Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 4. 4. 2016.

| Politika

Srpske stranke na jednoj listi u Preševu

Autor:Radoman IrićIzvor:Južne vesti
1 oPŠTINA pREŠEVO
Srpske stranke na jedinstvenoj listi, novi lideri među Albancima; Opština Preševo; foto: I.M.

Od do sada 7 proglašenih listi, 6 je albanskih i jedna srpska, a čine je SNS, SPS, Pokret socijalista, SRS i Jedinstvena Srbija. Lista će nositi naziv “Srbija pobeđuje“.

Na jedinstvenoj listi srpskih partija koja će se naći pod brojem 7 za predstojeće lokalne izbore u Preševu, nalaze se imena 13 kandidata, od ukupno 38 odborničkih mesta u lokalnoj Skupštini. Na listi su i kandidati DSS-a i Nove Srbije, iako ove dve stranke formalno nisu potpisnice sporazuma jer nemaju opštinske odbore u Preševu.

Srbi suinače na lokalnim izborima pre 4 godine, za razliku od ovoga puta, nastupili sa čak 3 liste, iako njihovo biračko telo u Preševu iznosi, od ukupno oko 17.000, tek nešto više od 2.000 glasača, pa su tada ostali bez mesta u lokalnom parlamentu.

Jedinstvenom listom očekuje se da sada situacija bude nešto drugačija i da se predstavnici srpskih partija sa liste "Srbija pobeđuje“ nađu u preševskoj Skupštini.


Novi lideri među Albancima

Za glasove Albanaca "mrtvu trku“ će, po svemu sudeći, voditi do sada dve najjače partije čiji su lideri Riza Halimi i njegov rival Ragmi Mustafa, koji mu je, uz pomoć koalicionih partnera, primat oduzeo još 2008. godine.

Međutim, ne treba da čudi ako konstituisanje lokalne vlasti u Preševu bude zavisilo i od tek formirane Alternative za promene i njenog mladog, ali ambicioznog lidera Šćiprima Arifija.

Arifi je rođen i školovan u Nemačkoj, a na lokalnu političku scenu je stupio da stečeni kapital uloži u preševsku političku scenu čiji su lideri, kako sam Arifi kaže, "nesposobni da otvore nova radna mesta i građanima omoguće normalan život“.

Od pre godinu dana, od kada je, sa roditeljima penzionerima stigao u Preševo, Arifi je formirao mesne odbore svoje partije u svim mesnim zajednicama, a u rukovodstvu partije on je, sa 39 godina, najstariji član i opravdano se očekuje da se dobro pozicionira nakon lokalnih izbora.

Inače, prve lokalne liste su u Preševu upravo predale i najjače stranke, Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija, Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe i Demokratska unija doline Skendera Destanija.

Za njima slede i Alternativa za promene Šćiprima Arifija, Demokratski preporod Ramiza Ljatifija i Demokratska unija Albanaca Rahmija Zuljfijua.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: