Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:28, 14. 11. 2017.

| Politika

Stoltenberg: Srbija sama odlučuje o diplomatskom statusu Rusa u Nišu

Autor:M. ZirojevićIzvor:Blic, Južne vesti
Stoltenberg NATO
Da li Srbija stvarno sama odlučuje?; Foto: NATO

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg prepušta Srbiji odluku da li će osoblje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, na njenoj teritoriji, imati diplomatski status i imunitet.

Niš nastavlja da drži pažnju svetske politike preko osporavanog Humanitarnog centra, oko koga se lome diplomatska koplja Zapada i Rusije. Ovoga puta u diskusiju se uključio bivši norveški premijer i aktuelni generalni sekretar evroantlantske vojne alijanse Jens Stoltenberg.

Za razliku od američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia, koji je prilikom posete našoj zemlji preneo oštru i ultimativnu poruku vlastima da Srbija ne može da sedi na dve stolice i da Rusima ne treba diplomatski status, Stoltenberg je nastupio sa više diplomatskog takta.

Srbija sama treba da reši hoće li dati diplomatski imunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu. To će na kraju biti isključivo odluka Srbije - rekao je Stoltenberg, a prenosi Blic.

Prvi politički operativac zapadnog vojnog saveza poručio je da NATO poštuje proklamovanu vojnu neutralnost Srbije, koja je deklarativno proglašena rezolucijom Skupštine Srbije decembra 2007. godine.

Neutralnost ne isključuje saradnju. NATO je razvio duboku saradnju s određenim brojem neutralnih država uključujući Švedsku, Finsku i Austriju - pojašnjava Stoltenberg.

Na sve češće spekulacije da postoje veliki pritisci na Srbiju da se odluči i da napusti svoju geopolitičku poziciju diplomatskog balansiranja, Stoltenberg je poručio srpskom narodu da sam bira svoj put.

Ali odluka ma kakva bila mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na prevaziđenim mitovima i dezinformacijama - naglašava Stoltenberg.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je najavljeno, posetiće sutra sedište NATO u Briselu što bi moglo dati novi zamajac srpskoj vojnoj diplomatiji, ali i statusu Ruskog centra u Nišu.

Podsetimo, pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji preneo je poruku da “nije normalno da Humanitarni centar dobije diplomatski status”, što je ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio “najtežim pritiskom do sad”, a reagovala je i ruska diplomatija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bprko

    11:33 // 14. 11. 2017.

    Sve što je dato NATO-u treba dati i Srpsko-Ruskom humanitarnom centru u Nišu, ni manje ni više, samo isto.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: