Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 16. 1. 2019.

| Politika

Usvojen novi poslovnik leskovačke Skupštine

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
opstina leskovac
Leskovačka opozicija bila protiv usvajanja novog poslovnika, foto: B. A.

Neke od novina novog poslovnika leskovačke skupštine jesu uvođenje elektornskog parlamenta, a umesto dosadašnjih 5 minuta, odbornici će pojedinačno imati po 3 minuta za diskusiju po tački dnevnog reda. Opozicija i dalje smatra da je poslovnik loš i da guši demokratske principe, dok je za odbornike vladajuće većine dobar.

Do večernjih sati trajala je rasprava o novom poslovniku na jučerašnjoj sednici Skupštine. Odbornici su predložili ukupno 21 amandman za izmenu novog poslovnika, a usvojen je samo jedan - predlog odbornika Dragana Savića, da se vreme izlaganja gradonačelnika i zamenika gradonačelnika sa 20, smanji na 10 minuta.

Leskovačka opozicija i na jučerašnjoj sednici nije odobravala novi poslovnik koji je sa prethodne sednice skinut sa dnevnog reda, zbog toga što je čitava izrada bila netransparentna i zato što se smanjivanjem vremena za diskusiju onemogućava njihov rad.

Poslovnik je kritikovala i odbornica Demokratske stranke Jelena Spirić.

Ovaj poslovnik nije demokratski, nije ustavan. Nedostojan je svih nas i vređa sve građane Leskovca - rekla je Spirićeva.

Njen opozicioni kolega iz grupe “Za Leskovac zajedno” Nebojša Cakić smatra da se poslovikom ima “ućutkuje” opozicija, ali to vladajućoj većini, kako kaže, neće uspeti.

Nemojte da mislite da ćete nam uzeti reč. Nećete! Ideja je bila da se članovi poslovnika na normalan način uprimere, pre svega e-parlamentu, a onda i svemu drugom, a mi to nismo imali. Gde god ste mogli da nam “štrpnete” od vremena za diskusiju, uzeli ste, ali ipak neće biti tako - rekao je Cakić.

S druge strane, vladajuća većina nije imala primedbe na novi poslovnik, a prema rečima šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Predraga Ivanovića, niko ne želi da ućutka opoziciju i svi će imati pravo da iskažu svoje mišljenje.

Ja ne znam zbog čega se toliko bunite. Govorićete, to vam niko ne brani. Zamolićete predsednika Skupštine da vam produži izlaganje ako je to potrebno i to sigurno neće biti problem - rekao je Ivanović.

Novi poslovnik usvojen je većinom glasova, 46 odbornika je glasalo za, protiv je bilo 9, dok uzdržanih nije bilo.

Podsetimo, novi poslovnik, koji je i tada opozicija ocenila kao nezakonit, a vlast bila bez komentara, trebalo je da se usvoji krajem decembra 2018. godine, ali je tada, nakon dvočasovne rasprave povučen sa dnevnog reda.

Nakon rasprave o poslovniku i njegovog usvajanja, koji je bio prva tačka dnevnog reda, odbornici su raspravljali o planovima javnih preduzeća i ustanova za 2019. godinu. S obzirom na to da se rasprava odužila, a da predlog da se skupštinsko zasedanje nastavi danas, opozicije je 1 sat posle ponoći napustila skupštinske klupe.

Vladajuća većina nastavila je rad, s obzirom na to da su imali kvorum, a do 2 sata posle ponoći usvojeni su svi planovi preduzeća i ustanova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: