Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 28. 7. 2022.

| Politika

Šta kažu niški političari - kako bi se snašli pred austrougarskim ultimatumom i objavom rata da su u 1914.

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Tvrđava Niš
Pašić na današnji dan u Nišu primio objavu rata Srbiji; foto: T. T.

“To smo i očekivali” - bio je odgovor predsednika Vlade Nikole Pašića na austro-ugarsku objavu rata Srbiji, koja mu je, na današnji dan 1914, stigla dok je ručao u hotelu u Nišu. Kako bi se u takvoj situaciji snašli današnji političari - neki niški kažu da bi bili dostojni da brane zemlju poput predaka, neki smatraju da se Srbija tada nije pitala ništa i da bi tako bilo i sada, a neki da su na vlasti danas poslušnici koji ništa ne bi smeli da urade dok ne čuju vrh vladajuće stranke i da je najbolje kloniti se sukoba.

Đorđe Stanković Stanković kaže da Nišu treba vratiti ugled; foto: Narodna strankaNa današnji dan, pre 108 godina, Pašić je u Nišu, u hotelu Evropa, primio telegram, kojim je Austro-ugarska objavila rat Kraljevini Srbiji. Ispostaviće se da je time počeo Prvi svetski rat, najveći dotadašnji sukob u istoriji sveta.

Na pitanje kako bi se današnji političari izborili sa takvom situacijom, predsednik niškog ogranka Narodne stranke i narodni poslanik Đorđe Stanković odgovara - kao i sa svakom, čekajući instrukcije sa vrha vladajuće partije.

Kaže da je među funkcionerima u Srbiji previše poslušnika koji nemaju stav ni o čemu dok ne čuju vrh stranke. Dodaje da na važan događaj 28. jula 1914. moraju da se podsećaju sve generacije, a da Nišu mora da se vrati ugled.

Niš je u to vreme bio ratna prestonica i često je cela Vlada zasedala u Nišu, u njemu su se donosile važne odluke, tada su donošene i Niške deklaracije i Niške rezolucije. Nikola Pašić je zato i boravio u Nišu, gde je primio telegram o objavi rata u restoranu Evropa - navodi Stanković.

Bane Jovanović Jovanović poručuje da se treba kloniti sukoba; foto: JV-A. StankovSrbija danas treba da se kloni svake vrste sukoba jer je nespremna za to, kaže Branislav Jovanović iz koalicije “Niš, moj grad”.

Treba izbegavati konflikte jer nemamo snage, ni ljude, ni stanovništvo koje bi ratovalo. Potrebni su nam mudri političari, a ne huškači. Niš je bio prestonica 1914. i naša Vlada je zasedala u Oficirskom domu, a mi smo se odužili tom činu i renovirali ga, sve nam je to bilo na pameti kada smo od države uzeli 100 miliona dinara da ga renoviramo pre deset godina - priča Jovanović.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije i zamenik predsednika niške Skupštine Igor Novaković veruje da se Srbija, kao mala zemlja, tada ništa nije pitala i da bi tako bilo i sada u nekoj sličnoj situaciji.

Nema tu mnogo mudrosti. Danas će vam devet od deset najpoznatijih istoričara reći da povod rata nije bio atentat na Ferdinanda i da je Srbija bila apsolutno nedužna. Rat bi se svakako desio, tražila se inicijalna kapisla, kao i uvek - kaže on.

igor novakovic Novaković veruje u državni vrh Srbije; foto: JVIpak, smatra da je teško porediti to vreme sa sadašnjim i ističe da ima poverenje u svoju državu i državni vrh, kao i da je politika vojne neutralnosti jedino rešenje.

Sada imamo EU jedan politički projekat, mirovni projekat, pa tek onda ekonomski projekat. Mišljenja da je EU samo ekonomski projekat su iluzorna, jer EU donosi drugačije ekonomske rezultate od očekivanih. Nemačka se neće pojaviti kao deo “Centralnih sila”, jer je projektom EU sve što je htela dobila u miru. Niti je moguća “Mala Antanta” u ovakvim uslovima - navodi Novaković.

Da takva opasnost danas ne preti sigurna je i predsednica niškog Odbora Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Jelena Milošević. Ipak, poručuje da bi branili zemlju kao i preci i smatra da bi bili dostojni toga. Jelena Milošević Milošević poručuje da bi branili zemlju poput predaka; foto: T. R.

Sigurna sam da nam danas ne preti takva opasnost i da imamo dovoljno mudrosti da sve krizne situacije rešavamo pregovorima. Zato je važno da i problem koji je nastao nakon odluke Kurtijeve Vlade da Srbima zabrani upotrebu registarskih tablica na svaki način izbegnemo sukobe jer bi najveće žrtve bili naši sunarodnici na severu Kosova i Metohije. Životi ljudi su iznad svake politike - ističe ona.

Sa druge strane, potpredsednica Dveri iz Niša i poslanica Tamara Milenković Kerković kaže da će taj pokret tek reći svoju reč, najpre u Parlamentu, a potom i u Vladi, da će braniti javni interes, ali da će način na koji će to činiti građani tek imati prilike da vide.

Dveri ne mogu da govore u ime današnje političke generacije u Srbiji jer im ne pripadaju. Niti miloševićevsko-radikalskoj nomenklaturi, niti DOS i DS derivatima, ni G17 i URS koji su zajedno izdale i opljačkale Srbiju. Kako su se sve vlasti pre nas “snašle” videli su svi građani Srbije - poručuje ona.

Tamara Milenković Kerković Milenković Kerković kaže da će Dveri tek reći svoju reč; foto: Pokret DveriVeruje da je ultimatum iz 1914. godine na snazi sve vreme, da se samo pojavljuje u različitim oblicima, a da je najnoviji ultimatum Evropskog parlamenta i Evropske unije, koji se, kako kaže, tiče priznanja Kosova i uvođenja sankcija Rusiji kao cene ulaska u EU.

Pitanje je postavljeno i koordinatoru SNS za Nišavski i Pirotski okrug Bojanu Bajagiću, ali on nije odgovorio.

Podsetimo, još jedan dokument važan za istoriju donet je te 1914. godine, 7. decembra, u Nišu, tačnije u Oficirskom domu. Reč je o Niškoj deklaraciji, u kojoj su formulisani ratni ciljevi i izneta ideja o posleratnom ujedinjenju Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu državu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    13:25 // 30. 7. 2022.

    Osim Tamare Milenković Kerković, redovne profesorke, koji je to od niških političara obrazovno kompetentan da odgovara na takva pitanja. Da ste pitali kako se nameštaju tenderi i peru pare iz budžeta znali bi svakao odgovor bez šposledica i po zakonu.

  • Pitali bi vrh vlasti šta da rade

    16:06 // 29. 7. 2022.

    U jednoj kontakt radio emisiji, hvalila se do iznemoglosti postojeća vlast. Jedan slušalac je pitao da li ta vlast ipak nekada greši. Posle deset minuta stigao je odgovor: nikada ne greši. Kako znate, pitao je ponovo slušalac. Pitali smo vrh vlasti, odgovorio je voditelj. Tako bi lokalna vlast odgovorila na pitawe iz naslova

  • Ricardo

    07:44 // 29. 7. 2022.

    Већина наших политичара би одмах скинула гаће до колена и наместила се.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: