Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 24. 6. 2013.

| Politika

“Tajkuni neće decentralizaciju”

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Bosko-Ristic-01.JPG
Boško Ristić, narodni poslanik "Zajedno za Srbiju"

Decentralizacija i regionalizacija ne odgovaraju onima koji kontrolištu tokove novce, odnosno tajkunima, ocenjuje Boško Ristić, narodni poslanik stranke “Zajedno za Srbiju”. Velike razlike između bogatog severa i siromašnog juga biće sledeći uzrok političkih tenzija u Srbiji, tvrdi Ristić.

Pošto je rešila pitanje Kosova i opredelila se za evropski put, vreme je da se Srbija decentralizuje, jer je to jedini način da se ravnomerno razvija. Razlika između najrazvijenijih i najnerazvijenijih opština je čak 15:1 i potrebna je politika koja će umanjiti te razlike i omogućiti da svi u isto vreme krenu ka Evropi, kaže Boško Ristić, narodni poslanik iz Niša.

- Upravo te velike razlike i polarizacija na bogati sever i siromašni jug stvaraju političke tenzije i to će ubuduće biti razlog koji će stvarati političke probleme! Mi želimo da se taj uzrok otkloni! - kaže Ristić.

Boško Ristić, narodni poslanik "Zajedno za Srbiju" iz Niša Boško Ristić, narodni poslanik "Zajedno za Srbiju" iz NišaKao poslanik nove stranke “Zajedno za Srbiju” kaže da bi sem Vojvodine, koja ima teritorijalnu autonomiju i Beograda, za koji predlaže da bude grad distrikt, ostatak Srbije trebalo da bude treći region, sa svojim institucijama “kako bi svi građani Srbije imali jednaku ustavno-pravnu poziciju.” Kao prvi korak, predlaže decentralizovanje državnog budžeta na tri dela. Tvrdi da bi to obezbedilo tri puta brži ekonomski razvoj, a na pitanje kome to ne bi odgovaralo, odgovara:

- Onima koji kontrolišu tokove novca! Ti su u službi ili političkih uticaja moći, ili ekonomskih uticaja moći, odnosno, tajkuna! Politički centri moći skoncentrisani u partijama i povezani sa tajkunima uticali su na ključne odluke u ekonomskoj politici ove zemlje koja je imala za posledicu ogromno prelivanje kapitala iz društvene sfere u privatne džepove! Zato sada imamo ovoliko afera koje se ne bi desile ukoliko bi odluke bile donošene bliže građanima - ističe Ristić.

Tvrdi da bi to stvorilo i “bolji osnov i podlogu za borbu protiv korupcije.” Tvrdi da se za iste ideje zalagao i dok je bio član predsedništva DS-a:

- Oni koji prate moj politički rad i aktivnost znaju da ja unazad sedam godina vrlo aktivno zagovaram regionalizaciju Srbije putem decentralizacije - dodaje Ristić.

Kako treba organizovati regione i da postoji bilo kakva bojazan i opasnost od otcepljenja, pogledajte opširnije u emisiji “15 minuta”

Jug “nema fajde” od agrarne politike

Agrarna politika je koncipirana ka Vojvodini, ka vojvođanskim interesima i ka velikim poljoprivrednim industrijskim kombinatima kao što je PIK Beograd ili PIK Zemun, pošto je Beograd najveći poljoprivredni grad, odnosno, poljoprivredna samouprava u državi, kaže Ristić

-  Poljoprivredna politika je usmerena ka podršci onih vlasnika velikih poljoprivrednih teritorija koji za razliku od dela Srbije južno od Save i Dunava, gde su parcele veoma male, gde su posedi rascepkani, uopšte ne mogu iz takve agrarne politike da ostvare za sebe benefit i za svoje porodice. Dakle, mi smatramo da budžet treba da se podeli na tri dela, jedan deo pripadne Vojvodini, jedan Beogradu, jedan ostatku Srbije - priča Boško Ristić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • daš dam

    17:35 // 29. 6. 2013.

    Sve koji imaju putera na glavi treba da se povuku iz politike poput gospodina iz AMILE
    (www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Sasa-Jankovic-Bosko-Ristic-me-obmanuo.sr.html) ako imaju obraza.

  • Mladen Jovanovic

    12:28 // 27. 6. 2013.

    DS je kocila sve procese decentralizacije cemu sam bio i licno svedok kao clan radnog tela Nacionalnog saveta za decentralizaciju.Tako je bilo i u vreme kada je g. Ristic bio funkcioner DSa,na zalost.

  • Dušan

    10:55 // 25. 6. 2013.

    ovo je pravi put za Srbiju!! Bravo Boško!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: