Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 10. 1. 2013.

| Politika

URS krije finansijere

Autor:A. Stankov, P. BlagojevićIzvor:Južne vesti
urs-u-centru-niša.jpg
Arhivska fotografija

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekršajne prijave protiv niškog i vranjskog odbora URS-a jer nisu podneli izveštaje o prihodima i troškovima izborne kampanje.

Ove obavezne izveštaje, u kojima bi trebalo da se nađu podaci o finansijerima partije, ali i načinu trošenja novca sakupljenog u kampanji, učesnici izbora su u obavezi da podnesu u roku od 30 dana od proglašenja izbornih rezultata.

U slučaju Niša rok za to istekao je još sredinom jula prošle godine, a jedine partije koje nisu ispoštovale zakon su Ujedinjeni regioni Srbije i Komunistička partija Josip Broz. Dragan Videnović Gane Dragan Videnović, arhivska fotografija; foto: flipbooth

Ipak, u niškom URS-u odbacuju odgovornost. 

Portparol Gradskog odbora Niš Dragan Videnović tvrdi da čitavo finansiranje partije, uključujući i niški odbor, ide iz Beograda i da u Nišu nema nikakvog posebnog računa.

- Što se nas tiče, ono što smo mi radili u kampanji mi smo dali izveštaj centrali i proverićemo sa njima zašto to nije prijavljeno - kaže Videnović.

Međutim, u Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da je po zakonu svaki učesnik na izborima dužan da otvori poseban račun, što važi i za lokalne izbore.

- Nisam sigurna da su oni to mogli da urade tako da postoji jedan račun (na nivou celog URSa) i da sa tog računa oni sve plaćaju. Mi smo od svih izbornih jedinica dobili izborne liste, a vi ako registrujete izbornu listu morate za te izbore da otvorite i poseban račun - kaže PR Agencije Aleksandra Kostić.

Ona nije mogla da tvrdi, ali smatra da ukoliko zaista nije otvoren poseban račun, da je onda reč o drugoj povredi zakona, jer je, kako kaže, procedura takva da poseban račun mora postojati.

- U svakom slučaju podnet je zahtev za prekršajni postupak. Pa, ako Prekršajni sud pokrene postupak, onda će predstavnici URS-a morati da obrazlažu sve na sudu - kaže Kostić.

Po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti kazna predviđena za nepodnošenje izveštaja je od 200.000 do 2 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovica Pravdica

    19:52 // 13. 1. 2013.

    Pozivam upravnog inspektora koji je jednom bio u Gradskoj opstini Crveni Krst da ponovo dodje i proveri da li je ispostovan nalog istog da sekretar skupstine ( inace clan URS-a) bude razresen zbog neispunjavanja uslova!!! Tako da Majo najgori ste iz URS-a!!!

  • Верољуб из Кутлеша

    02:02 // 12. 1. 2013.

    Хеј фолкс, тејк ит изи, иначе има на нам дође Прслу Че и све да нас искритикује овде!

  • kriticar Ni

    22:16 // 11. 1. 2013.

    Ma zar je bitno ko je cija marioneta. Prekrsili su zakon, samo je pitanje da li ce da odgovaraju za svoje postupke. Ili ce Dinkic sa nasih 1000e da ispegla celu stvar. Jos ako dodje da svira sa Kikijem za novu godinu, pa tek tada ce da mi se smuci cela prica.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: