Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:07, 30. 10. 2023.

| Politika

Vlada od Vučića traži da raspiše izbore - privremene organe uvode u 4 grada i 18 opština na jugu

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Glasanje
Izbori u 4 grada i 18 lokalnih samouprava na jugu; foto: Matija Gačić

Vanredni lokalni izbori bi trebalo da budu održani u svim većim gradovima na jugu osim u Nišu, jer je Vlada Srbije odlučila da raspusti skupštine u Leskovcu, Vranju, Pirotu i Prokuplju, kao i u 18 lokalnih samouprava. Uputili su predlog predsedniku Aleksandru Vučiću da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše vanredne izbore.

Kada će Vučić raspisati izbore i da li će oni biti održani 17. decembra kao što je ranije i najavio, još nije poznato, ali je kampanja naprednjaka u Pirotu već počela.

Vladan Vasić je jedan od retkih gradonačelnika koji je Piroćancima izbore i ranije najavio, a svoje ostavke su krili gradonačelnici Leskovca, Vranja i Prokuplja.

Vlada je obelodanila gde se vanredni lokalni izbori mogu očekivati, a osim u Nišu, gde Dragana Sotirovski nije podnela ostavku i Nišlije zato neće ranije na birališta za lokalni parlament, biće održani u svim ostalim većim gradovima juga.

Članovi Vlade doneli su na sednici odluke o raspuštanju Skupštine Grada Beograda i obrazovanju Privremenog organa Grada Beograda, a iste odluke donete su za još 64 grada i lokalnih samouprava u Srbiji. Odluke o raspuštanju skupština gradova donete su za Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznicu, Prokuplje, Smederevo, Šabac - navode u saopštenju Vlade.

Od ukupno 64 grada i lokalnih samouprava trećina je na jugu Srbije, jer pored 4 grada privremni organ biće uveden u još 18 opština, a na spisku koji su objavili iz Vlade su: Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Dimitrovgrad, Doljevac, Žitorađa, Kuršumlija, Lebane, Medveđa, Merošina, Ražanj, Sokobanja, Trgovište, Crna Trava, Babušnica, Bela Palanka, Blace i Bojnik.

U obrazloženju Vlade koja od Vučića traži da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše vanredne izbore navode da bi to obezbedilo viši stepen demokratije i smanjenje tenzija u Srbiji.

Održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskik vrednosti - pišu iz Vlade.

Takođe navode da je deo javnosti tražio raspisivanje vanrednih izbora za narodne poslanike, a da je 11. septembra deo opozicije to i zvanično zahtevao od Vučića.

Vlada je, polazeći pre svega od ovog zahteva, zauzela stav da bi sprovođenje izbornog procesa, kao jednog od osnovnih postulata demokratskor društva, bilo dobra prilika da se prispita politička snaga argumenata, dosadašnjih učinaka i planova svih činilaca na političkoj sceni i da se građanima omogući da slobodno iskažu svoju volju u kom pravcu Republika Srbija treba da se kreće - zaključuju.

Podsetimo, gradonačelnica Niša je nedavno potvrdila da je odluku o tome ko će podneti ostavku zbog vanrednih izbora donosio vrh Srpske napredne stranke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Daki

    05:14 // 1. 11. 2023.

    Sada ce da napravi u dogovoru sa kurtijem neku frku na kosovu pa ce reci nije vreme za izbore... Nije lud da sam sebi skine glavu...

  • Zoki

    12:30 // 31. 10. 2023.

    Kukavice iz SNS-a nemaju petlju da raspišu izbore u Nišu zato što bi bili zbrisani. Mislim da kad bi opozicija kandidovala magarca za gradonačelnika u ovom momentu, i on bi pobedio ovakvu vlast ...

  • zika

    10:39 // 31. 10. 2023.

    ako raspiše u Nišu, pada grad gde više neće biti u vlasti sns. A april je daleko.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: