Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:58, 28. 6. 2021.

| Politika

U Prokuplju se osniva pokret Uspravna Srbija, kažu žele da politiku vrate građanima

Autor:Lj. M. Izvor:Južne vesti
Dragan Dobrašinović
Dobrašinović je jedna od inicijatora za osnivanje ovog pokreta; Foto: MC Beograd

Inicijativni odbor za osnivanje političkog pokreta Uspravna Srbija, koji predvodi Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih nabavki i dosadašnji direktor Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, formiran je danas u Prokuplju. Dobrašinovič kaže da ovaj pokret nastaje iz potrebe da se uobliče i artikulišu nove politike oslonjene na realne potrebe društva i redefiniše odnos političkih aktera prema javnom dobru i javnom interesu.

Pokret Uspravna Srbija definišu kao umereno konzervativnu organizacija desnog centra, a Dobrašinović objašnjava da su rešili da formiraju ovaj pokret iz potrebe da se politika, koja je, kako tvrdi, oteta i otrgnuta od građana, vrati onima kojima stvarno pripada.

Živimo u zemlji u kojoj su nam ugroženi i jezik i pismo, kultura i identitet zanemareni, obrazovanje omalovaženo, institucije uništene, građani pregaženi u svom elementarnom dostojanstvu. U zemlji koju vode uzurpatori, u kojoj je politički život zatrovan, trzište razoreno monopolima i kartelima. U zemlji u kojoj, najbolje od svega, uspeva korupcija, dok su čast i poštenje proterani iz politike i pretvoreni u arheološku kategoriju – kaže Dobrašinović, predsednik i jedan od osnivača pokreta.

Dodaje da je pred njima veliki posao za koji im je potrebna podrška građana koji veruju da zajedno mogu da izgrade bolje, zdravije i pravednije društvo.

Odbor je formulisao programska načela pokreta u 12 tačaka, definisao organizacionu strukturu i usvojio kriterijume za uključivanje članstva. Otvoren je za sve građane koji su spremni da se angažaju u njihovoj realizaciji, uz uslov da nisu učestvovali u političkim procesima koji su doveli do urušavanja institucija, ograničavanju i kršenju građanskih i političkih prava i sloboda, koruptivnim aktivnostima i narušavanju ugleda Srbije – dodaje Dobrašinović.

Objašnjava da će se ovaj pokret posebno zalagati za izgradnju društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i sloboda i etničkoj, verskoj i rasnoj toleranciji i uvažavanju, uspostavljanju nezavisnog sudstva i efikasnih i funkcionalnih sistemskih antikorupcijskih mehanizama, razvijanju tržišne ekonomije, gde će svaki pojedinac imati šansu za uspeh i afirmaciju u skladu sa svojim sposobnostima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S.Nikolić

    12:56 // 30. 6. 2021.

    Dva srbina tri mišljenja i četiri stranke!

  • dragan

    16:02 // 28. 6. 2021.

    i to opet fosili

  • Laki

    15:57 // 28. 6. 2021.

    Napred Dragane i neka "odgmižu" kao i Boris...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: