Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:38, 10. 6. 2020.

| Politika

U svim opštinama Pirotskog okruga manji broj lista nego 2016. godine

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
RIK saopštio konačne rezultate
Izbori 21. juna; foto: A. K.

Za predstojeće lokalne izbore u Pirotskom okrugu najviše predatih lista je u Pirotu - 10, četiri manje biće u trci za odbornike u Dimitrovgradu, 6 lista učestvuje na izborima u Babušnici, dok su u Beloj Palanci potvrđene samo 3 liste.

I pored bojkota izbora dela opozicije, u Pirotu su se pojavile stranke i grupe građana koje do sada nisu učestvovale na izborima, pa su pred građanima 2 liste više u odnosu na izbore 2016. godine.

Ipak, u opštinama Pirotskog okruga drugačija je situacija, pa je za lokalne izbore u Dimitrovgradu proglašeno 6 lista, što je jedna manje u odnosu na protekle izbore.

Prva na glasačkom listiću je lista Srpske napredne stranke koju predvodi aktuelni predsednik Opštine Vladica Dimitrov, koji je bio prvi na listi i 2016. godine.

Njihovi koalicioni partneri naći će pod rednim brojem 2, listu SPS-a predvodi, kao i 2016. godine, sadašnji zamenik predsednika Zoran Gerov. Socijalisti, kao i naprednjaci, podneli su svih 29 kandidata za odbornike.

Na rednom broju 3 nalazi se Demokratska partija Bugara, a prvi na listi je nekadašnji predsednik Opštine i direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov.

Manjinska partija podnela je takođe listu sa 29 kandidata, a listu sa 20 odbornika podnela je Srpska radikalna stranka, koja je na prošlim izborima ostala ispod cenzusa. Prva na listi radikala je Cveta Milanov.

Listu sa maksimalnim brojem odbornika je podnela i Jedinstvena Srbija sa Ivicom Mladenovim kao prvim na listi, nekadašnjim članom stranke Zajedno za Srbiju. On će na glasačkom listiću biti pod rednim brojem 5.

Grupa građana Feniks po prvi put učestvovaće na izborima u Dimitrovgradu, na glasačkom listiću biće pod rednim brojem 6, a listu od 20 kandidata za odbornike predvodi Milko Sokolov.


Manji broj lista u Babušnici

Za razliku od prošlih lokalnih izbora kada su građani birali između 10 opcija, za izbore 21. juna u Babušnici prijavljeno je 6 lista.

Na prvom mestu su naprednjaci, njihova lista je pretrpela najviše promena u okrugu u odnosu na onu iz 2016. godine, pa na listi nema aktulne poverenice SNS-a i predsednice Opštine Slađane Nikolić i većine kandidata za odbornike u prošlom sazivu.

SNS ovog puta predvodi Ivana Stojičić koja do sada nije bila aktivna u političkom životu Babušnice, a naprednjaci su predali kompletnu listu sa 23 kandidata.

Velike promene nije doživeo SPS, s tim da na ovim izborima idu u koaliciji sa Demokratskom partijom Bugara. I oni su predali kompletnu listu, a prvi na listi je Zoran Spasić, nekadašnji predsednik Opštine.

Čak 4 bivših predsednika ove opštine naći će se na listi broj 3 koju predvodi Milan Stamenković, trenutni direktor Turističke organizacije i lista je predata sa svih 23 kandidata za odbornike.

Na mestu broj 4 za predstojeće izbore je lista Socijaldemokratska partija Srbije, a prvi na listi je dosadašnji odbornik Dragan Petrović koji predvodi listu od 11 odbornika.

Na glasačkom listiću na 5. mestu naći će se novoformirani Pokret slobodnih građana sa poverenicom Milom Prljinčević Stanković na čelu liste, a na ovoj listi nalazi se 16 kandidata za odbornike u loklanom parlamentu.

U poslednjem trenutku listu je predao i Pokret obnove Kraljevine Srbije, a listu od 8 odbornika predvodi Ivan Stanimirović.


Najmanji broj lista u Beloj Palanci

Za predstojeće lokalne izbore u Beloj Palanci predate su i potvrđene samo 3 izborne liste, za razliku od ponovljenih izbora 2016. godine kada je bilo 6.

Ponovljene izbore tada je bojkotovala opozicija, u parlamentu su bitisale samo 2 stranke, a na ovim će učestvovati samo Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije.

Naprednjaci nisu menjali u Beloj Palanci pa će ih predvoditi predsednik opštinskog odbora i predsednik Opštine Goran Miljković.

Na drugom mestu na glasačkom listiću naći se Srpska radikalna stranka, a listu od 20 kandidata predvodi Jelica Spasić Ognjanović.

Pored naprednjaka u prethodnom sazivu lokalnog parlamenta učestvovao je SPS u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom, a za ove izbore odlučili su da nastupe odvojeno. Ipak, lista SPS-a sa Acom Spasićem na čelu naći će se na 3. mestu na glasačkom listću kao poslednja na listi, dok lista Jedinstvene Srbije nije usvojena zbog nedostataka.

Socijalisti su predali kompletnu listu.

Podsetimo, izbori se održavaju 21. juna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: