Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 27. 5. 2022.

| Politika

Trnovac opet glasa, nova Vlada se prolongira: Odlaganje sankcija Rusiji ili strogoća nad Albancima?

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
glasanje
Vlastima odgovara prolongiranje Vlade zbog odlaganja sankcija Rusiji, smatra Bursać ; foto: A. K.

Stanovnike Velikog Trnovca kod Bujanovca deli jedan dan od trećeg glasanja za nepuna dva meseca, a nakon toga bi se konačno mogla formirati Narodna Skupština, pa onda i nova Vlada. Dok urednik Bujanovačkih Nikola Lazić izbornu sagu u Trnovcu vide kao treniranje strogoće nad Albancima, analitičar Dejan Bursać smatra da to ipak nije primaran razlog, već da vlastima odgovara prolongiranje Vlade zbog odlaganja sankcija Rusiji, kao i da vole “v.d. stanje” jer je onda fokus političke moći na jednom čoveku - predsedniku države.

Iako različito tumače kontekst u kome se dešava, da treće glasanje u Velikom Trnovcu nije slučajnost i da odgovara vladajućim strankama u Srbiji saglasni su naučni saradnik u Institutu za političke studije Dejan Bursać i urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić.

Jednostavno odgovara SNS-u, ali pre svega SPS-u koji se i dalje vidi kao njihov partner, bez obzira na ovu malu zategnutost da su oni proruski. Svi su svesni da je SPS i 2003. i 2008. i 2012. menjao stranu tako da mislim da im neće biti problem da idu sa SNS-om, ali generalno odgovara i jednima i drugima da se Vlada što više prolongira - kaže Bursać.

On smatra da će budući partneri SNS-a maksimalno iskoristiti rok od 30 dana do konstituisanja Skupštine, a onda i rok od 90 dana za formiranje Vlade iz dva razloga.

Jedan je očigledan oko Ukrajine, to je stvar na koju mogu da se “vade”, odnosno da im to bude izgovor za neke pritiske da Srbija ne može da ulazi u neke nove spoljnopolitičke aranžmane - kada to kažem mislim na eventualne sankcije Rusiji dok se ne formira nova Vlada i utvrdi vladajuća većina, a ovim tempom to može biti u oktobru. Drugi razlog je što naše vlasti vole “v.d. stanje”, jer je onda fokus političke moći na jedinom izabranom organu, a u ovom trenutku je to predsednik države, SNS-u odgovara da cela država misli da Vučić jedini ima legitimitet u ovom trenutku za odlučivanje u zemlji - objašnjava Bursać.

Kada je reč o situaciji sa glasanjem u bujanovačkoj opštini, Bursać tumači da se tu poklopilo više faktora - odugovlačenje sa formiranjem Vlade, takmičenje SPS-a i Koalicije Albanaca za jedan mandat i sama priroda politike u toj, kako kaže, mikrosredini.

Tu ima više faktora - prvo što se SPS i Koalicija Albanaca takmiče za jedan mandat koji je svakom od njih značajan, a drugo što je to specifično mala sredina, tu ima lokalnih političara koji kontrolišu ogroman broj glasača. Verujem da tu zaista i postoje problemi prilikom sprovođenja izbora, videli smo da je izlaznost velika, da veliki broj ljudi glasa za jednu listu, pa čak i u sredinama u kojima ima više manjina to ne viđamo često. Nisam siguran da je primaran razlog to što nekome ne odgovara da Albanci budu u Skupštini, namestilo se, zgodno je došlo da se odugovlači formiranje Vlade baš na tom pitanju dole - kaže Bursać.

Dodaje da je situaciji doprinela i nesložnost Albanaca koji su na ove izbore izašli u dve kolone.


Lazić: “A koga trenutno u Srbiji uopšte zanima formiranje Vlade i parlamenta?”

Saglasan sa time da treće glasanje nije slučajnost, ali ne i da je situacija u bujanovačkoj opštini dobrodošla da bi se kroz nju odugovlačilo sa formiranjem Vlade, mišljenje je urednika portala Bujanovačke Nikole Lazića.

Suprotno mišljenju Bursaća, Lazić je pri stavu da vlastima ne odgovara da Albanci budu u Skupštini.

Lično, sumnjam da bi se sve ovo dešavalo da se radi o jednom mandatu bilo koje manjinske stranke u Srbiji. Ili čak mandatu bilo koje stranke. Zamislite da je bilo gde u Srbiji sporan jedan mandat bilo koje stranke, vladajuće ili opozicione! Ne verujem da bi se dešavalo ovo što se dešava u Trnovcu. Izbornu sagu u Trnovcu tumačim kao treniranje strogoće prema Albancima i svojevrsnu demonstraciju sile pod plaštom borbe za zakon, gde pritom ne tvrdim da na glasanju krajem aprila nije bilo nepravilnosti. Ovde ne smemo zaboraviti da je poslanički kandidat Šaip Kamberi u prošlom mandatu bio najžešći kritičar vlasti - kaže Lazić.

Na pitanje da li se kroz odlaganje formiranja Vlade odlažu i pritisci oko sankcija, Lazić odgovara pitanjem “A koga trenutno u Srbiji uopšte zanima formiranje Vlade i parlamenta, da li neko ozbiljno priča o tome?”

Po logici stvari srpska opozicija bi trebalo da bude najzainteresovanija za to, ali od njih nema ni glasa. Mislim da se odlaganjem formiranja Vlade ne odlažu i odluke o sankcijama i putu Srbije jer one ne zavise od Vlade, što dobro znaju i zapadni partneri i SAD - zaključuje Lazić.

Dodaje da je prisustvo Albanaca u Skupštini veoma važno za demokratiju i integraciju Albanaca u državni sistem, kroz sprovođenje sporazuma koje su usvojile ranije srpske Vlade - pre svega Sporazum od 7 tačaka.

Trećim izlaskom na izbore Albanci pokazuju da žele da budu deo institucija. Za građane je poniženje da ih, iz bilo kog razloga, treći put za nepuna dva meseca pozivaš da glasaju ako su već izrazili svoju volju - dodaje Lazić.

Podsetimo, izbori za narodne poslanike na biračkom mestu broj 6 u Osnovnoj školi “Muharem Kadriu” održavaju se u petak, 27. maja, nakon što je Upravni sud odbio žalbu Koalicije Albanaca doline na odluku RIK-a kojom su izbori održani 28. aprila na tom biračkom mestu poništeni.

Do prvog ponavljanja izbora došlo je po žalbi liste predvođene Šaipom Kamberijem, koja na izborima 3. aprila nije prošla cenzus, a drugo ponavljanje naloženo je nakon žalbe SPS-a koji je, ulaskom Albanaca u Skupštinu, izgubio jedan poslanički mandat.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Бојан Ранђеловић

    17:17 // 27. 5. 2022.

    Образовање нове владе се одлаже због гласања у овом месту. ПРОЛОНГИРАТИ значи продужити а често се користи као замена за одложити, у значењу ОДУЖИТИ.

    Ипак глаголи продужити, одложити или одужити не значе исто , и у овом случају продужити, одложити или одужити образовање владе никако нису синоними и могу довести до језичког неспоразума.

  • Žvalavi pastir Šizoje

    08:52 // 27. 5. 2022.

    Чак су и моје овце збуњене, питају се:
    "КакАВ је то врховни пастир кад хоће да уведе санкције братском стаду?!"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: