Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 27. 1. 2023.

| Politika

"Srpski Rusi" tvrde da im je SNS skupljao potpise u Nišu, raspustili odbor, smenili predsednika, on to saznao od novinara

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
milan krstić
Milan Krstić više ne predvodi Rusku stranku u Nišu; foto: Predrag Blagojević

Odbornik opštinske i gradske Skupštine u Nišu Milan Krstić više nije predsednik Ruske stranke, saopštilo je predsedništvo, a raspušten je i Gradski odbor. Razloge koje navode su što nije bilo sastanaka, niti su formirani opštinski odbori, ali i to što je navodno umesto Krstića za parlamentarne izbore potpise sakupljala njegova bivša, Srpska napredna stranka. Odbornik negira sve optužbe, kaže da je o smeni saznao od novinara, te da to dovoljno govori o situaciji u ovoj manjinskoj stranci, a građanima obećava da će u Nišu i dalje biti opozicija.

Bivši predsednik Opštine Medijana Milan Krstić je početkom 2020. godine člansku kartu Srpske napredne stranke, zamenio Ruskom strankom, kako je tada rekao, na poziv predsednika Slobodana Nikolića. Tada je najavio da sa naprednjacima neće sarađivati i da na izbore izlaze sami, a nakon toga je zahvaljujući tome što je reč o manjinskoj stranci - postao odbornik u gradskom i opštinskom parlamentu.

Krstić je na čelu Ruske stranke u Nišu bio do 23. januara ove godine, kada je smenjen i raspušten Gradski odbor, saopštio je upravo Nikolić, u ime predsedništva stranke.

Jedan od razloga koji navode za ovakvu odluku je to što Krstić navodno nije sakupljao potpise za kandidaturu Rusa na izborima, već kažu da su to radili naprednjaci u njegovo ime.

Kada su prikupljani potpisi za poslednje parlamentarne izbore Milan Krstić nije te potpise prikupljao od članstva i simpatizera Ruske stranke već je to u njegovo ime radila Srpska napredna stranka kako je sam naveo. To je za rezultat imalo da smo imali dosta potpisa na neodgovarajućem formularu i da je bilo potpisa koji su već dati nekoj drugoj stranci - ističu u saopštenju.

Krstića je iznenadio poziv novinara da prokomentariše smenu i raspuštanje Gradskog odbora i uverava da je za to saznao od Južnih vesti, umesto od stranke koju je formirao u Nišu.

Tvrdi da su potpise sakupljali sami, da SNS nema veze sa tim, te da mu nije jasno zašto se Nikolić sada toga setio, a ne kada je iz Niša dobio većinu potpisa koji su im bili neophodni za kandidaturu.

Zašto nije govorio o tome kada je trebalo da sakupimo 5.000 potpisa, kada mu je iz Niša odneto blizu 1.200 potpisa, a da cela Ruska stranka na teritoriji cele Srbije nije uspela da sakupi još tih 3.800 potpisa, šta ja tu više da kažem, koga da branim. Jednostavno, neko drugi nije radio posao kako treba. Taj neko je predsednik stranke. I ako sad isti taj predsednik, koji je apsolutno privatizovao stranku, gde nismo imali nijednu sednicu predsedništva unazad skoro dve godine i onda me pitate da li za ovo znam. Ne, to su njegove lične odluke i tu se završava cela priča. - tvrdi Krstić.

Novinari su pitanja o sakupljanju potpisa poslali i Srpskoj naprednoj stranci, a odgovore očekujemo.


Obojica kažu da sastanaka nakon izbora nije bilo

Još jedan od razloga za raspuštanje niškog Odbora koji navodi Nikolić u saopštenju je i to što od završetka lokalnih izbora 2020. godine - Krstić nije održao nijedan sastanak sa članovima Gradskog odbora, niti je formirao opštinske odbore u Nišu i Nišavskom okrugu.

Krstić i to negira, tvrdi da su odbori formirani, jer da ih nije bilo stranka ne bi ni ostvarila uspeh na tim izborima.

Mi smo jedina stranka na izborima pre 3 godine bili nosioci istog broja, po 5 na Medijani, Panteleju, Paliluli i u gradu, to nije uspeo da uradi ni SPS ni bilo koja druga stranka, da li mislite da je to moguće da vam neko drugi skupi potpise, pa da to bi bilo mnogo lepo, ali toga nije bilo. Drugo, vi vrlo dobro znate moj nastup u Skupštini grada i Opštini Medijana, koji je izrazito opozicioni. Ali kad neko želi da vas diskredituje, da radi to što radi i da prekrije svoju nesposobnost, onda se služi takvim stvarima, ali kako se braniti od toga, nikako - odgovara Krstić.


Problem i prostorije stranke u Nišu

Smena je usledila i zato što je Krstić pred pomenute lokalne izbore, pre nego što je i zvanično imenovan za predsednika Gradskog odbora, kako navode, rekao kako je "svojim dobrim vezama" našao besplatne prostorije za Rusku stranku u centru Niša.

Međutim ispostavilo se da je zakup za prostorije na Trgu Pavla Stojkovića 10 trebalo da plaćaju, pa je stigla i tužba.

Posle otvaranja te prostorije su korišćene još nekoliko dana do lokalnih izbora, a posle toga više nijednom. U međuvremenu gradska Uprava grada Niša tuži Rusku stranku i potražuje preko 450.000,00 dinara na ime nekakvog zakupa, iako niko od ovlašćenih zastupnika nije potpisao nikakav ugovor sa Gradskom upravom Niša. Sve vreme Milan Krstić je držao ključ od pomenutih prostorija, i reklamu na izlogu, tako da se stekao utisak da tu neko i boravi. Više puta je opomenut da taj slučaj reši sa odgovarajućim službama u gradu Nišu, ali je to bilo neuspešno - ističu.

Krstić odgovara da su prostorije dobili na korišćenje tokom izborne kampanje, na šta su imali pravo, ali da nakon toga one nisu korišćene i ključ je vraćen.

Zašto Grad tuži stranku to morate da vidite sa njim, odgovore koje je on slao gradu što se tiče tih ključeva i sve ostalo. Ja znam da smo mi vratili ključeve od tih prostorija, jednostavno rešenje koje su oni nama dali se uopšte ne odnosi na taj lokal u kome smo mi bili za vreme izbora - dodaje Krstić.


Krstić nakon smene kritikuje stranku, a kaže da će ostati opozicija u skupštinama

Svi navedeni razlozi su za predsedništvo Ruske stranke, kako kažu, gruba povreda stranačke discipline, pa su predložili disciplinskoj komisiji i da se Krstić isključi iz stranke, a žalba na njihove odluke nije dozvoljena.

Krstić žalbu ni ne planira, jer kaže da je već dugo loša situacija u stranci, jer je predsednik privatizovao, ali da nije reagovao ranije ostavkom zbog Nišlija. Podseća da je raspušten Gradski odbor u Nišu, gradu u kome su na izborima ostvarili najbolje rezultate, te da to najviše govori o tome kakva je situacija u ovoj manjinskoj stranci.

Šta dalje planira nije mogao da kaže, jer ponavlja da je tek od novinara saznao za odluku stranke.

Ja ću zastupati istu politiku koju sam zastupao i do sada, Ruska stranka je do sada bila opozicija u Nišu, Milan Krstić će i dalje zastupati interes građana na način koji je to činio i do sada, a šta će biti u budućnosti videćemo - zaključuje Krstić.

Podsetimo, Krstić je kao naprednjak umesto smene sa mesta predsednika Opštine Medijana podneo ostavku, a nakon što je postao odbornik manjinske Ruske stranke kritikovao je između ostalog i nenamensko trošenje para u najvećoj niškoj opštini, kao i Savet koji je izmišljen “kako bi izvlačio novac iz Opštine u privatne džepove”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • AntiPA

    07:52 // 28. 1. 2023.

    Ruska stranka - zajednicki proizvod SNS, Vulin i FSB?

  • Auttrikter

    07:28 // 28. 1. 2023.

    Eh, nemojte tako, zar ne vidite da lici na Rusa ! Cak, ima crte Putina, oci Sarapove, nos je isti ko u tenisera Medvedeva !

  • Jovan

    00:19 // 28. 1. 2023.

    Ajde da budemo konkretni, radi se o naprednom stvoru koji prima platu sa lažnom kupljenom diplomom. Ruska stranka je odvlačenje glasova, parazit 100%.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: