Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:59, 4. 5. 2020.

| Politika

Vlada usvojila Vučićevu najavu o ukidanju vanrednog stanja, na potezu Skupština

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
vanja keser
Vanredno stanje izvelo i vojsku na ulice; foto: Vanja Keser

Posle najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zvaničnu inicijativu za ukidanje vanrednog stanja podnelo je Ministarstvo odbrane, a Vlada Srbije ga je usvojila. Konačnu reč treba da da Narodna skupština, a kao datum te sednice Vučić je pomenuo 6. maj.

Vlada Republike Srbije saglasila se na današnjoj sednici, na inicijativu Ministarstva odbrane, uz koju je dostavljen, kako navode, elaborat u skladu sa Zakonom o odbrani, sa predlogom da predsednik Republike i predsednica Vlade upute Narodnoj skupštini zajednički predlog za ukidanje vanrednog stanja.

U predlogu se navodi da je aktivnostima nadležnih zdravstvenih organizacija i državnih organa na teritoriji Srbije uspostavljen aktivan epidemiološki nadzor nad zaraznom bolešću COVID-19. Kao rezultat primene preventivnih mera došlo je do usporavanja epidemijskog toka i došlo je do pada intenziteta aktivnosti virusa - navode iz Vlade.

U obrazloženju navode da kovid 19 više ne predstavlja opasnost najvećeg rizika.

Imajući u vidu sve trenutne parametre, u predlogu koji je upućen Narodnoj skupštini navodi se da se COVID-19 više ne može smatrati oboljenjem od javno-zdravstvenog značaja koje predstavlja opasnost najvišeg stepena rizika, odnosno javnu opasnost koja ugrožava opstanak države i njenih građana.

Narodna skupština će se izjasniti o predlogu Vlade Srbije na posebnoj sednici.

Ja mislim da ćemo sutra Ana Brnabić i ja, kako to ide po proceduri i idemo na Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja, što bi trebalo da bude na Đurđevdan 6. maja, ako bude odmah objavljeno u Službenom glasniku, od četvrtka bi trebalo da nemamo više policijski čas i tu je sve na odgovornosti ljudi - rekao je sinoć Vučić.

Podsetimo, vanredno stanje zbog epidemije virusa korona uvedeno je 15. marta, bez zasedanja Skupštine Srbije, što su stručnjaci oceli kao protivno Ustavu Srbije. Tek krajem aprila ovu odluku je potvrdio srpski Parlament.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Filozof mislilac

    23:27 // 4. 5. 2020.

    ...jedno je sigurno, Skupštinskoj sednici prisustvom i ogromni nesebični i nedvosmisleni doprinos daće i Marko Đurić...Jedino jednu stvar nikako da hendlujem, Skupštinska sala ima 345 mesta, broj poslanika 250+23 člana Vlade + Predsednik + Predsedavajući i sekretari sednice, ukupno 280. Ako učesnici u sali sede na svakom drugom mestu potrebno je 560 mesta, na koji način je moguće smestiti sve njih

  • MK Ultra

    20:12 // 4. 5. 2020.

    Pa jok. Niste valjda mislili da tim lekara odlučuje o nečemu !?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: