Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 29. 8. 2018.

| Politika

Velja Ilić: Za rušenje potpore krivi Ministarstvo i "Koridori"

Autor:Vesna MilićIzvor:Danas, Južne vesti
Srušen zid Koridor 10 Grdelica
Troškovi zbog pada potpore biće do 7 miliona evra; Foto: čitalac

Bivši ministar infrastrukture Velimir Ilić kaže da je odgovornost za rušenje potpornog zida u Grdelici na Ministarstvu građevinarstva, kao i na Koridorima Srbije jer nije urađen državni nadzor, iako su do sada zbog ovog građevinskog incidenta podnete prijave protiv 16 inženjera i angažovana BIA. Naglašava i da bi trebalo preispitati tendere koji su sprovedeni u okviru jednog od najvećih građevinskih projekata u Srbiji.

Od kada se kosina kod Predajana obrušila javnost je saznala da je projekat menjan čak 11 puta, a direktor Koridora Zoran Babić izjavio je da se još na proleće znalo za slabost potpore, kao i da će se tek za 10 dana od nezgode znati ko je kriv.

Nekadašnji ministar Ilić baš u tom preprojektovanju vidi problem, jer kako kaže za list Danas, nije smelo da se radi bez saglasnosti projektanata. velja Vlast bi trebalo da odgovori na pitanje ko je ukinuo državni i postavio interni nadzor, kazao Ilić; Foto: Vanja Keser

Kako je i samo Ministarstvo navelo u prijavi Sudu časti Inženjerske komore, sumnja se da su izmene projekta rađene u direktnom dogovoru izvođača radova i investitora - što su u ovom slučaju upravo Koridori Srbije. To znači da je u ovom slučaju preduzeće koje se bavi izgradnjom auto-puta zaobišlo zakonske procedure.

Ipak, zbog nedostatka adekvatnog nadzora, Velimir Ilić podvlači i odgvornost samog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Velika je odgovornost Ministarstva i Koridora jer nije odrađen državni nadzor. I sam direktor Koridora je svojevremeno govorio da žele uštede. U ovom slučaju nije urađen državni nadzor, nije na tenderu izabrana firma koja će to da radi, već je urađen interni nadzor, a tako se ne postupa kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti kao što je ovaj - rekao je Ilić za Danas.

Bivši ministar je dodao i da je Komisija Vlade već ranije utvrdila da na toj deonici postoje nepravilnosti, ali da niko od nadležnih iz Ministarstva i Koridora nije preduzeo ništa povodom toga.


Prvo treba preispitati sve tendere

Ilić je napomenuo da su se u ovom slučaju dešavale finansijske malverzacije, te da treba angažovati stručnjake čiji će posao biti da preispitaju sve tendere.

Neka sada Vlada ili još bolje Inženjerska komora formira tim od nezavisnih stručnjaka koji bi preispitali sve tendere, to bi prvo trebalo uraditi - kazao je Ilić.

Pre nekoliko dana on je najavio i krivične prijave protiv predsednika Aleksadra Vučića i Premijerke Ane Brnabić zbog obrušavanja potpore u Grdeličkoj klisuri.


Ko će platiti štetu?

Šteta od 7 miliona evra zasad ne pada ni na čija leđa, ali iz Koridora tvrde da je neće platiti građani Srbije. Ipak, ostaje nejasno iz kog će džepa biti plaćena sanacija, odnosno pravljenje nove konstrukcije, mada je ministarka Mihajlović za potporu koja je pala u martu kazala da je "osigurana".

Međutim, zasad ostaje pitanje da li takvo osiguranje važi ako je odgovornost i na samom investitoru, odnosno državi, kao što bivši ministar ukazuje da je slučaj sa najnovijim rušenjem.

Podsetimo, potpora duža od 700 m se obrušavala dva dana od 19. avgusta, a kako smatraju stručnjaci od početka je građena pogrešna potpora, te neki od građevinskih inženjera očekuju nova rušenja na Koridoru 10.

Nakon klizanja zida u martu ove godine, angažovan je ekspertski tim Svetske banke za nadzor radova na potporama i klizištima na Koridoru 10, ali se ova nezgoda i posle toga ponovila. Međutim, ministarka građevinarstva i saobraćaja trvrdi da će, pored odgovornosti i poštovanja poslednjeg roka za završetak Koridora 10 koji je najavljen za kraj 2018, insistirati i na bezbednosti dugoisčekivanog auto-puta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • deki

    10:41 // 17. 9. 2018.

    Kao što si rešio Hrast i baziliku tako bi rešio i ovo

  • baki

    21:18 // 30. 8. 2018.

    Kaže INŽENJER Ilić mr Velja!

  • Brane

    10:34 // 30. 8. 2018.

    A šta znači kad svi pričaju da je neko omastio brke,više puta na tim zidovima?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: