Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:56, 30. 10. 2019.

| Politika

Stranka slobode i pravde u nedelju predstavlja "Marinikin zakon"

Autor:Lj. M. Izvor:Južne vesti
Đilas
Dragan Đilas u Prokuplju na osnivanju Inicijativnog odbora SSP; Foto LJ.M.

Rumunski zakon o specijalnom tužiocu za borbu protiv korupcije javnih funkcionera koji je prevela Marinika Tepić, mogao bi se primenjivati i u Srbiji ukoliko u narednom periodu Stranka slobode i pravde bude deo vlasti u državi. U nedelju će taj zakon ova stranka predstaviti Savezu za Srbiju od koga očekuju podršku za primenu već prvog dana nakon promene vlasti i smene Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Ovo je u Prokuplju najavio lider SSP Dragan Đilas, gde je formiran Inicijativni odbor koji će voditi Bata Andrić.

Đilas je rekao da se radi o specifičnom zakonu koji daje samostalna i nezavisna ovlašćenja specijalnom tužiocu da nezavisno od zakonodavne vlasti sprovodi istragu i vodi postupke protiv funkcionera i političara aktuelne i bivše vlasti, ali i estradnih ličnosti kao i svih građana koji će morati da objasne poreklo imovine i dokažu da li su platili porez državi.

Marinika Tepić je jedna hrabra i oštra žena, ona je pre 6 meseci prevela rumunski zakon, koji je pred sudom u Rumuniji izveo više stotina funkcionera i političara, a ta specijalna tužiteljka je između ostalog osudila i prvog čoveka Rumunije na kaznu zatvora samo zato što je zaposlio u držvnom parlamentu dve osobe koje su radile u njegovoj stranci. Želimo da se to desi i Srbiji, ali se bojim da će onda zatvori u zemlji biti mali za sve koji su kršili zakon – rekao je Đilas.

On je govoreći o Zakonu o poreklu imovine naglasio da će prvo Aleksandar Vučić dokazati poreklo svoje imovine.

Ajde ti majstore, ostavi po strani račune po Švajcarskoj i drugim stranim zemljama, time će baviti nadležni organi. Objasni ti narodu kako sa platom od 100.000 dinara kupuješ jaknu od 3.500 evra. Odakle kupuješ patike koje iste imaju Rama i Tači a koje koštaju 600 evra - rekao je Đilas.

Vučića je pozvao da kaže kako on i političari oko njega koji primaju stotinak hiljada dinara mesečno plaćaju deci privatne škole koje koštaju po nekoliko hiljada evra mesečno.

To ćeš ti gospodine Vučiću koji si se celog života bavio politikom i nikada ništa nisi radio morati da objasniš ovom jadnom i uplašenom narodu. I ti i svi ostali oko tebe, uključujući i ove lokalne funkcionerčiće po gradovima širom Srbije – dodao je Đilas.

Inače, na skupu Strane sloboda i pravde u Prokuplju koji je održan u sali prokupačke Sportske hale "dr Zoran Đinđić", prisustvovalo je oko 200 najvernijih članova i simpatizera te stranke.

"Primer Makedonije da se primeni i u Srbiji"

Najveći opozicioni blok okupljen u Savez za Srbiju spreman je da razgovara sa evropskim zvaničnicima da bi došli do izbora na kojima svi građani mogu slobodnom voljom daju svoj glas kome god misle da treba. Đilas kaže da su izneti zahtevi Saveza za Srbiju i siguran je da će na kraju doći do toga.

Za nas nije moguć dijalog da sedimo sa ljudima iz SNS u Skupštini. Taj deo je isključen. Hoćemo da razgovaramo sa predstavnicima EU i prenesemo im naše stavove, a da oni nastave razgovore sa predstavnicima vlasti da bi smo do toga došli. Primer Makedonije je jako dobar primer  i tražimo otprilike isti dokument u Srbiji – istakao je Đilas.

On odbacuje mogućnost izlaska na izbore koji bi trebalo da se održe u prvoj polovini 2020. godine i najavljuje bojkot istih, uz konstataciju da od dogovora oko izbornih uslova do izbora mora da protekne najmanje 9 meseci.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dux

    08:39 // 31. 10. 2019.

    Na žalost taj zakon neće proći, jer ne odgovara ni bivšim ni sadašnjim a bogami ni budućim...

  • Miro Đ

    07:31 // 31. 10. 2019.

    Pa ko će im usvojiti taj zakon kada ne učestvuju u radu skupštine.

  • Bozo

    01:02 // 31. 10. 2019.

    Hahahahahahahahahahahahah Koliko je ova stranaka promenila, ko njoj jos ista veruje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: