Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:24, 4. 4. 2022.

| Politika

Ubedljiva pobeda SNS-a i Aleksandra Vučića u svim opštinama Jablaničkog okruga, najveća podrška u Bojniku

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Izbori
U Jablaničkom okrugu bez neizvesnosti; foto: M. M.

Da veliku podršku Aleksandar Vučić ima u Jablaničkom okrugu pokazali su jučerašnji izbori, pošto je, prema podacima izbornih komisija iz svih 6 opština, na predsedničkim i parlamentarnim izborima dobio više glasova od republičkog proseka. Najveću podršku Aleksandar Vučić dobio je u Bojniku, gde je na predsedničkim izborima za njega glasalo 85,33% izašlih birača.

Prema podacima Gradske izborne komisije u Leskovcu, na 195 biračkih mesta pravo glasa iskoristilo je 62,51% birača, a najviše glasova na predsedničkim izborima dobio je kandidat SNS-a i aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić - 66,76%. Iza njega se našao Zdravko Ponoš za koga je glasalo malo više od 13% izašlih Leskovčana. Rezultat od 4,59% ostvarila je Milica Đurđević Stamenkovski, nešto slabiji sa 4,38% bio je Miloš Jovanović, zatim slede Boško Obradović sa 3,83% i Biljana Stojković sa 3,40%.

Lista SNS-a ”Zajedno možemo sve” ostala je ispod 50% osvojenih glasova, pošto su u Leskovcu stali na 48,23%. Dobar rezultat ostvarila je koalicija okupljena oko SPS-a koja se zalaže da Ivica Dačić bude premijer sa 16,74%. ”Ujedinjeni za pobedu Srbije” dobili su poverenje 9,42% birača, a cenzus su prešle i koalicije ”Moramo” (5,12), ”Nada za Srbiju” (4,32), Zavetnici (3,86), dok je koalicija Dveri - POKS osvojila 3%.

U Bojniku se na biralištima našlo skoro 70% upisanih birača, a u izborima za predsednika Srbije, 85,33% glasača podržalo je Aleksandra Vučića. Sa svega 4,25% sledi Zdravko Ponoš, a iznad 3% je još samo Milica Đurđević Stamenkovski, koja je dobila podršku 3,32% građana. izbori 2022 foto milica milojvic kostic 1 Najveća podršaka u Bojniku, najmanja u Leskovcu; foto: JV / Milica Milojević Kostić

Našto manji broj glasova lista okupljena oko SNS-a u Bojniku osvojila je na parlamentarnim izborima (73,16%). Dvocifren učinak imao je i SPS, pošto je za listu ”Ivica Dačić - Premijer” glasalo 10,23%. Cenzus je u Bojniku prešla i koalicija ”Ujedinjeni za pobedu Srbije” sa 3,18%, dok malo ispod ostali Zavetnici sa 2,81% glasova.

Od 1.030 birača u Crnoj Travi, glasalo je njih 676 ili 65%. Najveću podršku za predsednika Srbije dobio je Aleksandar Vučić za koga je glasalo 83% izašlih birača. 4, 42% glasova dobila je Milica Đurđević Stamenkovski, dok je nešto slabiji sa 4,14% bio Miloš Jovanović.

Lista SNS-a dobila je najviše glasova i na parlamentarnim izborima, pošto je 67,06% birača na svom listiću zaokružilo broj 1. Kolaicija okupljena oko SPS-a osvojila je 15,45%, Zavetnici 3,6, dok je koalicija ”Nada za Srbiju” osvojila 3,5%.

I predsednički i parlamentarni izbori će biti ponovljeni na po jednom biračkom mestu. Na jednom je došlo do tehničke greške, dok je na jednom uočena nepravilnost - rekli su iz OIK Crna Trava.

Iz OIK-a u Lebanu se nisu oglasili, ali je rezultate još sinoć saopštio predsednik Opštine Ivan Bogdanović. Po njegovim rečima, da Aleksandar Vučić bude predsednik Srbije glasalo je 80% birača, dok je lista SNS-a na parlamentarnim izborima osvojila 63%.

Posle skoro 90% obrađenih podataka sa teritorije vlasotinačke opštine, nešto manje ubedljiv rezultat nego u Lebanu, Bojniku i Crnoj Travi ostvario je Aleksanadar Vučić sa 71,88%. Zdravko Ponoš osvojio je više od 9% glasova, Milica Đurđević Stamenkovski 5,97, Miloš Jovanović 4,40, dok su ostali kandidati ostali ispod 3 odsto podrške birača.

Lista ”Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ dobila je na jučerašnjim parlamentarnim izborima 52,24% podrške Vlasotinčana. Drugi su socijalisti, odnosno lista ”Ivica Dačić – Premijer” sa osvojenih 18,3 odsto glasova građana. Lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ osvojila je 6,02%, Srpska stranka zavetnici 5,19%, koalicija ”Nada za Srbiju” 3,76, a ”Moramo“ 3,21%.

U Medveđi se na biralištima pojavilo 64% upisanih birača, a od toga 70,06 glasalo je da predsednik Srbije bude Aleksandar Vučić. Zdravko Ponoš je na 25 biračkih mesta u Medveđi dobio podršku 7,55 odsto, Milica Đurđević Stamenkovski 5,10%, Miloš Jovanović 3,5, dok je za Boška Obradovića glasalo 3,01% izašlih birača.

Preko 50% glasova na parlamentarnim izborima dobila je lista SNS-a ”Zajedno možemo sve” pošto je za njih glasalo 53% birača, lista ”Ivica Dačić - Premijer” je dobila podršku od 15,76%, ”Ujedinjeni za pobedu Srbije” 5,57%, ”Nada za Srbiju” 3,38%, Zavetnici 3,06, a 7,67% glasova dobila je lista ”Koalicija Albanaca doline”.

U Medveđi su juče održani i lokalni izbori, a rezultati još nisu objavljeni.

Podsetimo, apsolutnu pobedu na predsedničkim i parlamentarnim izborima sinoć je objavio Aleksandar Vučić, da bi iz RIK-a tek jutros objaili rezultate na osnovu obrađenih 94,08% biračkih mesta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: