Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 22. 11. 2022.

| Politika

U Leskovcu opet konkurs za članove Antikorupcijskog plana, opozicija za propale konkurse optužuje vlast

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Leskovac
Opozicija tvrdi da se vlast u Leskovcu zasniva na korupciji; foto: M. M.

Iako u Leskovcu od 2017. godine postoji Lokalni antikorupcijski plan, on već godinama nema članove, s obzirom na to da se na prethodna dva konkursa nije prijavio dovoljan broj kandidata. Iz Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” za neuspele konkurse direktno su optužili aktuelnu vlast i gradonačelnika Gorana Cvetanovića, zbog toga što, kako kažu, SNS vlast upravo zasniva na korupciji.

Na sednici Skupštine odbornici jedine opozicione stranke želeli su da se raspravlja i o Lokalnom antikorupcijskom planu (LAP), koji u Leskovcu postoji samo na papiru, pošto već dve godine nema članove, pa se samim tim i ne vrši kontrola korupcije.

Konkurs je na sajtu Grada opet raspisan 16. novembra, a Nenad Zdravković, lider Grupe građana ”Za Leskovac zajedno”, podsetio je da je LAP donet upravo na njihovo insistiranje, a sada predlaže da, pošto već godinama niko ne želi da bude član tog tela, opozicija kontroliše korupciju u Leskovcu.

Predsednik tog tela je Boban Ilić, to je čovek koji je osuđivanom nasilniku dao novac za otvaranje SOS kancelarije. Njemu je sve dozvoljeno, on u radno vreme botuje, nas političke protivnike naziva lažovima, prevarantima. Ljudi se plaše da budu članovi tog tela jer se boje vašeg revanšizma od strane vladajuće koalicije. SNS je došao na vlast zahvaljujući korupciji, pa tako i vlada. Evo ja dajem predlog da mi budemo članovi tog tela i da kontrolišemo korupciju jer, složićete se, nelogično je da vi sami sebe kontrolišete - rekao je Zdravković.

skupština leskovac Odbornici odbili da se na Skupštini raspravlja o LAP-u; foto: Arhiva JVNa optužbe opozicije odgovorio je gradonačelnik Goran Cvetanović koji je istakao da je do sada održano osam sednica LAP-a, ali da poslednjih godina niko ne želi da bude član tog tela, između ostalog, zbog toga što se radi o funkcijama koje nisu plaćene.

Već na dva konkursa nemamo dovoljno prijavljenih kandidata, jer telo mora da ima 5 članova. Na prvom konkursu smo imali četiri uspešne prijave, a na drugom samo jednu. Nisu se stekli uslovi da se formira komisija, pa smo zato raspisali još jedan konkurs, koji je otvoren do 15. decembra. Komisija je zaključila da je problem formiranja LAP-a odgovrnost i angažovanje članova tela, a jedan od razloga je i to što članovi ne dobijaju nikakvu novčanu naknadu - odgovorio je Cvetanović.

Podsetimo, ime gradonačelnika Gorana Cvetanovića našlo se na crnoj listi odgovornih gradonačenika i gradonačelnica čiji gradovi nisu usvojili lokalne antikorupcijske planove i formirali antikorupcijska tela, a koju je kreirao BIRODI.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: