Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:05, 8. 2. 2024.

| Politika

Stanković iz Strazbura: Rezolucija i istraga uticaće i na sudbinu lokalnih izbora u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
đorđe stanković
Opozicija očekuje međunarodnu istragu; foto: Đorđe Stanković

U Srbiji bi trebalo da bude sprovedena međunarodna istraga o nepravilnostima na poslednjim izborima, odlučili su danas poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu. Lideri Koalicije “Srbija protiv nasilja” prethodno su izneli detalje o izbornim nepravilnostima i zatražili su hitnu istragu izbora u Srbiji. Istakli da će sudbina dolazećih lokalnih i svih budućih izbora u Srbiji zavisiti od današnje odluke evropskih poslanika.

Ubedljivom većinom glasova, Evropski parlament je usvojio Rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga povodom nepravilnosti koje su se dešavale na decembarskim izborima u Srbiji.

izbori "Ovo je jako važno i za lokalne izbore u Nišu"; foto: Aleksandar Kostić Među srpskim poslanicima koji su otišli u Strazbur je i Nišlija Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije koji je pred glasanje o rezoluciji istakao da će ​sudbina dolazećih lokalnih izbora u Nišu, ali i svih budućih izbora u Srbiji zavisiti od rezolucije Evropskog parlamenta.

Očekujem da se u skladu sa poznatim činjenicama kroz Rezoluciju EP pokrene mehanizam za međunarodnu istragu. Ovo je jako važno i za lokalne izbore u Nišu. I u ovoj delegaciji moj je interes da se za par meseci održe fer izbori na kojima će opozicija pobediti. Ukoliko dođe do istrage, svi mehanizmi krađe i manipulacije na izborima moraju da se prekinu - rekao je Stanković.

Osim migracije glasača o kojoj je već govorio, Stanković smatra da je veliki problem ime izborne liste - kaže da je neophodno da Srpska napredna stranka izađe na izbore sa svojim predstavnicima, umesto da se krije iza imena predsednika.

Meni lično je važno da SNS ne zloupotrebljava zakon i “preuzimanjem” imena predsednika Aleksandra Vučića jer je realan rejting SNS-a u Nišu, ali i u drugim gradovima, ispod 20%. To je nešto što ćemo predlagati i u našem parlamentu. Svakako meni je lično fokus na lokalnim izborima jer je Niš razlog sto sam ja ušao u politiku i moje trenutno delovanje ima za cilj jačanje pozicije Niša u budućnosti na svim nivoima, regionalnom, nacionalnom ali i evropskom - ističe Đorđe Stanković.

đorđe stanković (1) Evropskim poslanicima ukazao na nepravilnosti; foto: Đorđe Stanković Narodni poslanik iz Niša se u Strazburu sastao sa poslanicima Evropske narodne partije, najveće političke grupacije u EP, Lukasom Mandlom, Žan-Vilijemom Vlasmanom, Francom Bogovičem i Andrejem Kovačevim.

Razgovarao sam sa poslanicima iz grupe narodnih partija jer Narodni pokret Srbije pripada tom društvu, i u budućnosti ce biti cilj da se njima približimo. Naravno, svi EU poslanici znaju i imaju informacije o stanju demokratije u Srbiji, tačnije o ugroženosti demokratije i svesni su da se desila prevara na izborima. Moram da kažem da je Evropski parlament jedna velika institucija i nije lako pokrenuti mehanizme, ali činjenica da smo došli do rezolucije o izborima u Srbiji je velika stvar - navodi Stanković.

Na panelu je naglasio i da su medijske slobode na lokalnom nivou ugrožene, te da pre lokalnih izbora na proleće i to mora da se promeni.


"Vučić manipuliše i izvrće činjenice"

Narodni poslanik Đorđe Stanković smatra da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlazak narodnih poslanika iz redova opozicije u Strazbur iskoristiti da to predstavi kao da oni "traže da se umeša strani faktor u unutrašnja pitanja države".

Što se tiče predsednika, on koristi sve mehanizme manipulacije i izvrtanje činjenica. Kao kada bi vam lopov koji vam je opljačkao kuću rekao da ste vi krivi sto tražite da policija utvrdi činjenice. Mi institucije nemamo, zarobljene su, zato se obraćamo Evropskom parlamentu, ali tu nećemo stati - ističe Stanković.

Poslanici Evropskog parlamenta većinom glasova (za-461, protiv-53, uzdržani-43) usvojili su rezolucijiu kojom pozivaju na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.

U finalnom predlogu te rezolucije, EP poziva Evropsku komisiju da započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata. Ukoliko međunarodna istraga pokaže da je vlast bila direktno umešana u izbornu prevaru ili da vlast nije spremna da primeni ključne preporuke u vezi sa izborima - obustaviće finansiranje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Старо куче

    11:00 // 9. 2. 2024.

    Добро да сте споменули тежак положај и живот народа у Белорусији и да нисте европарламемтарце смарали са тамо неким Косметом.

  • Pepe le tvor Niš

    09:52 // 9. 2. 2024.

    Proćićete još gore posle ovakvog brukanja i savijanja kičme.

  • BPetrović, dipl.zapl.ing.

    09:45 // 9. 2. 2024.

    Mali, za 10 godina ćeš shvatiti da si danas kada je EP izglasao pismeni Ukor Hulljinom hulji još u političkim pelenama.
    Ova vlast je zajedno sa većim delom zatucamog naroda toliko ogrezla u krađi, korupciji, nepravdi, zločinstvima i lažima da je promena vlasti na civilizovan način - B E S P R E D M E T N A.

    • rene

      20:17 // 11. 2. 2024.

      verovatno svi koji misle kao ti su odtucani narod...neki poseban specifičan...poput onih iz kruga Dvojke

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: