Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 2. 12. 2023.

| Politika

U Pirotu i Babušnici po 4 izborne liste, u Palanci i Dimitrovgradu po 5

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
izbori 2022 foto milica milojvic kostic 2
Izbori 17. decembra; ilustracija; foto: JV / Milica Milojević Kostić

Poznati su svi učesnici lokalnih izbora zakaznih za 17. decembar u Pirotu i ostalim opštinama Pirotskog okruga, a u odnosu na prethodne izbore, koje je deo opozicije bojkotovao, skoro u svim mestima ima manje lista. Po 5 ih ima u Dimitrovgradu i Beloj Palanci, dok će u Pirotu i Babušnici građani moći da biraju između 4 opcije.

Na lokalnim izborima 2020. godine u Pirotu je bilo 10 lista, a sada ih ima tek 4 - jedan od razloga za to je i ukrupnjavanje dela opozicije, ali i to što Srpska napredna stranka izlazi u koaliciji sa nekim strankama koje su na prethodnim izborima nastupale samostalno.

SNS će se naći i prvi na listi pod rednim brojem 1, a naprednjake po drugi put predvodi dugogodišnji gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, čija Koalicija za Pirot je upravo pred prethodne izbore pristupila SNS-u.

Na istoj listi nalaze se i kandidati SDPS-a, koju su kao grupa građana "Rođeni za Pirot" nastupili na izborima 2020. godine, kao i kandidati PUPS-a, koji su takođe na prethodnim izborima nastupali samostalno.

Kandidate za odbornike predala je i Socijalistička partija Srbije, koju opet predvodi dugogodišnji gradski funkcioner Vidojko Panajotović, a na istoj listi nalaze se i članovi Jedinstvene Srbije, još jedne stranke koje je zasebno učestvovala na poslednjim lokalnim izborima.

Na izborima će učestvovati i zajednička lista “Pirot protiv nasilja” koju čine Udruženje "Glas Pirota", Grupa građana "Najbolje za Pirot", kao i lokalna povereništva Ekološkog ustanka, Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke i Stranke slobode i pravde, dok je svoje kandidate za lokalni parlament poslednja predala koalicija Zavetnika i POKS-a, koju predvodi Vladimir Stojanović.


Smanjuje se izbor u Babušnici

Između 4 opcije moći će da biraju i birači u Babušnici, što je manje u odnosu na prethodne izbore kada ih je na listiću bilo 6, a daleko manje od izbora 2016. godine kada su Babušničani birali između 10 lista.

Prvi je listu i svoje kandidate predao SNS, a nosilac liste je dosadašnja predsednica Opštine Ivana Stojičić, dok je na ovim izborima sa naprednjacima i Milan Stamenković koji je na prethodnim izborima izašao samostalno.

SPS je drugi predao listu, a na ovim izborima opet će nastupiti zajedno sa Demokratskom partijom Bugara, ali i SDPS-om koja je 2020. godine nastupala zasebno.

Prvi na listi je Goran Dimitrijević, nekadašnji zamenik predsednika Opštine.

"Narodni pokret Srbije - Srbija protiv nasilja" naziv je liste koja je takođe usvojena, a osim članova NPS-a tu su i članovi lokalnog odbora stranke Dosta je bilo, čiji predstavnik Slaviša Stojanović se nalazi kao prvi na listi.

Demokratska stranka u Babušnici izlazi samostalno na izbore i u svom nazivu liste takođe ima prefiks "Srbija protiv nasilja", a predvodi je Miljan Đurić.


Stara imena na novim izborima u Dimitrovgradu

Za lokalne izbore u Dimitrovgradu proglašeno je 5 lista, što je jedna manje u odnosu na protekle izbore, a prva na glasačkom listiću je lista Srpske napredne stranke koju opet predvodi dugogodišnji predsednik Opštine Vladica Dimitrov.

Pod rednim brojem 2 nalazi se lista SPS-a, a prvi na listi, kao i 2016. godine, je dosadašnji zamenik predsednika Zoran Gerov.

Srpski pokret Dveri je na rednom broju 3, a prvo ime na listi je Boris Kolev, dok je nakon njih usvojena lista "Srbija protiv nasilja" koju čine članovi stranke Zajedno i predvodi je Zoran Petrov.

Nekadašnji predsednik Opštine i direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov opet predvodi listu Demokratske partija Bugara, koja će se na ovim izborima naći na 5. mestu na glasačkom listiću.


Samo u Palanci više lista u odnosu na prethodne izbore

Za predstojeće izbore u Beloj Palanci potvrđene su 4 liste, jedna više u odnosu na prethodni ciklus, a dve manje u odnosu na izbore iz 2016. godine.

Naprednjaci su standardno na 1. mestu na listiću i opet ih predvodi Goran Miljković, a na 2. mestu je SPS koji godinama u Beloj Palanci nije u koaliciji sa SNS-om.

Prva na njihovoj listi je Danijela Krstić.

Grupa građana "Glas mladih" je novo ime na političkoj sceni Bele Palanke, a na predstojećim izborima će nastupiti samostalno na listi pod nazivom "Vreme je za promene".

Na čelu liste je Marija Vasić, koja je na prethodnim republičkim izborima bila kandidatkinja za narodnog poslanika ispred koalicije "Moramo".

Koalcija pod nazivom "Nacionalno okupljanje, nada za Belu Palanku" nalazi se na 4. mestu na listiću i čine je pokret Dveri, Novi DSS, POKS i Zavetnici, a prvi na listi je Ivica Vasić.

Poslednji su listu predali članovi široke koalicije "Srbija protiv nasilja", koju u Beloj Palanci čine DS, SSP i NPS, a predvodi ih nekadašnji lokalni čelnik DS-a i SDS-a i vlasnik poznate fabrike dečije obuće Pavle Srđan Pavlović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ave

    08:17 // 4. 12. 2023.

    Koga god da glasas u Babusnicu zna se ko je svima gazda.

  • Djed obezbedjenje

    20:07 // 2. 12. 2023.

    Ja glasam Ivanu,ona me zaposlila bez skolu inace bi pasal ovce po Linovo i Zavidimce.

    • OtporDoPobede

      18:37 // 3. 12. 2023.

      Mene je sramota zaostalih i prodanih,zar nista niste naucili celog zivota,nego da vas vodaju kao ovcice?

  • Milan

    19:48 // 2. 12. 2023.

    Glas za DS je glas za PROMENE,ili ce Babusnica biti MZ.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: