Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 9. 3. 2023.

| Politika

Šta će Vučiću novi pokret i zašto kreće s juga, stručnjaci kažu - "melodrama i marketing"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Aleksandar Vučić
Kampanja kreće iz Pčinjskog okruga"; foto: JV / Jelena Mišić

Kampanja povodom formiranja Narodnog pokreta za državu, koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje od septembra 2022. krenuće u subotu iz Vranja. Stručnjaci se slažu da je politička inovacija u svetu da aktuelni predsednik i lider stranke, kada ima ogromnu popularnost stvara novu organizaciju i pretpostavljaju da će Vučić svoju popularnost odvojiti od SNS-a u trenucima kada ga Zapad pritiska da potpiše francusko-nemački predlog.

Dejan Bursać sa Instituta za političke studije istakao je da rebrendiranje političkih organizacija nije nov pojam, navodeći primer Vladimira Putina koji je 2000. godine napravio Jedinstvenu Rusiju, želeći da se odvoji od negativnog bremena Borisa Jeljcina. Podseća i na česte promene imena partija u Francuskoj.

Napominje da su se promene imena dešavale sa dolascima novih lidera koji su želeli da preorganizuju stranku, ali nikada lideri stranaka koji su na vlasti, međutim, kako Bursać kaže, moguće je da Vučić očekuje pad svog, ali i rejtinga stranke.

Vučić je poznat kao “teflon političar” jer se za njega ne lepe afere i problemi, a mogući pad rejtinga može biti vezan za situaciju na Kosovu. Moguće je da Vučić očekuje da će tom novom organizacijom napraviti otlkon od SNS-a i tom novom organizacijom preliti svoju ličnu popularnost, a da će kasnije i cela struktura SNS-a, neokrnjena, osim možda par ličnosti koje su nepopularne u javnosti, preći u Narodni pokret za državu - rekao je Bursać.

Dejan Bursac Osnaživanje Narodnog pokreta za državu biće propraćeno novim investiijama ;Foto: privatna arhiva Podsećajući da je javnost negativno reagovala nakon poslednjih sastanaka u Briselu, Bursać kaže da će osnivanje novog pokreta biti jedan od mehanizama kojima će Vučić zamaskirati potpisivanje francusko-nemačkog predloga i predstaviti da to ne izgleda kao kapitulacija.

Zbog toga će narednih godinu dana biti pojačane priče o investicijama, otvaraće se građevinski projekti, završavaće se putevi, a tu će delom ići i priča o Narodnom pokretu za državu, kao neka vrsta melodrame šta će se desiti sa SNS-om, ko će preći u novi pokret, koga će Vučić javno ukoriti na nekoj sednici Glavnog odbora i slično - kaže Dejan Bursać.

Narodni pokret za državu, glasačima SNS-a pruža objašnjenje potpisivanja evropskog sporazuma; foto: privatna arhiva Profesor sa niškog Pravnog fakulteta Aleksandar Mojašević takođe je saglasan da je formiranje nove političke organizacije, koja će u nazivu akcenat staviti na “narodni”, usko povezan sa sastancima Beograda i Prištine u Briselu.

Moj utisak je da je u pitanju rebrendiranje stranke, jer ogromna većina glasača SNS-a su ljudi koji su “nacionalno orijentisani” ili preciznije proruski. Usvajanjem francusko-nemačkog sporazuma potrebno mu je da umiri glasače svoje stranke, samim tim što se sada formira Narodni pokret za državu. Jedinu svrhu vidim u marketingu - kaže Mojašević.


Jug pogodan za politički marketing

Bursać i Mojašević saglasni su sa time da Vučić kampanju kreće sa juga Srbije, jer na taj način želi da, geografskom retorikom, signalizira južnjacima da se strpe, te da će nada stići i do njih.

Jedina analogija kampanje koja će krenuti iz Vranja i sednica Vlade Republike Srbije koja je održana u Lebanu je marketing. Jug Srbije je uvek bio pogodan za takve marketinške poteze. Ovde je uvek bila dobra baza glasača, pre svega zbog siromaštva na jugoistoku Srbije - kaže Mojašević.

Narodni pokret za državu, kažu politikolizi, rezultirao je praćenjem javnog mnjenja i trenutnim raspoloženjem glasača Srpske napredne stranke, kojima je potrebno objašnjenje zašto Vučić mora da potpiše evropski predlog, te će novom političkom organizacijom pokazati da brine o svojim glasačima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maca

    19:18 // 10. 3. 2023.

    Kreće sa juga jer je jug dotakao dno dna.

  • Ekonomski tigar na konopcima

    18:25 // 10. 3. 2023.

    Šta reći ni manjeg meseca ni većeg računa.Čestitam niškoj toplani a i precedniku Vučiću koji nam je javno obećao da ćemo se u gaćama ove zime šetati u stanu ,čestitam što su mi oteli četvrtinu plate.Za stan od 50m2 došlo mi je grejanje 9100 dinara. U februaru su grejali neprekidno sedam noći zbog njihove famozne uredbe da čim spoljna temperatura padne ispod -5 stepeni greju neprekidno ,navodno

  • Vlada

    17:52 // 10. 3. 2023.

    Jedini razlog je razbijanje desnice koja mu je prepreka za potpisivanje sporazuma i rušenja rejtinga.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: