Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 20. 9. 2016.

| Politika

Tončev: Lako je biti socijalista u Beogradu

Autor:B. G.Izvor:Danas, Južne vesti
Novica Tončev
Ozbiljne kritike vrha partije; Foto: SPS Surdulica / arhiva

Nakon prošlonedeljnih izbora u Beloj Palanci ponovo su podgrejani strahovi "lokalnih" socijalista. Novica Tončev, predsednik te partije u Surdulici, kaže da njihov uspeh južno od Beograda zavisi isključivo od ličnih kapaciteta pojedinačnih lidera na lokalnom nivou.

U Beloj Palanci je SNS osvojila 24 od 29 mandata, dok su SPS i Jedinstvena Srbija zajedno dobili samo 5.

I dok funkcioneri SPS iz Beograda tvrde da se ne plaše da neko može da uništi socijaliste i da se SPS neće utopiti u naprednjake, lokalni socijalisti navode da se i to može dogoditi, obzirom na nedostatak podrške iz centrale stranke, prenosi "Danas".

Novica Tončev, predsednik Skupštine opštine Surdulica i član Predsedništva SPS, ocenjuje da je ta partija na izborima u Beloj Palanci doživela neuspeh i zaključuje da opstanak SPS-a na lokalu zavisi samo od toga koliko su lokalni socijalisti otporni na pritisak, s obzirom na nedostatak podrške iz centrale SPS.

Da li bilo ko veruje da bi Dijana Vukomanović slomila jedan nokat ili trepavicu za bilo kog lokalnog socijalistu? Lako je biti socijalista u krugu dvojke, a teško je nama van Beograda da u isto vreme sačuvamo odbornike, porodicu i zdravlje. Videćemo ko će u ovoj utakmici izdržati do kraja, a ko će promeniti dres - kaže Tončev.

On dodaje da "to govori iz ličnog iskustva", jer je, kako kaže, na stotine prijava dobio u protekle dve godine. Sve su, tvrdi, na kraju odbačene, ali se "opština pretvorila u fotokopirnicu, gde se samo kopira i šalje dokumentacija policiji".

Tončev juče nije želeo da odgovori na pitanje da li podele i svađe u SPS imaju za posledicu gubitak vlasti na lokalu i pad rejtinga, ali "Danas" podseća da je marta ove godine baš za taj list rekao da se u javnosti stvara pogrešna slika da u vrhu SPS postoje zaverenici koji hoće da smene Dačića.

Svakog dana razgovaram sa ljudima na terenu i mnogim drugovima u SPS nije jasno šta je danas politika SPS. Onda im ja slikovito objasnim da je politika SPS to kada Dačić u Surdulicu dođe zadnji dan kampanje, po mrklom mraku i to sat vremena pred izbornu tišinu, da ga ujutru ne bi medijski uništili. I u takvim uslovima SPS najbolji rezultat opet ostvari u Surdulici, praktično bez javne podrške iz centrale. E, takve stvari moramo da menjamo da nas glasači ne bi kaznili, inače završićemo gore nego DS - rekao je tada Tončev u opširnom intervjuu.

Dijana Vukomanović, predsednica Izvršnog odbora SPS, kaže da je za nju bespredmetno da se razgovara o eventualnom utapanju socijalista na lokalu u SNS. Ona se ne slaže ni sa Tončevljevom ocenom o neuspehu SPS u Beloj Palanci. 

Izgleda da niste pogledali rezultate iz Bele Palanke. Socijalisti su tamo osvojili odličnih 15 odsto glasova. Uostalom, možda je najbolje da to pitanje prosledite zamenici predsednika SPS Slavici Đukić Dejanović - istakla je Vukomanovićeva.

Slavica Đukić Dejanović nije odgovarala na pozive novinara "Danasa", ali ovaj dnevni list podseća da je ona prethodnih dana "objasnila da se ne plaši da bilo ko može da uništi socijaliste".

Eho Vučićeve popularnosti je veliki na lokalu i s tim se neće suočiti samo oni koji neće da vide istinu. Ali i onda kad je planski trebalo da budemo demontirani 2001. godine, SPS je preživeo. A jedna od naših najvećih prednosti je to što nema nijednog zaseoka u Srbiji gde ne kuca bar jedno pravo socijalističko srce - navela je Dačićeva zamenica.

Podsetimo, na ponovljenim izborima u Beloj Palanci koji su održani u nedelju, 18. septembra, od 29 mesta u opštinskoj skupštini, SNS je osvojio 24, a koalicija SPS-JS 5.


Odgovori i pretko Tvitera

Nije česta slika da se socijalisti javno prepucavaju, pa utoliko rasprava između Tončeva i Vukomanovićeve privlači pažnju javnosti.

Nakon Tončevljevih prozivki, Vukomanovićeva mu je javno postavila pitanje preko Tvitera, društvene mreže na kojoj Tončev nema otvoren nalog.

Ubrzo je svom partijskom kolegi javno uputila i jednu poruku, ali ovog puta u ime SPS.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: