Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 23. 7. 2019.

| Politika

Tončev: Izborni proces u SPS je kao igra prestola

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
toncev
Igra prestola ili nezadovoljstvo?; foto: Vanja Keser/ JV

Dinamičan, misteriozan i neizvestan do poslednje sekunde - baš kao igra prestola, tako je potpredsednik SPS i narodni poslanik Novica Tončev opisao unutarstranački izborni proces. Socijalisti su održali sednicu Glavnog odbora, ali rukovodstvo vrha stranke nisu dobili. Jedino je na mesto predsednika Izvršnog odbora izabran Vladimir Zagrađanin, široj javnosti poznat iz afere “Kofer”. Za Tončeva je ovaj izbor “otežavajuća” okolnost, ali ne misle tako svi njegovi partijski drugovi sa juga.

Većina stranačkih organa u SPS-u svoje mandate završila je još na kraju prošle, 2018. godine. I pored toga, novih izbora nema, iako su se mnogi nadali da će se desiti na poslednjoj sednici Glavnog odbora održanoj juče.

Jedan od njih je i vodeći socijalista Pčinjskog okruga Novica Tončev, koji podseća da je Kongres SPS održan u decembru, ali tvrdi da ne zna zašto do danas nisu konsolidovani stranački organi.

Mogu samo da izrazim sumnju da nas kao stranku u tome ometaju neke zakulisne radnje, stranačke i vanstranačke kalkulacije. Ima onih koji smatraju da im funkcija pripada doživotno i po mestu rođenja. Doduše, ima i onih koji na različite načine ucenjuju Dačića da ih udomi, iako ni uža familija ne bi glasala za njih. Izborni proces u SPS je kao igra prestola, dinamičan, misteriozan i neizvestan do poslednje sekunde - priča Tončev.

Novica Tončev Ozbiljne kritike vrha partije; Foto: SPS Surdulica / arhivaNa pomenutoj sednici jedino je Izvršni odbor dobio starog-novog predsednika, a tu će i u narednom mandatu sedeti Vladan Zagrađanin koji je bio optužen, a potom i oslobođen za uzimanje 100.000 evra mita u aferi poznatoj po imenu "Kofer".

To će, prema mišjenju Tončeva, na terenu biti otežavajuća okolnost za socijaliste.

On nema izraženu političku legitimizaciju kroz izborni rezultat u svom matičnom odboru. Svako ko kaže da to uopšte nije važno ili ne zna ništa o politici ili ne želi dobro SPS-u. Predsednik IO svake stranke je nešto poput načelnika Generalštaba i po funkciji je važniji čak i od potpredsednika - kaže Tončev.

Ovaj narodni poslanik kaže i da je činjenica da je afera “Kofer” partiji nanela “štetu enormnih razmera” čije posledice socijalisti i danas trpe.

Pitanje koliko bi visoko danas bio naš rejting da nije bilo te afere, zatim "Galenike", "Dunav osiguranja" i mnogih drugih - priča Tončev.


sps Dačić kaže da je jedini u vrhu partije iz vremena devedesetih; foto: Vanja Keser“Politički inženjering služba bezbednosti”

SPS je partija koja opstaje već 29 godina, a skoro toliko u rukovostvu opstaje i trenutni predsednik partije Ivica Dačić.

Ja sam jedini ostatak nekadašnjeg rukovodstva, tako da mi smo obavili velike promene, ali to nije suština, već biračko telo, naš cilj i kapacitet jeste da mi ostavarimo bolji rezultat nego na prošlim izborima - rekao je Dačić, a prenosi N1.

Socijalisti su se posle promena i 8 godina u opoziciji na političku scenu vratili 2008. ulaskom u koaliciju sa vladajućom Demokratskom strankom. Za Tončeva to jeste bilo “vaskrsavanje” stranke, ali on sumnja da je sve to bilo isplanirano.

sps Za Dačića je važno biračko telo; foto: Vanja Keser

Stimulisali su nam visoke funkcionere funkcijama i kombinacijama, pa smo danas u mnogim opštinama ili bez vlasti ili ispod cenzusa. Sada vidimo da je to bio politički inženjering službi bezbednosti. Zato ne bi bio srećan ukoliko bi imao saznanja da se zbog izbora Vlade Zagrađanina otvara šampanjac izvan SPS - kaže Tončev.


Ranković: Zagrađanin je pravi čovek na pravom mestu

84f257db-37c1-49f6-9071-ae29dabb517f Ranković kaže da je IO SPS radio dobar posao; foto: Vanja KeserIako je Tončev bio izuzetno kritičan prema organizaciji partije i izboru novog-starog predsednika Izvršnog odbora, ne misle svi u SPS-u tako.

Prvi čovek niških socijalista i član Izvršnog odbora SPS-a Žarko Ranković, kaže da su vidljivi rezultati u radu Izvršnog odbora, koji je i u prethodnom mandatu vodio Vladan Zagrađanin.

Gospodin Vlada Zagrađanin je izuzetno dobro rukovodio radom Izvršnog odbora i vidljivi su rezultati. Zaista smatram da je pravi čovek na pravom mestu - kaže Ranković.

sps vranje foto i.m. Antić ostao uzdržan; foto: I.M.Član Glavnog odbora SPS iz Vranja Zoran Antić rekao je da ne želi da komentariše dešavanja na poslednjoj sednici Glavnog odbora, ali da potpisuje saopštenje stranke sa tog događaja.

Sa druge strane, Ranković naglašava da je bilo jasno da se na toj sednici neće raspravljati o svim kadrovskim rešenjima za najviše partijske organe.

Ističe da se to očekuje u septembru kada bi trebalo da bude izabrano Predsedništvo i potpredsednici stranke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    18:57 // 24. 7. 2019.

    Ivice,imas bolje botove od Dacica!Ajde,otvori se ne moze samo sendvic.

  • Dan i noc

    17:31 // 24. 7. 2019.

    Mozda se njih dvojica i uzmu. Nikad se ne zna.

  • ...

    15:05 // 24. 7. 2019.

    Tacno ne objavljujete sve komentare, ne trebate one koji su uvredljive prirode naravno, ali vrsite selekciju, sada cete ovaj da objavite da dokazete da kao to nije slucaj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: