Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:42, 2. 4. 2020.

| Politika

Vlada povlači odluku o (ne)informisanju, premijerka kaže zamolio je Vučić

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti, RTS
Ana Brnabić
Povlači spornu uredbu; Foto: Vanja Keser

Premijerka Ana Brnabić rekla je jutros da će Vlada Srbije danas povući Zaključak o informisanju u vreme pandemije korona virusa kojim se centralizuju sve informacije. Kaže da to radi na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a obrt se dešava posle noćašnjeg hapšenja novinarke portala Nova Ane Lalić.

Sinoćnje privođenje Lalićeve zbog teksta o KC Vojvodine i određivanje pritvora uznemirilo je deo javnosti, a Brnabić je jutros u intervjuu RTS-u odgovornost za spornu uredbu preuzela na sebe rečima - “moja glupost i moja odgovornost što nisam obrazložila odluku”.

Ponovila je da je zaključar trebalo da štiti građane od neproverenih informacija, iako je sam Krizni štab Vlade preksinoć građanima slao poruke o nadolazećem italijanskom i španskom scenariju, što znači hiljade mrtvih. Ta poruka mnoge je uznemirila.

Da se sporni zaključak povuče ideja je Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i ministra informisanja u vreme pretposlednjeg srpskog vanrednog stanja.

Mi ćemo danas na sednici Vlade povući ovu odluku na izričitu, direktnu molbu predsednika Aleksandra Vučića i razumem zašto me predsednik zamolio - rekla je Brnabić.

Za hapšenje novinarke Ane Lalić, premijerka je rekla da joj je žao.

Apelovaću da više nema privođenja, čak i ljudi koji govore laži. Neka svako radi svoj posao, a Vlada će se više baviti da opovrgne te laži. Ne želim da dam izgovor Tanji Fajon (Evropski parlament), Harlemu Deziru (OEBS) da pričaju kako u Srbiji ne postoji sloboda govora, a učinili smo više od svih - dodala je Brnabić.

Samu uredbu o centralizaciji kojom su mnogi lokalni i regionalni mediji ostali bez odgovora, a građani bez informacija, obrazložila je zaštitom medicinara i porodica - “jer će neko trčati da kaže medijima nešto, da bi bio lokalna zvezda".

Podsetimo, Vlada je spornu uredbu donela pre nekoliko dana, a njome se kaže da je za sve informacije o korona virusu na teritoriji Srbije zadužen Krizni štab Vlade, a da informacije ne mogu da daju gradonačelnici, predsednici opština, instituti za javno zdravlje i druge zdravstvene ustanove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    21:28 // 2. 4. 2020.

    A, be- svi vi dezurni lesinari i pljuvaci ovde! Da li vi svi mislite da je situacija bolja u ostalim zemljama Evrope i sveta?!? CEO SVET je totalno nespreman docekao ovaj haos i sve stvari resavaju u hodu! Danas jedno- sutra drugo. Pogledajte samo sta je u Americi, Francuskoj, Italiji, Spaniji.... zar mislite da ova usr..a Srbijica moze da bude bolja od njih, kad nema kuce za sta da nas ufati??

    • Dzamutka

      14:21 // 4. 4. 2020.

      Abe,za svoju otadzbinu,ma kakva ona bila,nikad se ne govori da je usr..a !
      Abe,dobro je sto si doziveo katarzu! Prosvetlio si se,pa opovrgavas misljenje Predsednika o abnormalnom privrednom rastu, zavidnom standardu, ogromnim investicijama...Tacno je,ko je usr..n,on sve to nema !
      Nema vise mitinga,dnevnica i sendvica i odma si realan !

  • Mbm

    19:33 // 2. 4. 2020.

    Sama vlada je mozda pricinila tehnicku gresku i lose kompozitno izvela zakljucak, i nije prvi put da je navodjena, ali je, sledom stalno prisutnog umesaca u radu vlade, moguce da ga je izvela pod njegovim pritiskom i iracionalnim strahom, usled nedovoljnog znanja toga lica, loseg snalazenja na javnoj sceni i u vodjenju- a da je imperativno uredjeno da drzavu samo predstavlja. Molim objavite.

  • Tom Hagen

    16:00 // 2. 4. 2020.

    Zasto danima ne objavljujete moje komentare ?
    Svi oni koji su angažovani u staroj zgradi hirurgije niškog KC-a znaju istinu o broju umrlih na dnevnom nivou i broju pacijenata na respiratoru. Zar mislite da će doveka moći ovi iz uprave da kriju tačne informacije ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: