Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 11. 10. 2018.

| Politika

U Prokuplju sutra sednica Vlade i otkrivanje spomenika Gvozdenom puku

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
spomenik gvozdenom puku - foto - lj.m.
Spomenik čeka da bude svečano otvoren; Foto: Lj. M.

Razvoj Topličkog okruga jedina je najavljena tema o kojoj će se pričati na sednici Vlade Srbije koja je zakazana za sutra u 10 sati u zgradi opštine Prokuplje, a nakon toga će biti otkriven i spomenik Gvozdenom puku u okviru obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Prokuplja.

Tokom čitave ove nedelje u Prokuplju je svojevrsno vanredno stanje, privode se kraju radovi na spomen-parku u okviru koga je i postavljen spomenik, asfaltiraju se ulice u tom delu, a ispred opštinskog parka čisti se korov, šiša trava i na jarbolu ispred zgrade opštine postavljaju se nove zastave. postavljanje zastave-foto-lj.m. A spremne su i zastave; Foto: Lj. M.

U lokalnoj samoupravi sve je podređeno sutrašnjem danu u kome se očekuje i dolazak velikog broja građana sa juga zemlje, kako bi prisustvovali skupu na kome će se obratiti predsednik Vučić.

Da je mobilno stanje i u javnim preduzećima i ustanovama, govori i podatak da su tokom dana svi radnici na terenu i pokušavaju da “šminkanjem” ulepšaju grad, a već sutra su kako kažu dobili slobodno ili neku vrstu "obaveze" da prisustvuju centralnoj manifestaciji na kojoj će se obratiti predsednik. Neki u tome vide priliku da iskoriste i produže vikend.

Sutra smo doduše nezvanično oslobođeni dužnosti, kako bismo pravili gužvu kod spomenika. Svi imaju “preporuku” da se tamo pojave, a prednjače oni koji su angažovani putem javnih radova i na određeno vreme – kaže jedan od zaposlenih.

Inače, spomen-park Gvozdenom puku je podignut na mestu odakle su toplički junaci 12. oktobra 1918. godine "otišli" u istoriju, nedaleko od Železničke stanice u Prokuplju.

Urađen je u znak zahvalnosti junacima Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, najodlikovanijeg puka u Prvom svetskom ratu, a izgradnju čitavog kompleksa finansira Vlada Srbije sa 29 miliona dinara, dok je najveći deo poslova uradio JKP “Hammeum”. asfalt prokuplje Ima i novi asfalt; Foto: Lj. M.

Idejno rešenje za izgradnju spomen-obeležja uradio je prokupački akademski vajar Čedomir Ristić, dok se izgradnja spomen-parka radi po ideji arhitekte Milana Radovanovića.

*tekst je naknadno izmenjen nakon što je stigla informacija da predsednik Srbije neće doći u Prokuplje i otvoriti spomenik.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr Miggyy

    15:06 // 12. 10. 2018.

    Neverovatne promene u zadnje vreme se dešavaju kod nas. Do pre par meseca najveći turista, zvaničnika i putujućeg političara bio je neprikosnoveni ΛV. Na zasedanje u UN nije otišao, neće ići i u Prokuplje na obeležavanje stogodišnjice oslobođenja i ceremoniji otkrivanja spomenika Gvozdenom puku . On je ranije prisustvovao na mnogo značajnim događajima, otvaranja sanitarnih čvorova, fabričica, kilo

  • Радомир Јелић

    09:07 // 12. 10. 2018.

    Мајка Србија увек је рађала јунаке.Таквих јунака каквих је било у Гвозденом пуку ретко где ћете наћи усвету.Кроз коју суони голготу прошли и својом храброшћу и славом допринели да Србија буде и остане оно што је данас,СЛОБОДНА а и ми са њом.Не треба заборавити Лазарове Јунаке,Јунаке са Кошара и све остале Српске Јунаке који су дали своје животе за добробит своје мајке Србије и свог народа.В.Слава

  • Solunac

    14:31 // 11. 10. 2018.

    Није нам потребно спрдање с најсветлијим тренуцима из наше историје, у смислу "сви смо ослобођени дужности"! Јунаци Гвозденог пука су заслужили да цела Србија похрли у Прокупље! Камо среће да власт није послушала препоруке бриселских гаулајтера и да је онако како доликује обележила годишњицу пробоја Солунског фронта! Пробој Солунског фронта је за нас значајан као за Јевреје излазак из Египта!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: