Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:21, 25. 6. 2015.

| Politika

"Tesnim" kvorumom izabran direktor "Divljane"

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
Skupstina
Opozicija tvrdi da glasanje nije bilo legalno

Nakon što je zbog nedostatka kvoruma sinoć prekinuta sednica niške Skupštine dok se glasalo za direktora odmarališta u Divljani, Nebojša Stojanović, koji nema ni dan radnog staža, izabran je na tu funkciju iz drugog pokušaja. Opozicija tvrdi da glasanje nije legalno.

Na jučerašnjoj sednici odbornici su izabrali Branislava Ničića za v. d. direktora Hitne pomoći, dok je Ivanka Staničevska iz statusa vršioca dužnosti postala direktorka Istorijskog arhiva.

V. d. direktora “Divljane” odbornici su izglasali na današnjem zasedanju Skupštine, ali se i na to čekalo jer nije bilo dovoljno predstavnika niškog parlamenta. Prvo su u sali bila 23 od 61 odbornika, te nije bilo kvoruma za koji je potreban 31 prisutan.

Opozicija nije želela da prisustvuje sednici, ali je vladajuća koalicija uspela da nekako obezbedi “tesan” kvorum i u sali se našao jedan odbornik više od minumuma koji je bio potreban za zasedanje. Njih 29 je glasalo za izbor 30-godišnjeg Nebojše Stojanovića za prvog čoveka “Divljane”, dvoje ih je bilo uzdržano, a jedan protiv.

Inače, jučerašnje zasedanje Skupštine Grada prekinuto je u toku glasanja za direktora ove ustanove. Nakon što su odbornici glasali, šef odborničke grupe SPS Igor Novaković izrazio je sumnju u glasanje, pa se tek zatim ispostavilo da je u sali 29 odbornika.

Prešlo se na glasanje prozivkom što je potvrdilo da nema kvoruma, sednica je prekinuta i nastavak je zakazan za danas.


Opozicija: Teško kršenje pravila i bahat izbor direktora

skupstina Ovako je deljen materijal za hitnu sednicuOdbornik opozicione Socijaldemokratske stranke Goran Krivačević ističe da je način zakazivanja sednice po hitnom postupku na kojoj se odlučivalo o direktorima Hitne pomoći, “Divljane” i Istorijskog arhiva, kao i ponovno glasanje danas, protivno pravilima.

Odbor za imenovanje je u toku jučerašnjeg dana zasedao i dostavio predlog i biografije kandidata Skupštini, a to ne nikako ne može da uradi, osim 24 sata pre zasedanja. Kruna svega što su danas ponovili glasanje za direktora “Divljane”, što po Statutu i Poslovniku ne mogu da učine u toku iste sednice - kaže Krivačević.

On napominje da će uputiti primedbu i tražiti zapisnik u kome se, kako tvrdi, vidi da je glasanje ponavljano na potpuno nelegalan način.

Predstavnici niške opozicije istakli su da neko ko nema dan radnog staža ne treba da bude izabran za direktora, te da takav predlog vlasti nikako nisu mogli da podrže i da u tome vide bahatost vladajuće koalicije.

Vladajuća većina je predložila osobu bez dana radnog iskustva da vodi “Divljanu”, a nismo dobili obrazloženje zašto je to tako i nemamo nikakve razloge da to podržavamo. Mi smo davali podršku juče kada se radilo o pitanjima od važnosti za građane, poput planova detaljne regulacije - kaže odbornik DSS-a Milan Lapčević.

Šef odborničke grupe SNS Dejan Jovanović istakao je juče da po Statutu “Divljane” nije obavezno da direktor ima radno iskustvo, ali i da je svestan primedbi opozicije.

Slažem se da nema dovoljno radnog iskustva, ali on nije predložen zbog radnog iskustva, već zato što mislim da je mlad čovek koji će imati dovoljno energije da pokrene ustanovu iz stanja u kome se godinama nalazi - istakao je Jovanović.


Kriza vladajuće koalicije?

Prekid sednice zbog manjka prisutnih odbornika u sali juče se desio treći put, što pojedini odbornici opozicije vide kao pokazatelj da je vladajuća koalicija u krizi.

Podsetimo, zbog nedostatka kvoruma sednica je prekidana pred izbor gradskog urbaniste i početkom februara, nakon što nije prošao izbor gradskog većnika Svetozara Aleksova.

Očigledno je da postoji kriza gradske vlasti i da skupštinska većina nikako ne može da se okupi i radi posao zbog koga i postoji. Igor Novaković, koalicioni partner, juče je posumnjao u glasanje i tražio pojedinačno glasanje. To pokazuje da koalicija počinje da puca po šavovima - kaže Dragoslav Ćirković, odbornik SDS-a.

S druge strane, zamenik predsednika Skupštine Grada Nenad Stanković i šef odborničke grupe naprednjaka Dejan Jovanović tvrde da problemi sa kvorumom nisu ništa neoubičajeno, već da su normalna stvar u parlamentarizmu, kao i da su stabilnost koalicije dokazali današnjim glasanjem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bole!!!

    01:26 // 7. 10. 2015.

    Ljudi,za vašu informaciju,Nebojša je vd direktor već 4.mesec a u divljani ni struja,ni voda a naravno ni korisnici,a plate,radnici i neznaju ni šta je to.a novac iz grada je već potrošen,užas,užas.to je direktor a ni dan radnog iskustva!!!!

  • STRASNO

    15:36 // 26. 6. 2015.

    Uco 018,, nauci LJ da se nezna pise odvojeno,dakle ,,NE ZNA,,.

    • Lj

      20:50 // 26. 6. 2015.

      UCO 018 Ogranicen je broj karaktera, a sustina je bitna, zar ne?

  • Aca

    08:22 // 26. 6. 2015.

    Sta je tu cudno?Pogledajte samo ko su direktori Javnih preduzeca u Nisu.Nit su strucni, nit znaju koju delatnost im firma obavlja.Dosli da rukovode, postavili poltrone bez iskustva za sefove,vecina i nije rodjena u Nisu i oni kao vode firme.Vode ih,da vode ih na dno.Stvarno se pitam dal ce od Srbije i Srba da ostane nesto i neko nakon par godina.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: