Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:38, 9. 5. 2024.

| Politika

Vlast i opozicija dogovorile izmene Zakona koje treba da spreče migracije birača na lokalnim izborima

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
izbori glasanje spisak
Stanković kaže - pobeda opozicije; ilustracija; foto: Jelena Mišić

Parlamentarne grupe dogovorile su u Skupštini Srbije izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kaže za Južne vesti poslanik Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković. To znači da svako ko je upisan u birački spisak nakon 3. jula prošle godine neće moći da glasa na novoprijavljenoj, već na adresi gde je imao prebivalište do tog datuma. Ukida se i glasanje po mestu boravišta.

Upozoravala je opozicija u Nišu na ovaj problem u vreme dok je bila jedinstvena, bio je i performans u centru grada, a sada će o svemu tome raspravljati i Skupština kroz tačku izmena Zakona.

U celom procesu učestvovao je i narodni poslanik NPS-a Đorđe Stanković, koji je u Nišu i kandidat za gradonačelnika, pa kaže da je to pobeda opozicije i da bi usvajanje izmena značilo da na izborima u tom gradu mogu da glasaju samo oni koji su tu živeli i pre 3. jula 2023.

To znači da glasači koji su preseljeni iz Leskovca, Bele Palanke i drugih gradova i opština u Niš, a znamo da ih ima, neće moći da glasaju u Nišu. Nažalost, to znači i da oni koji su se stvarno preselili u periodu od 3. jula prošle godine do danas, neće moći da glasa u Nišu, već će morati da glasa u mestu gde je bio prijavljen pre 3. jula 2023 - navodi on.

Veruje da će izmene Zakona sprečiti izborne manipulacije preseljavanjem birača iz grada u grad i dodaje da će opozicija usvajanjem izmene, uz prethodnu odluku da izbori budu istog dana, dobiti sve što je tražila.

Odlučili smo da izađemo na izbore i da se borimo. To nije značilo da izlazimo bez obzira na uslove. Obećali smo da ćemo se boriti, pre svega, za uslove, a onda i za naše gradove. Prvo obećanje odnosi se na ispravljanje onoga što su pokušali, a to je manipulacija preseljenjem glasača - kaže Stanković.

Ipak, ne isključuje mogućnost da će SNS naći prostor za “anomalije”, poput falsifikovanja prijava prebivališta i njihovog antidatiranja.

Moći ćemo da vidimo takve stvari jer će naši članovi komisije imati uvid u birački spisak. Što se tiče hipotetičkih situacija, pazimo na sve. Ne mogu da kažem da oni neće pokušati još nešto, ali je mnogo važno da se mi trudimo da svaku anomaliju rešimo. Radimo sve da ove izbore dobijemo - zaključuje potpredsednik NPS.

Izmene će sutra biti na dnevnom redu sednice republičkog parlamenta. Za ove izbore odluka se odnosi na prethodnih 11 meseci, dok će se ubuduće odnositi na period od 6 meseci unazad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    06:44 // 10. 5. 2024.

    Naravno,opozicija nikad nije kriva,oni nisu u vlasti,imaju razlog da se vade,losi izborni uslovi,fantomi,kradja,Djilas lopov opet,a ako ubodu neko mesto kao Milica ministarka bez cenzusa super.Ne vidim kampanju,ne obilaze ljude kao sns aktivisti,vade se na medije,posle onih tragedija lepo prosetase narod...vi ste opozicijo najvise krivi sto ovakvi pljackaju,gledate samo svoj interes,ova podela je

  • Auttrikter

    19:55 // 9. 5. 2024.

    Znaju da ce ih pretupati, al njih, desetak gledaju da se udome u raznim parlamentima. Kad lopovluk uzme maha, i izgube, reci ce da je Djilas kriv, sto su pukli, sto i on nije izasao na izbore, pa i njima nece valjati.

  • Zoki

    19:42 // 9. 5. 2024.

    Ovaj grad u zadnjih 4 godine je urnisan zahvaljujuci jednoj crnoj zeni...cemu li se nada opozicija ako opet sns pobedi,ili je pao dogovor...na moja vrata kucaju sns aktivisti vec tri puta,nude olovke,blokcice,pakete za higijenu,posto sam invalid nude mi i prevoz na glasanje,i ja sam pristao odmah kada mi bude izrasla amputirana noga.Ne videh nazalost nikog iz opozicije cak i bez poklona...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Njima ne treba sreća, treba im pobeda.

Nišlija čitalac

Tekst: Ni treća nije bila sreća - niški Radnički u Novom Pazaru odlučuje o baražu

Pronađite nas na: