Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:47, 19. 2. 2021.

| Politika

Tončev sa zvaničnog mejla ministarstva reklamirao SPS

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
ministar
Saopštenje iz Kabineta ministra sa fotografijom ispred SPS-a; foto: Kabinet ministra Tončeva

Uoči Dana socijalne pravde koji se obeležava 20. februara iz Kabineta ministarstva koje vodi Novica Tončev stigla je čestitka u kojoj u prvi plan stavlja Socijalističku partiju Srbije, čiji je potpredsednik, a promociju pojačava i fotografijom ispred stranačkog obeležja sa predsednikom partije i Narodne skupštine Iviciom Dačićem. Ovim potezom, ističe Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja, ministar krši Zakon o sprečavanju korupcije jer je podredio javni interes privatnim i zloupotrebio javne resurse, a kako kaže, narušava i Ustav Republike Srbije.

"Socijalistička partija Srbije je moderna, državotvorna partija levice čije su programske osnove socijalna pravda i demokratski socijalizam" – ovim rečima je ministar Novica Tončev sa zvaničnog mejla ministarstva započeo čestitku za svetski Dan socijalne pravde.

Kao socijalista i kao ministar u Vladi Republike Srbije zajedno sa svojim kolegama borim se za društvo socijalne pravde koje će izaći iz siromaštva, obezbediti uravnotežen materijalni položaj i mogućnost razvoja i boljeg života svakom pojedincu – navodi se dalje u čestitki koju Tončev potpisuje kao ministar.

Da bi slika bila potpunija, sa mesta ministra u Vladi Republike Srbije i sa zvanične adrese ministarstva, pored lične, priložio je i zajedničku fotografiju sa predsednikom Narodne skupštine i socijalista, dok pozadinu krasi slogan "SPS - Mi stojimo postojano".

Opredeljeni socijalista, vođen idejama levičarske orijentacije, socijalnu pravdu prepoznajem kroz ideje humanosti, solidarnosti i socijalne brige o najširim slojevima stanovništva. Mi socijalisti, moderni levičari socijaldemokratske orijentacije, programom smo usmereni na očuvanje socijalnog mira i održive socijalne sigurnosti svih koji žele da žive od rezultata rada, znanja i obrazovanja – piše u jednom delu saopštenja.

toncev Pismo iz Vlade, a piše o SPS-u. Tu je i prigodna stranačka fotka; foto: printscreen

Da iza saopštenja ministra dominira stranački interes, poručuje Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja BIRODI, pa ovim potezom ističe da Tončev krši Zakon o sprečavanju korupcije član 40, prvi stav.

Javni funkcioner dužan je da javni interes ne podredi privatnom, da se pridržava propisa koji uređuju njegova prava i obaveze i stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije – piše u Zakonu.

Iako se stranački posao javno obavlja, dodaje da je to, ipak, privatni interes. Kako je saopštenje poslato sa mejla Kabineta ministarstva, Gavrilović tvrdi da postoji sumnja i na zloupotrebu resursa.

Javni funkcioner ne može da koristi javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata... – navodi se u Zakonu.

Međutim, iz Kabineta ministra Tončeva na pitanja novinara Južnih vesti da li im je poznato da je prekršen Zakon, navode da su sve procedure, koje su nephodne da se prođu pre izlaska saopštenja u javnost, ispoštovane, te da je cilj saopštenja bio da se promovišu ideje socijalne pravde i iznesu stavovi ministra Tončeva.

Poslali smo saopštenje ministra Novice Tončeva koji je takođe i potpredsednik Socijalističke partije Srbije koja je sastavni deo Vlade – odgovor je iz Kabineta.

gavrilovic Gavrilović ukazuje na kršenje zakona i Ustava; foto: JVSa druge strane, Gavrilović navodi da se takvim saopštenjem krši i Ustav.

Niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu sa njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima – navodi se u članu 6 Ustava Republike Srbije.


Gavrilović: Srbija je zemlja najvećih društvenih razlika na Balkanu

Najbolji indikator koliko je Srbija zemlja ravnopravnih ljudi i kakva je socijalna pravda u njoj jeste koliki broj dece iz radničkih porodica može da završi fakultet, pa Gavrilović poručuje ministru Tončevu da, najpre, to pogleda.

Zemlja koja je jedan od primera najveće društvene razlike na Balkanu. Mi smo zemlja socijalnih nejednakosti gde stranka koja je levičarska sedi u desničarskoj Vladi da bi vrh stranke očuvao svoje privilegije koje omogućavaju da neko šalje mejlove sa mesta ministra i da promoviše svoju stranku– ističe Gavrilović.

Dodaje da je krajnje politički nemoralno da pripadnik stranke levice čestita praznik društvene pravde u zemlji gde mnogo toga ima, ali socijalne pravde ni na vidiku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Neutralan

    21:00 // 20. 2. 2021.

    E MOJI IZ BIRODA CIME SE VI BAVITE.PA MINISTAR JE IZ SOCIJALNE PARTIJE TJ STRANKE.TOLIKO.

  • Sone

    09:53 // 20. 2. 2021.

    Sramota,bruka sta se radi.Sve narod zna.Mnogo grdje stvari.

  • Mara

    20:17 // 19. 2. 2021.

    Da ti se smuči.Ovaj radi sta hoće

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: