Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:45, 6. 2. 2013.

| Politika

Svrljižani platili političko nadmudrivanje

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
DSC-0755.JPG

Sednica svrljiške Skupštine sazvana na zahtev trećine odbornika opozicije praktično nije ni održana jer vladajuća većina (USS i URS) nije glasala za predloženi dnevni red.

Zahtevom trećine odbornika opozicionih stranaka (SNS, SPS-NS-JS, DS) na dnevnom redu zakazane Skupštine su se, između ostalog, našle i tačke o povećanju finansijske pomoći za bračne parove i novorođenčad, izveštaj o radu Opštinske uprave i pravnog zastupnika, kao i izveštaji o eksploataciji kamenoloma u Tijovcu, troškovnik „Belmužijade“ i podela paketa svrljiškog Crvenog krsta.

Predsednica Skupštine Jelena Trifunović pre glasanja o dnevnom redu rekla je da je većina predloženih tačaka već predviđena za sednicu koja će biti održana do kraja februara, a da za pojedine tačke, zbog kratkog vremena od podnošenja materijal nije bilo moguće pripremiti.

3 Klikni za uvećanje Vladajuća većina, koju u Svrljigu čine Ujedinjena seljačka stranka sa 14 i Ujedinjeni regioni Srbije sa 3 odbornika od ukupno 27, nije prihvatila predloženi dnevni red, pa je Trifunovićeva zaključila petu redovnu sednicu, napominjući da se vladajuća koalicija odriče dnevnica u korist pomoći dečaku Dušanu Milanoviću.

- Očigledno je da opozicioni odbornici podnose zahtev za sednicu kako bi uzeli dnevnice - rekla je Trifunovićeva na kraju sednice.

2 Konferencija svrljiške opozicije Odmah nakon zaključenja, održana je konferencija opozicije na kojoj su govorili Goran Jeremijić (SNS), Radovan Mitić (SPS), Miloš Đorđević (DS) i Slavoljub Petković (NS).

- Na ovaj način vlast pokazuje koliko je zaista zainteresovana za dobrobit građana. Naš cilj je da se vidi gde odlazi novac građana. Nigde nisu do sada iskazani prihodi eksploatacije kamenoloma, a vlast koja se deklariše kao poštena, imala je sada priliku da sve to predstavi javnosti i da zaista vidimo da je poštena i ništa ne krije, dok na ovaj način izazivaju veliku sumnju. Nije nam bila namera sazivanje ove sednice zbog dnevnica, a svi odbornici opozicije će se takođe odreći svojih današnjih dnevnica u korist malog Dušana – kaže Goran Jeremijić.

On napominje da će opozicija tražiti ispitivanje svih sumnjivih stvari od nadležnih državnih organa, ali i da će predložiti Skupštini osnivanje jedinstvenog Fonda iz koga bi se pružala pomoć socijalno ugroženim i bolesnim osobama kojima bi novac bio hitno potreban.

- Stavke u budžetu su sumnjivo raspoređene pa sredstva idu u pravcu trošenja, a ne na rešavanje kapitalnih projekata - kaže Radovan Mitić.

Lider svrljiških socijalista najavio je da će na prvoj narednoj sednici zatražiti da se sednice Skupštine prenose u celosti kako bi građani imali realan uvid ko ih i kako predstavlja i kako se troši njihov novac.

- Mi smo na ovaj nači hteli da pokrenemo proces koji je nezaustavljiv i zakonski. Predsednica Skupštine pokušala je da na perfidan način prikaže kako je odbornicima opozicije stalo samo do dnevnica. Odbornici opozicije temeljno se pripremaju sa svaku sednicu, učestvuju u raspravi, iznose konkretne predloge, dok odbornici vladajuće koalicije presede u dosadi, čekajući da se sednica završi i da uzmu dnevnice. Uopšte ne učestvuju u raspravi, a ja sumnjam i da oni mogu i da su sposobni da učestvuju u bilo kakvoj raspravi – kaže Miloš Đorđević.

Slavoljub Petković kaže da u Svrljigu vlada samovlašće i tiranija, a takođe ističe da odbornici USS ne predstavljaju građane koji su ih birali jer su isključivo oni ti koji na sednice dolaze zbog dnevnica.

- Neki sede tu već u drugom mandatu, neki i već 8 godina i uzimaju dnevnice, a nikad reč nisu rekli – kaže Petković.

Svi predstavnici opozicije složili su se u oceni da građani imaju pravo da znaju gde odlazi njihov novac i da ovaj nedemokratski potez vlasti samo izaziva veću sumnju javnosti, dok vlast odbacuje takve tvrdnje.

Koliko Svrljižane košta "demokratija"

Dnevnica jednog odbornika u svrljiškoj Skupštini iznosi 3.500 dinara. U ovom slučaju zakon je ispoštovan sa obe strane, i vlasti i opozicije, tako da je na zahtev jedne trećine opozicionih odbornika predsednica Skupštine Jelena Trifunović sazvala petu redovnu sednicu na osnovu člana 34 Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 66 Poslovnika Skupštine opštine Svrljig.

Neizglasavanjem Dnevnog reda, na šta skupštinska većina ima pravo, nije prekršen ni jedan zakon, a sednica je i u pravnom smislu održana, a ne "odložena" ili "otkazana", kao što je i neosporno pravo opozicije da sa 9 ili više potpisa odbornika mogu tražiti održavanje nove sednice sa dnevnim redom koji sami predlažu, a koju je predsednica Skupštine u obavezi da zakaže u zakonskom roku.

Ipak, prema podacima do kojih su Južne vesti došle, skupštinsko „nadmudrivanje“ opozicije i vlasti, sa svim pratećim troškovima, građane Svrljiga kroz budžet košta 140.331 dinara bruto, koliko je upravo i koštala peta redovna sednica Skupštine koja je trajala svega petnaestak minuta. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • rgo

    09:52 // 8. 2. 2013.

    Perice samo napred ne mesamo vam se u posao.

    • DR. Bunarko

      22:12 // 8. 2. 2013.

      Pa nesposobni ste za bilo kakav posao zato se i ne mesate!!!!!

  • bosko

    09:47 // 8. 2. 2013.

    Najgora vlast u Svrljigu.Ubedljivo!

  • zdravko

    18:17 // 7. 2. 2013.

    Postovani clanovi USS verovatno ce vas cenjeni otvoriti kancelariju Ministarstva poljoprivrede pa ce Vas ostale nezaposlene i zaposliti.A i ovogodisnje takmicenje belmu*ijade takmicenja iz struke je prilika da se prihvatite posla.Pozdrav cenjenoj opoziciji !!!

    *d

    • Perica

      00:30 // 8. 2. 2013.

      Cenjena od tebe samo verovatno, pitaj cenjeni bunardzija koliko ima pacijenata, jao kako ga cene ceo Svrljig je njega izabrao kao lekara... A sava ta tvoja cenjena svita je bezmu*a tako da i da hoce ne moze da ucestvuje na belmu*ijadi.

      *d

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: