Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:03, 17. 3. 2020.

| Politika

Uvedena zabrana kretanja noću, starijima od 65 zabranjen izlazak

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
policijski čas ilustracija
Policijski čas "teče" od 20 do 5 sati ujutru, Ilustracija, foto: Aleksandar Kostić

Zabrana kretanja svim građanima Srbije od 20 sati do 5 ujutru počeće da se primenjuje od srede, 18. marta, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić. Policijski čas neće važiti za nadležne organe koji su na zadatku i radnike u trećoj smeni. Starijima od 65 godina od sutra u 10 sati zabranjuje se izlazak, a nove mere uvedene su kako bi se sprečilo dalje širenje virusa korona.

Nakon vanrednog stanja, Vlada Srbije uvele je nove oštre mere kojima se želi sprečiti dalje širenje virusa. Kako je saopštio Vučić, zabrana kretanja u večernjim satima svim građanima počeće da važi od sutra, dok će starijima od 65 godina biti zabranjen izlazak tokom celog dana.

Zbog činjenice da nismo uspeli da obezbedimo punu disciplinu koja je neophodna da bismo smanjili stepen ugroženosti i stepen rizika za naše stanovništvo, Vlada je donela večeras odluku koja je nepopularna, ali koja će značiti za zaštitu života ljudi. U skladu sa tim od sutra ujutru u 10 časova u svim urbanim sredinama apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu svim starijim od 65 godina, u seoskim sredinama, mestma sa manje od 5.000 stanovnika, licima starijim od 70 godina. Razlika je zato što su žarišta zaraze za sada gradovi - saopštio je Vučić.

policijski čas ilustracija U potpunosti zabranjen izlazak starijima od 65 godina, Ilustracija, foto: Aleksandar Kostić Apelovao je na starije sugrađane da ne izlaze iz kuća, a u narednom periodu doneće dodatne odluke i rešenja kako bi se oni kojima je zabranjen izlazak opskrbili potrebnim namirnicama.

Sva lica od 65 godina od ujutru od 10 sati starija moraju da ostanu u svojim kućama, ja molim naše roditelje, naše stare da razumeju jer vas molim da smo pogledate i razmislite zašto bismo mi ovo radili. Videćemo u narednom periodu da se uvede da nedeljom ujutru od 4 do 7, kada nema nikoga na ulici, budu otvorene prodavnice gde će moći da kupe potrepštine za narednih 7 dana i da time garantujemo da niko ne može da ostane gladan ili da ostane bez stvari koje su mu neophodne za svakodnevni život - kaže on.

Starosna granica za zabranu izlaska na selima je povećana na 70 godina jer su žarišta veliki gradovi i urbane sredine, ali to ne znači da se ona, kako Vučić, neće promeniti.

Mera koja takođe od sutra stupa na snagu je zabrana kretanja svim građanima od 20 sati do 5 ujutru, ali ona neće važiti za ljude koji rade u trećoj smeni i nadležne na zadatku.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, da li se ove zabrane kretanja poštuju, kontolisaće policija, a onima koji ih prekrše krivično će odgovarati. Napominje da će se tek definisati kako će oni koji rade u toku noći dobijati dozvole za kretanje.

Nakon uvođenja vanrednog stanja i zatvaranja škola i vrtića, niz mera kojima se sprečava širenje virusa korona donele su i lokalne samouprave.

Prema poslednjim podacima, od ovog virusa leči se 4 ljudi na Infektivnoj klinici u Nišu, dok je ukupan broj obolelih u Srbiji 72.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    14:05 // 18. 3. 2020.

    Napisi da nemam problems sa
    tumacenje u kuci.
    Zabrana za izlazak od preko 65 godina vazi / stupa :
    datum : _____________
    vreme: od___________
    Potencirajte da je izlazak zabranjen

  • Nishlija

    13:10 // 18. 3. 2020.

    Ne razumem odluku da ako sam u kolima i vozim se od A do B da nisam u izolaciji. Ako mediji prenose tacno: ja fakticki NISAM NA ULICI, nego u kolima

  • Mara

    11:52 // 18. 3. 2020.

    I treba preplašeni smo mada policija i sve ostalo još više uznemirava stare

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: