Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 10. 6. 2011.

| Politika

Traže podelu Bujanovca

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
Bujanovac, zgrada Opštine
Bujanovac, zgrada Opštine

 

BUJANOVAC - Nakon osnivanja Srpskog narodnog veća, koje u svojoj platformi sadrži i podelu Bujanovca na srpski i albanski deo, u Bujanovcu je održana hitna vanredna sednica Opštinskog veća, na kojoj je nakon višesatne rasprave osuđeno je osnivanje „nelegitimne vlasti, koja, kako je ocenjeno, može da destabilizuje bezbednost u ovoj višenacionalnoj sredini. 

Proteklog vikenda Pokret za Bujanovac, Odbor za ljudska prava i Zavičajni klub Bujanovčana u Beogradu oformili su „Srpsko narodno veće“, koje ima za cilj da poboljša položaj Srba u Bujanovcu i svoj pokret definisali kao „vlast u senci“. Ova ideja nije naišla na preterano odobravanje Albanaca, ali čini se i Srba koji žive u Bujanovcu .

Na osnivačkoj skupštini Srpskog narodnog veća izabran je 41 delegat, simbolično jer toliko odbornika broji bujanovačka skupština.

Međutim, izjava Tomislava Stojanovića portparola ove organizacije uzburkala je situaciju u Bujanovcu, naime on je izneo ideju po kojoj Bujanovac treda podeliti na dva dela i srpski deo pripojiti Vranju.

- To uopšte ne bi bilo teško jer je Opština demografski već podeljena i mi zahtevamo da svaka zajednica ima svoju samoupravu. Ako Bujanovac ne može da zbog broja stanovnika dobije status grada, onda se možemo pripojiti Vranju, pa da svako ima svoju opštinu - smatra Stojanović.

Čini se da su akteri ove priče puni ideja i rešenja za sve probleme Srba u Bujanovcu, ali se postavlja problem kako će se te ideje sprovesti u delo s obzirom da je trenutna vlast u Bujanovcu osudila postojanje i rad ovog pokreta i proglasila ga nelegitimnim.

Predsednik opštine Bujanovac Šaib Kamberi ocenio je da situacija u Bujanovcu nije dobra i da ovakve ideje mogu detabilizovati bezbedonosnu situaciju i stvoriti tenzije mežu Srbima i Albancima.

- Ja očekujem od srpskih vlasti da spreče ovakve inicijative, jer u suprotnom situacija može postati alarmantna ako se nastavi sa ovakvim zahtevima i ako se oni počnu izvršavati – smatra Kamberi.

Sa Kamberijem su se juče u Bujaovcu složili i Srbi i Albanci koji čine multietničku vlast, koja je oformljena nakon dve godine mukotrpnih pregovora. 

 

Stojanča Arsić, čiji pokret parcipira u vlasti u Bujanovcu smatra da osnivanje ovakvog pokreta i širenje ideje o podeli u ovom trenutku nije potrebno Bujanovcu.

- Ta priča je krajnje degutantna i taj pokret čine ljudi koji su prespavali poslednjih deset godina i sada žele da se po svaku cenu vrate na vlast – smatra Arsić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bobby

    18:58 // 10. 6. 2011.

    Kao specificna, multietnicka sredina, Bujanovac bi mogao da dobije status grada sa dve opstine.

  • Угљеша Кужелка

    16:45 // 10. 6. 2011.

    Треба сачекати следеће локалне изборе. Пошто су многи Албанци довођени да гласају из иностранства (јер само фиктивно живе у Бујановцу), можда је то интересовање опало...
    Све у свему, Срби морају по сваку цену да остану у Бујановцу, јер у супротном из Бујановца одлази и Србија! А границу са Македонијом ће мо имати једино код Трговишта... Уколико се не реше пороблеми, свакако да треба тражити решења, па и стварање две општине или некакве заједнице две општине. Мало је нереална идеја да српски део припадне Врању! Те је мало нејасна ситуација. Колико знам Срби живе и у самом граду (око 50%)... те би било нереално да пола града Бујановца припадне Врању?!
    Све у свему не гурати решења под тепих!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: