Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 25. 5. 2017.

| Politika

Upravni sud vraća oduzete mandate "neposlušnim" odbornicima

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
1 skupstina prokuplje foto lj.m.
Poništena odluka prokupačke skupštinske većine; foto: Lj.M.

Nakon što je dvojicu prokupačkih odbornika SNS-a zbog navodne "partijske nepolušnosti" lokalna skupštinska većina bez njihove saglasnosti imenovala za većnike, a zatim smenila, čime su im oduzeti odbornički mandati, Upravni sud je poništio skupštinsku odluku i vratio mandat jednom od njih.

Presudom Upravnog suda u Nišu mandat je vraćen odborniku SNS-a Milošu Cvetkoviću, a sličnu presudu ovih dana očekuje i njegov stranački kolega Slobodan Mitić, koji je, zajedno sa Cvetkovićem sredinom aprila imenovan za većnika iako to nije ni tražio, nakon čega je bio smenjen i sa te funkcije. 2 cvetkovic sa presudom foto ljm. Cvetkoviću Upravni ud vratio mandat; foto: Lj.M.

I jedan i drugi najavljuju i krivične prijave protiv odgovornih u lokalnoj samoupravi, a Cvetković kaže i da mu je zbog  svega što je preživeo tih dana, trpeći pritisak sa raznih strana da "ne talasa i ne tuži jer bi mogao da izgubi posao i može da ima problema“, narušeno zdravstveno stanje i da ima lekarska uverenja iz tog perioda sa psihijatrije i drugih specijalističkih službi.

Podneću krivičnu prijavu protiv predsednika Opštine Aleksandra Simonovića, predsednika Skupštine Dejana Lazića, sekretara Skupštine i predsednika kadrovske komisije – tvrdi Cvetković.

Cvetković objašnjava da je u periodu kada se "odigrao čitav cirkus" u lokalnom parlamentu, bio na bolovanju.

Tvrdi da su mu nosioci lokalne vlasti iz prokupačkog SNS-a zamerili što se nije redovno javljao na telefon i tvrdili da se viđa sa opozicionim odbornicima.

Zvao me je telefonom narodni poslanik i predsednik Opštinskog odbora SNS-a Darko Laketić koji mi je zamerio nejavljanje na telefon jer sam, po njemu, bio u obavezi da mu se javim, zanemarivši činjenicu da sam ja u tom periodu zbog srčanih problema i visokog pritiska bio na bolovanju i da se nikom nisam javljao na telefon – kaže Cvetković.

Pita se i kako je Opštinska kadrovska komisija bez ikakvog dokumenta, da nije osuđivan, da se ne vodi krivični postupak i bez drugih potrebnih papira za obavljanje funkcije većnika, dala saglasnost za sve to. 3 presuda upravnog suda foto lj.m. Presuda Upravnog suda kojom je Cvetkoviću vraćen mandat; foto: Lj.M.

Kaže da će o svemu obavetiti i centralu SNS-a, kao "i samog Vučića".

Ovo je dno dna vođenja lokalne politike, bez ikakvog morala i logike jer ovo nije jedini slučaj kršenja zakona onih koji prvi treba da ga poštuju. Neko ovom ludilu mora stati na put jer sa većinom koju imaju u lokalnom parlamentu, misle da mogu da izglasaju sve što požele pa i nemoguće stvari – ističe Cvetković.

Kao i Cvetković, i njegov stranački "neposlušni" kolega Mitić iščekuje isto rešenje Upravnog suda i najavljuje krivične prijave jer se, kako kaže, neko poigrao sa njegovim ugledom poznatog sportiste i sportskog radnika, te da je on odbornik 27 godina i da ovako nešto nikada nije doživeo.

Podsetimo, sredinom aprila, pola sata pre početka vanredne sednice Skupštine, dva većnika su podnela neopozive ostavke, a na predlog predsednika Opštine Aleksandra Simonovića, za nove većnike su, bez njihove saglasnosti, imenovani Miloš Cvetković i Slobodan Mitić, kojima su time prestali odbornički mandati, a zatim su samo par dana kasnije smenjeni i sa novih funkcija.

Tako je ispalo da je skupštinska većina zapravo "smenila" dvojicu odbornika, što je po zakonu nemoguće da se desi.


Čelnici Opštine bez komentara

Predsednik Opštine Aleksandar Simonović u SMS poruci kojom je odgovorio na pitanja novinara Južnih vesti, tvrdi da nije primio rešenje Upravnog suda, te da ne zna o čemu se radi.

Ipak, za sva pitanja nas je uputio na predsednika Skupštine Dejana Lazića jer je, navodno, to u njegovoj nadležnosti.

Sa druge strane, Lazić tvrdi da, uvidom u presudu Upravnog suda, postoji osnov za "izjavljivanje vanrednog pravnog sredstva nadležnom sudu".

Do okončanja postupka po vanrednom pravnom leku, ne bih da se izjašnjavam o ovoj temi – kratko je prokomentarisao Lazić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Đoko

    17:30 // 25. 5. 2017.

    Sami su krivi što su u svoje redove primili skoro sve svoje političke protivnike koji su inače profesionalni lokalni politicari sa diplomama sumnjivih visokih škola.

    • revizor

      19:11 // 26. 5. 2017.

      Sami, pa sad oće na silu da ih otkače.Vrzino kolo nesposobnih koji vladaju Prokupljem.

  • Produžena Ruka

    17:28 // 25. 5. 2017.

    Potpuno isto, ama baš potpuno isti scenario i u Blacu.
    Ovo je neviđena tortura jednog lika koji je promenio sve stranke do SNS a težina mu se meri oko milion.
    Ovako NIKAD nije bilo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: