Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 21. 12. 2016.

| Politika

USS: Više novca iz budžeta za mladence koji započnu sopstveni biznis

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
USS Milija Miletic i Jelena Trifunovic foto A.K.
Inicijativa USS da se dodatno stimulišu brakovi za započinjanje sopstvenog biznisa; foto: A.K.

Mladenci koji su do sada dobijali jednokratnu pomoć Opštine od 100.000 do 150.000 dinara, ubuduće će dobijati 35.000, odnosno 50.000 dinara. Ako je jedan od supružnika nezaposlen, par će moći da računa na subvenciju do 350.000 dinara.

Ovakvu odluku, odnosno promenu odluke iz 2011. godine, iniciraće vladajuća Ujedinjena seljačka stranka u Svrljigu na narednoj sednici Skupštine, a obzirom da USS sa 20 od ukupno 27 odbornika i sama ima većinu u lokalnom parlamentu, nesumnjivo je da će, uz pomoć koalicionih partnera iz SNS-a, ona svakako biti usvojena. 2 Ujedinjena seljacka stranka foto A.K. Iz USS kažu se na ovaj način stimulišu i brakovi i zapošljavanje; foto: A.K.

Prema rečima predsednika USS Milije Miletića, izmena Odluke odnosi se na to da će parovi iz Svrljiga koji su do sada dobijali 100.000 dinara za sklapanje braka ubuduće dobijati 35.000 dinara, dok će parovi sa seoskog područja koji su stimulisani sa 150.000, dobijati 50.000 dinara.

Pored povećanja starosne granice za mladence do 35 godina na 47 godina, najbitniji detalj odnosi se na to da će, ukoliko je jedan od supružnika nezaposlen, moći da, ukoliko to želi, potpiše ugovor o započinjanju sopstvenog biznisa uz pomoć Opštine, čime će jednokratna pomoć biti značajno uvećana, pa će parovi iz Svrljiga dobijati 250.000 dinara, a parovi sa seoskog područja 350.000 dinara.

Njihova obaveza je da osnuju svoju firmu, gazdinstvo, da uplaćuju radni staž najmanje 2 godine i da za taj period obavljaju odabranu delatnost – objašnjava Miletić.

Druga mogućnost je da, ukoliko mladenci ne žele sami da započnu posao, da se napravi ugovor sa lokalnim firmama kojima bi Opština uplatila predviđeni novac, a jedan od supružnika bi bio zaposlen na period od najmanje 2 godine, čime se takođe stimuliše i subvencioniše zapošljavanje.

Inicijativu da se Odluka iz 2011. godine izmeni, Miletić obrazlaže time da se i na ovaj način, pored mera za podsticaj sklapanja brakova i povećanje nataliteta, podstiče i razvoj privatnog, porodičnog biznisa.

U ranijem periodu bilo je i dosta zloupotreba još važeće Odluke gde su novčano podsticani parovi fiktivno prijavljeni u Svrljigu, dok su mladenci realno živeli van ovog mesta – kaže Miletić.

Komisija će takve parove nastavljati da rigorozno proverava, a za one za koje se utvrdi da nisu poštovali odluku, moraće da vrate novac u opštinski budžet sa zateznim kamatama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    11:28 // 22. 12. 2016.

    Каква старосна граница - то је дискриминација!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: