Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 31. 10. 2023.

| Politika

U Leskovcu Privremeni organ bez predstavnika opozicije

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
leskovac
Na čelu Privremenog organa u Leskovcu dosadašnji gradonačelnik Goran Cvetanović; foto: M. M.

Leskovac je jedna od 64 lokalnih samouprava u kojoj je raspuštena skupština i uveden je Privremeni organ na čijem je čelu dosadašnji gradonačelnik Goran Cvetanović. Ali među članovima ovog organa, iako to zakon propisuje, nema predstavnika opozicione Grupe građana “Za Leskovac zajedno” koja je bila deo lokalnog parlamenta. Iz te grupe poručuju da je time vlasti u Leskovcu data sloboda da radi šta hoće.

Privremeni organ ima predsednika i četiri člana, a Vlada pri formiranju, kako stoji u Zakonu o lokalnoj samoupravi, treba da vodi računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave.

Iako je Grupa građana “Zajedno za Leskovac” imala odbornike u sada raspuštenoj skupštini, nema člana u Privremenom organu.

Privremeni organ u Leskovcu čine, pored predsednika i gradonačelnika u ostavci Cvetanovića, naprednjaci i članovi gradskog veća Stefan Kitanović i Brankica Stamenković, član SPS-a i doskorašnji predsednik Skupštine Aleksandar Đurović i narodni poslanik i gradski lider Jedinstvene Srbije Nenad Filipović.

za leskovac zajedno Smatraju da će sada vlast moći da radi šta hoće, bez ikakve kontrole; foto: M. M.Predsednik odborničke grupe građana “Zajedno za Leskovac” Nebojša Cakić ističe da je njima pripadalo jedno mesto na osnovu rezultata na prošlim izborima.

Mi smo na prošlim izborima bili treća izborna lista po rezultatima i nama je, po zakonu, pripadalo to jedno mesto u privremenom organu Grada Leskovca. Po svim parametrima, do sada važećima, nama je to pripadalo. Koliko znamo, jedino je u Leskovcu doneta takva odluka - ističe Cakić.

Smatra da je razlog za ovakvu odluku pokušaj da im se onemogući pristup dokumentima i uvid u odluke koje donose.

Sada će oni moći uoči izbora da rade bez ikakvog nadzora, a sada se deli novac, počinju radovi, polažu kameni temeljci i slično. Nećemo znati šta se dešava i moći će sve da im prođe i da rade jednostavno šta hoće - kaže Cakić.

Šta će biti njihov naredni korak još uvek nisu sigurni.

Videćemo šta ćemo preduzeti. Bilo bi logično da Upravnom sudu uložimo prigovor, ali moramo razmisliti jer to može izazvati prolongiranje izbora, što nam ne bi odgovaralo - objašnjava Cekić.


Sva mesta na jugu do izbora vode dosadašnji gradonačelniici i predsednici opština

U svim opštinama na jugu zemlje u kojima su raspuštene skupštine za predsednike privremenih organa izabrani su dosadašnji gradonačelnici i predsednici opština.

Tako će na čelu Privremenog organa u Vranju biti Slobodan Milenković koji je nedavno dao ostavku na mesto gradonačelnika, u Pirotu Vladan Vasić i Prokuplju Milan Aranđelović.

Ista je situacija i sa ostalim opštinama na jugu - Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Dimitrovgrad, Doljevac, Žitorađa, Kuršumlija, Lebane, Medveđa, Merošina, Ražanj, Sokobanja, Trgovište, Crna Trava, Babušnica, Bela Palanka, Blace i Bojnik - sve njih vodiće isti ljudi dok se ne održe izbori i ne izabere nova vlast.

Inače, Privremeni organ obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave do konstituisanja skupštine i izbora izvršnih organa jedinice lokalne samouprave.

Šta su to tekući i neodložni poslovi, nije precizirano zakonom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    22:45 // 31. 10. 2023.

    Sjasi Kurta da uzjasi Murta...Leskovac je primer demokrature na naprdni nacin...ni stadionom ne mogu da gazduju...cista kozmetika i jednoumlje...ceo jug preselite u BG,tamo vam se opasno ljulja...

  • oksfordski botovi

    16:57 // 31. 10. 2023.

    Pa što tamo neka "zla" opozicija da im remeti duševni mir a naročito mutne poslove......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: