Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:59, 25. 9. 2021.

| Politika

Stanković: Zatvoren najveći pogon u Šinvonu, nema obećanog trajnog rešenja

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
sinvon-foto-vkeser
Stanković traži odgovornost nadležnih; Foto: V. K

Da radnici koji su iz Šinvona na određeno vreme prebačeni u Juru strahuju da će uskoro ostati i bez posla i mogućnosti da dobiju otpremnine, tvrdi odbornik niške opozicije Miodrag Stanković i poziva Gradsko veće da što pre izvesti javnost i radnike o položaju zaposlenih.

Kako navodi, iako je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da će 400 radnika iz fabrike Šinvon preuzeti fabrika Leoni, to nije dogodilo.

268 radnika koji imaju ugovore na neodređeno vreme su dobili ugovore na 6 meseci u kampaniji Jura, dok su oni koji su bili na određeno vreme u Šinvonu, dobili ugovore na mesec dana u kampaniji Jura ili su otišli kući. Zatvoren je najveći pogon u Šinvonu, proizvodnja instalacija, dok je manji pogon sa proizvodnjom žica ostao da radi. U Šinvonu je bilo zaposleno oko 660 radnika- rekao je Stanković.

Dodaje da bivši radnici Šinvona strahuju jer smatraju da im se ugovori dalje neće produžavati i da je ovo zaposlenje u Juri na određeno vreme samo način da se izbegne davanje otpremnina, koja im sleduje nakon gubitka posla i proglašenja tehnološkog viška.

Ponovo pozivam Gradsko veće da u što hitnijem roku izvesti Skupštinu u vezi sa aktuelnim gašenjem organizacione jedinice u Šinvonu, potencijalnim prelaskom radnika u kompaniju Jura, njihovim statusom, kao i da dostavi predlog mera za pomoć i ublažavnje posledica na materijalnu nesigurnost i neizvesnost radnika - dodaje Stanković.

Podsetimo, zbog, kako je navedeno u odluci koja je postavljena na oglasnu tablu niške firme Šinvon, velikog poslovnog gubitka i promene količine instalacija koju mogu da realizuju, do kraja septembra biće zatvoren deo proizvodnje, a radnicima na neodređeno ponuđeno je da pređu u fabriku Jura, čija su ćerka firma. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju fabrike Leoni u Kraljevu rekao da će upravo niški pogon ove nemačke kompanije uposliti najmanje 400 do 600 radnika Šinvona.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena

    19:50 // 10. 11. 2021.

    Ljudi koji nisu radili ovakav posao bolje da ne komentarisu od Shinwona nismo dobili nista niti cemo...A gospodje ili mamini sinovi i kcerke nek gledaju svoja posla jel lako je za njih ali svemu dodje kraj...Nicija nije doveka

  • Lela Jura

    13:05 // 27. 9. 2021.

    Radnici su u strahu, radnici su u nikad gorem polozaju. Radnici su ocajni, jedina svetlost na kraju tunela je mladi Stankovic. Ove treba smeniti sto pre ljudi, zadnje vreme je doslo

  • Ma vi ne razumete!

    21:49 // 26. 9. 2021.

    I ovi k'o oni iz Vranja, "ne mogu da isprate rast plata i standarda građana" pa zato odlaze :-)))))

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: