Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 10. 8. 2020.

| Politika

Vida Ognjenović i Šumarac: Nismo pučisti u DS, treba nam reset stranke

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti

Najveću žrtvu svoje odluke o bojkotu izbora podnela je Demokratska stranka jer je izgubila poslanike i izvor finansiranja, navodi potpredsednik ove partije Dragoslav Šumarac. Književnica Vida Ognjenović vodi struju koja traži direktan izbor novog predsednika stranke i objašnjava da je DS-u potrebno resetovanje, a opoziciji mobilizacija svih demokratskih snaga.

“Nismo pučisti” - tvrde predstavnici druge struje u DS koja je zakazala unutarstranačke izbore za 26. septembar ove godine. Njih ne priznaje aktuelno rukovodstvo stranke, ali predsednica organizacionog odbora Vida Ognjanović kaže da ih je priznalo već blizu 1.400 članova sa plaćenom članarinom i 180 članova Glavnog odbora.

Političke prilike su se promenile, imamo jednopartijski parlament, DS je tim odustajanjem od izbora na neki način sama sebe marginalizovala, izdvojila se iz glavnog političkog toka. Mi zahtevamo da se vratimo tamo gde nam je mesto, a to je da politička stvarnost i javnost na nas može da računa kao na jednu ozbiljnu političku organizaciju sa proverenim programom - navodi Ognjanović.

Ona kaže da su sa aktuelnim predsednikom Lutovcem razgovarali, ali da on nije prihvatio da se pridruži.

Nije prihvatio da je nephodno resetovanje stranke i mobilizacija demokratskih snaga i ujedinjenje sa drugim strankama demokratske orjentacije - navodi Ognjanović.

Aktuelni potpredsednik DS Dragoslav Šumarac navodi da je DS u problemima jer ima dugove, izvršitelje za vratom, a nema poslanike.

Ispoštovali smo bojkot, kao i naši poslanici. Negde je uspeo, negde nije. Očigledno da ćemo sada imati problema, mi smo stranka koja ima te velike dugove, bio je značajan taj priliv po osnovu broja poslanika. Moraćemo sami sada to da rešavamo, tako da smo očigledno tu najveći teret podneli. Najveću žrtvu smo podneli i finansijski, a pogotovo po broju poslanika koje smo imali - kaže Šumarac.

U odnosu na politiku i režim SNS, Šumarac napominje da nema sektora gde može da se kaže nešto pohvalno o vlasti od 2012.

Umesto da se razvija demokratsko društvo, imamo autokratski sistem koji je dostigao svoj zenit. Bez jake DS teško da ćemo smeniti ovaj režim - zaključuje Šumarac.

Ognjanović i Šumarac održali su tribinu u subotu na amfiteatru na Bubnju uz prisustvo istomišljenika. Najavili su da će obilaziti i druge veće gradove u Srbiji.

O stanju u DS-u, legitimnosti, unutarstranačkim izborima i ostalim pitanjima pogledajte u emisiji “15+15” minuta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marti

    13:21 // 11. 8. 2020.

    Pre bih rekao da je DS neizlaskom na uzbore postedjena bruke sto bi bilo gasenje svetla za njih - tesko da bi presli cenzus. A stranka koja ne predje cenzus od 3% ma pod kojim izbornim uslovima ne opravdava svrhu postojanja. Tako da, aj'te vi se ocistite od osoba koje su personifikacija zloupotreba dok ste vrsili vlast i uzrok stranackog sunovrata - pa se vratite...

  • Aca

    22:31 // 10. 8. 2020.

    Poslednji momenat da DS prezivi.

  • Andjela

    19:38 // 10. 8. 2020.

    Vida Ognjenovic je jedna casna i postena osoba. Lutovac je uspeo da unutar stranke zarati sa svima pa i sa Vidom. Kakva bruka i sramota. Menjajte ga sto pre ako zelite da DS nastavi da postoji. Mada je mozda vec prekasno.

    • Sergio

      07:22 // 12. 8. 2020.

      Sta Vida? Clan sam od 1991. Sta ti imas da kazes o Vidi sem sto je casna osoba, i sta jos?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: