Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:14, 9. 11. 2018.

| Politika

Tadić: "Kopernikus" ne vredi 200 miliona evra

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
sds
Tadić oštro o kupovini "Kopernikusa"; foto: SDS

Kopernikus Techology ne vredi 200 miliona evra koliko ga je platio "Telekom", tvrdi bivši predsednik Srbije Boris Tadić, a motiv za kupovinu im je kontrola i pritisak na medije. Umesto da ulažu u širokopojasni internet koji bi koristio svim građanima, Tadić kaže da telekom ulaže u marginalni biznis. Prema podacima RATEL-a upitan i ukupan broj korisnika ove kablovske mreže.

Nakon što je državna kompanija Telekom od brata poverenika niškog SNS pazarila kablovskog operatera Kopernikus Techology, mnogi opozicioni lideri i stručnjaci sumnjaju u opravdanost ove kupovine, ali i u cenu i motive.

Nekadašnji predsednik Srbije i bivši savezni ministar telekomunikacija Boris Tadić navodi da je “Vučićeva laž” da je Kopernikus Techology podigao vrednost pre 2012. godine i dolaska na vlast Srpske napredne stranke, a sumnja da je ova firma i u zadnjih 6 godina dostigla vrednost od 200 miliona evra. Zato ovu akviziciju objašnjava nenovčanim motivima već motivima potencijalne moći.

Šta se desilo? Desilo se da država parama svih građana umesto da kroz Telekom investira u širokopojasni internet koji bi bio na usluzi svih građana, u infrastrukturu, u telekomunikacije, koja je ne samo od koristi za Telekom kao jednog od operatera mobilne telefonije, već Telekom kao nosioca telekomunikacione razvojne infrastrukture u Srbiji, Telekom investira u jedan marginalni biznis, to jest kablovski distributivni sistemi. Sa namerom da kroz kontrolu države, partije na vlasti, Telekom vrši i pritisak kroz distribuciju medijskog sadržaja kroz kablovsko-distribucione sisteme - navodi Tadić.

Pravdajući svoju kupovinu, Telekom je tvrdio da je dobio i 200.000 novih korisnika.

Međutim, kako u zvaničnom izveštaju RATEL (Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge) za 2018. godinu, stoji da Kopernikus Techology ima tek 3% od ukupnog broja korisnika.

Podaci za drugi kvartal 2018. kažu da u Srbiji ima 1,7 miliona pretplatnika distribucije medijskih sadržaja, što bi značilo da je Telekom od Kopernikusa dobio 51.000 novih korisnika.

Podsetimo, akcionarsko društvo Telekom Srbija, koje je u većinskom vlasništvu države, otkupilo je kablovskog operatera Kopernikus, čiji je jedan od vlasnika Srđan Milovanović rođeni brat poverenika niškog SNS Zvezdana Milovanovića. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić, ali i mnogi drugi stručnjaci, ovakav potez ocenjuju kao još veći “upliv” države u privatne medije, a samim tim i njihovu kontrolu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nemanja Mitrovic

    14:37 // 25. 12. 2021.

    I SBB i MTS lopovi.Tacka

  • Mojke

    09:26 // 11. 11. 2018.

    E Tadiću, da je Telekom na vreme privatizovan svega ovoga ne bi bilo, ali nisi hteo, bilo ti lepo.

  • Anonimus

    17:07 // 9. 11. 2018.

    Sta vrtite samo Telekom,Kopernikus,kultura,kkao neka metnost i lepota a krompir je zlato i sta je sa njim? U inostranstvu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: