Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:48, 24. 7. 2020.

| Politika

Više od mesec dana od izbora Grad Niš i dalje bez nove vlasti, uz nagađanja o budućem gradonačelniku [anketa]

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
sns izbori
Ko će biti novi gradonačelnik NIša?; foto: JV arhiva, Damian Navas CC

I pored glatke većine SNS-a, nova vlast u Nišu još nije formirana. Izbori su održani 21. juna, iako su od organizacija koje su pratile ocenjeni kao jedni od najneregularnijih, ubedljivu pobedu odnela je Srpska napredna stranka koja će imati 47 odbornika u niškom parlamentu. Konstitutivna sednica zakazana je za dva meseca od izbora - 20. avgust, a o imenu gradonačelnika još ne govore ni u SNS.

U poslednjih nekoliko izbornih ciklusa nijedna stranka nije osvojila više mandata za odbornike niškog parlamenta, kao što je to pošlo za rukom SNS-u na nedavno održanim izborima.

Anketa
Na ruku im je išla i korona i bojkot opozicije, izlaznost je bila najslabija u poslednjih nekoliko godina, svega 44,28%, ali su oni koji su glasali SNS-u dali 58,23% svojih glasova.

To im je omogućilo dvotrećinsku većinu i lagodno formiranje vlasti, kao lagodno donošenje odluka u budućnosti. Međutim, umesto da sada već funkcioniše nova gradska Vlada sa svim ingerencijama i u punom mandatu, što je posebno važno u kontekstu epidemije, Nišom i dalje tehnički upravlja staro Gradsko veće.

Tako će biti do 20. avgusta za kada je zakazana konstitutivna sednica Skupštine Grada, za koju stari predsednik parlamenta Rade Rajković kaže da je u zakonskom roku od 60 dana.

I dalje traju konsultacije. Još ništa nije definitivno dogovoreno. Očekuje da bude do 20. i tada se bira predsednik Skupštine. To je obavezno, kao i potpredsednik i sekretar Skupštine. Nakon toga se ide na izvršnu vlast - pojašnjava Rajković.

Rade Rajković Rajković kaže da su konsultacije u toku foto: JVNa već zakazanoj sednici na dnevnom redu nije izbor izvršne vlasti, a Rajković kaže da može da se održi još jedna sednica.

Može sednica jedna za drugom da se održi ili za neki dan da se zakaže nova sednica i nakon toga se konstituiše izvršna vlast - kaže Rajković.

On nema komentar na pitanje da li će ostati u fotelji predsednika Skupštine i kaže da će se više i o tome znati kada se završe razgovori partija koje ulaze u parlament.

Kao što se ne zna ko će voditi Skupštinu, još se ne zna ni ko će voditi Grad.

S obzirom da je SNS ubedljivo pobedio logično je da će novi-stari gradonačelnik biti iz njihovih redova, a pitanje je da li će uopšte praviti koaliciju sa nekom strankom.

Naprednjaci su pre izbora imali 3 nezvanična kandidata za gradonačelnika - Draganu Sotirovski, Darka Bulatovića i Zvezdana Milovanovića. Svi oni su govorili da će se jedno ime znati nakon 21. juna, ali se to još nije desilo.

Prva Skupština je zakazana, očekuje se verifikacija mandata. Onda sve ostalo - kratka je bila Sotirovski koja je prva na listi SNS.

Bulatović je i dalje u tehničkom madnatu, a u predizbornoj kampanji je skoro svakodnevno bio na gradilištima po Nišu u svojstvu gradonačelnika i tako doprinosio rezultatu naprednjaka kroz prikrivenu funkcionersku kampanju.

Sa druge strane, Milovanović, koji vodi niški SNS, bio je najprisutniji na televizijiama svoga brata Srđana Milovanovića B92 i Prva, koje imaju nacionalnu pokrivenost. Pre glasanja bio je redovan u informativnim emisijama i jutarnjim programima.

Bulatović je pre 4 godine, kako je govorio bivši naprednjak Ljuba Slavković, postavljen u Beogradu odlukom lidera SNS-a Aleksandra Vučića, pa je logično da isti scenario bude i sada. Da li će to biti neko od pomenute trojke ili će se naći četvrto ime, znaće se posle 20. avgusta.

Podsetimo, pored SNS-a u nišku Skupštinu ulazi i 6 odbornika sa liste SPS-JS, 4 iz koalicije “Niš, moj grad”, 3 sa liste SPAS i jedan odbronik Ruske stranke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aby

    21:55 // 29. 7. 2020.

    Kakvi gradjani takav i gradonacelnik. Mislite o tome.
    I nemojte mnogo da se otimate, samo ce da vas boli

  • Grandocelnik

    16:32 // 28. 7. 2020.

    Sto se nadglasavate kada znate da ce faraon da odluci.
    On sad vaga i osluskuje ko mu najbrze sece granu.
    Kada on resi znace svi. Jedino sto faraon nezna je dokada ce...

  • Vladimir

    20:42 // 27. 7. 2020.

    Ko god da bude biće kuku lele za Nišlije još 4 godine teške krađe Nišlija od strane SNS kadra.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: