Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 11. 7. 2014.

| Politika

Većnici u Toplici od poljoprivrednika do doktora

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
opstinsko-vece-Kursumlija.jpg
Opštinsko veće Kuršumlije po školskoj spremi najobrazovanije; foto: kursumlija.org

Među većnicima u sve 4 opštine Topličkog okruga, u Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi, nalaze se inženjeri, srednjoškolci, studenti i jedan doktor.

Po školskoj spremi najobrazovanije Opštinsko veće je u Kuršumliji gde je od 9 članova samo jedan sa završenom srednjom školom, a ostali su sa fakultetskim diplomama.

Po stečenim diplomama većnici u Žitorađi su na začelju. Od 11 članova Opštinskog veća čak 9 je srednjoškolaca, a samo su 2 većnika sa fakultetskim diplomama.

U ostale dve opštine sastav je mešovit. Tako je u prokupačkom Opštinskom veću, od 9 članova, njih 3 sa fakultetskim diplomama, jedan srednjoškolac i 5 sa višim školama, ekonomskom ili tehničkom, dok je u blačkom Veću jedan student istorije.

Prosek Opštinskim većima svakako „vade“ predsednici opština koji su u 3 od 4 opštine sa fakuletskim diplomama.

Predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović ima diplomu Poljoprivrednog fakulteta i specijalizaciju, dok je Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija diplomirani ekonomista. Predsednik Opštine Žitorađa Goran Stojković diplomirani je inžinjer mašinstva, a Ivan Burgić, predsednik Opštine Blace ima završenu visoku tehničku školu.

U Kuršumliji su svi većnici sa fakultetskim diplomama izašli sa državnih fakulteta.

Predsednik ove opštine Radoljub Vidić, koji je i predsednik Veća, kaže da je od izuzetne važnosti odabrati prave ljude na ovim funkcijama.

- Praktično, Opštinsko veće vam je vlada grada i opštine, pa je sasvim normalno da se na tim funkcijama biraju stručni ljudi koji će donositi dobre odluke za opštinu - kaže Vidić.

On dodaje da je njihov jedini srednjoškolac Dragoje Vasić poljoprivrednik koji se ozbiljno bavi tom vrstom proizvodnje, pa je kao takav ušao u veće za oblast poljoprivrede. Oni su po resorima birali većnike, pa je tako zadužena za zdravstvo specijalista neurologije dr Biljana Petorvić, a za ekonomska pitanja diplomirani menadžer Zlatko Veljović.

U Prokuplju koji je i centar Okruga, većnici su većinom sa višim školama. Njihov srednjoškolac je Dejan Lazić koji je zadužen za javna preduzeća, ustanove i lokalnu samoupravu, a diplomirani pravnik Gordana Janković većnik je zadužen za sport. Resor socijalnih pitanja i prosvete, kao i zdravstva pokriva diplomirani geograf Milan Aranđelović, a privredu Ljubinko Blagotić koji je završio Višu tehničku školu.

Najmasovnije je Opštinsko veće u najmanjoj opštini u Okrugu – Žitorađi. Sem predsednika Opštine i njegovog zamenika Jovice Stanisavljevića, ostali su, kako nam je u neformalnom razgovoru rekao predsednik Goran Stojković, sve srednjoškolci. Ipak, zvanične podatke nismo uspeli da dobijemo, iako smo ih zatražili još pre nedelju dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Janacko

    20:39 // 12. 7. 2014.

    NAPREDAN je KV majstor nema šta.

  • dex

    20:24 // 12. 7. 2014.

    Jesu ovi iz Kursumlije doktorirali sa Stefanovicem zajedno?

  • Johnz

    18:33 // 12. 7. 2014.

    Kada su nam ovakvi večnici u Topličkom okrugu, nema nam spasa. Nikada ni jedna od sve četiri opštine nije pozvala stručne ljude koji su rasuti po zemlji i svetu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: