Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 12. 7. 2016.

| Politika

Veliki planovi novog gradonačelnika Niša

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
bulatovic-SNS
Bulatović najavio nove investitore i modernizaciju uprave; foto: FB strana SNS Niš

Modernizacija uprave, nove radne zone, naučno-tehnološki centar, privlačenje investitora, izgradnje bulevara i parking garaža samo su neka obećanja novog gradonačelnika Niša Darka Bulatovića koje je izneo u svom ekspozeu.

Oko pola sata je Bulatović čitao svoje planove, ideje i obećanja za naredne 4 godine. Prioritet mu je, pre svega, izmena Stauta, o čemu se govorilo već na današnjoj sednici Skupštine Grada.

Ideja je da se od 11 uprava napravi jedna, ali i da, kako je rekao Bulatović u ekspozeu, direktori javnih preduzeća snose odgovornost za svoj rad.

Gradska uprava bi trebalo da postane dostupnija građanima.

Zato ćemo prioritetno raditi na uvođenju elektronske pisarnice i dokument-menadžment sistema, što će građanima omogućiti da prate tok i status svog predmeta. Sa druge strane rukovodioci uprave moći će u svakom trenutku da dobiju veliki broj izveštaja po različitim nivoima i kriterijumima, što će obezbediti objektivan i merljiv uvid u efikasnost i produktivnost kako službe, tako i svakog zaposlenog - rekao je Bulatović.

I praćenje budžeta i trošenja para građana bi, najavljuje novi gradonačelnik, trebalo da bude transparentnije kroz softversko planiranje.


Veći prihodi od poreskih obveznika i transfera iz republike

vece-JV Novi gradonačelnik u društvu zamenika i dela Veća; foto: JV arhivaBulatović kaže da je u 2015. godini porez na lični dohodak ukupan budžet Niša uvećao za svega 47 %, ali dodaje da to mora i može da se uveća narednih godina.

Broj poreskih obveznika značajno raste iz godine u godinu, tako da ove godine imamo 96.500 poreskih obveznika. Procenjujemo da se ovaj broj, uz određene organizacione promene može uvećati za 20 %. Naša namera nije uvećanje postojećih nameta ili uvođenje novih, nego jednostavno realizacija 100 % onoga što je obaveza - rekao je novi gradonačelnik Niša.

Niš je, kako kaže Bulatović, sagledan kao razvijeni Grad i to mu umanjuje 50 % para koje može da dobije od države, što je još jedan način za uvećanje prihoda u gradski budžet.

Potrebno je preispitati metodologiju i u slučaju da su primedbe opravdane inicirati uvećanje transfera Gradu Nišu - piše u ekspozeu.

Prodaja gradskih lokala je još jedan način, tvrdi Bulatović, za uvećanje prihoda.


bulatovic2-SNS Puno posla pred novim gradonačelnikom; foto: FB strana SNSNauka i novi investitori

Već je najavljeno da će nova radna zona biti preko puta “KP Doma” gde se očekuje dolazak čak 3 nova invetsitora, a Bulatović je najavio nove radne zone u Ulici Ivana MIlutinovića, na prostoru nekadašenje Elektronske industrije, ali i na Loznom kalemu, pored novog akva-parka.

Ipak, neophodno je sarađivati i sa Univerzitetom i povezati ovu instituciju i privredu.

Zato smatram da izgradnja naučno-tehnološkog parka uz podršku Vlade Republike Srbije na Gradskom polju kod Elektronskog fakulteta, za šta postoji građevinski projekat, više nego nešto što treba realizovati. A ovaj projekat moguće je finansirati iz fondova za poslovne infrastrukture. Prostor iza tehničkih fakulteta treba ponuditi hajtek investitorima, kao grinfild deo tehnološko-naučnog parka - rekao je Bulatović.


Komunalni i infrastrukturni projekti

Uređenje škola i fakulteta i stvaranje komunalnih uslova - put, kanalizacija i javna rasveta neki su od osnovnih ciljeva i težnji novog rukovodstva Niša, a ideja je da se rade i veliki infrastrukturni projekti.

Planiramo da finansiramo izgradnju Somborskog bulevara od Panteleja do Bulevara Nikole Tesle, izgradnju Somborskog bulevara od Bulevara Nikole Tesle do 12. februara, izgradnju zapadnog bulevara levom obalom Nišave od Medoševačkog mosta, Ulice Ivana Milutinovića do kružnog toka kod isključenja iza “KP doma” - rekao je Bulatović.

Tu su i planovi o parking-garažama, start-stop naplati parkiranja i drugačijim režimom rada službe “pauka”.

Svoje čitanje ekspozea završio je davanjem reči građanima Niša.

Dajem reč da ću sve svoje snage, znanje i vreme upotrebiti da ovaj Grad uistinu ostane regionalni, privredni centar jugoistoka zemlje. I da građani Niša žive bolje i srećnije nego što su to živeli do sada - rekao je on. 

Podsetimo, Darka Bulatovića su juče za prvog čoveka Niša izabrali odbornici vladajuće većine, a ekspoze koji je pročitao nakon izbora na mesto gradonačelnika, možete preuzeti u nastavku teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Ekspoze Darka Bulatovića (preuzmi) - 13.94 KB
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • arsa

    11:23 // 24. 7. 2016.

    Sto se tice obecanja za Nis kao centar regiona, sto je logican i pozitivan zakljucak.Gospodine Bulatovicu, upravo ovih dana cete morati da dokazete da ste bili iskreni u ovoj izjavi jer se sada odlucuje upravo u Vasem bivsem Jugoistoku i Nisu kao "Regonalnom prenosnom centru".Ista prica je i kada je Elektromreza Srbije u pitanju.To bi bio veoma lep pocetak Vaseg raada na radost svih nas i Vas.

  • arsa

    11:14 // 24. 7. 2016.

    Predlazem novom gradonacelniku da prispita odluku prethodne vlasti da prugu Nis-Dimitrovgrad izmesti iz jednog u drugi deo grada kao da u tom drugom delu pruga nece smetati.Naselje Calje uesto severnog bulevara dobija prugu ispred kucnog praga.Za informaciju u toku je prikupljanje potpisa peticije gradjana Calija protiv ove oduke.Mi nismo gradjani nizeg reda.Ili mozda Vi mislite da jesmo.

  • slavica vukasinovic

    14:45 // 14. 7. 2016.

    Gospodin gradonacelnik se u svom obracanju zahvalio mami , tati pedsedniku stranke i najzad Gospodu , sve americki fazoni sa dodele Oskara , pa ispada da je ovo OSKAR !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: