Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 22. 5. 2020.

| Politika

Vrh DS tvrdi da je Stanković na listi "Niš moj grad" za lokalne izbore, on kaže "glasine"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Demokrate još ne znaju da li će učestvovati na izborima
Stanković čeka sednicu Glavnog odbora, iz vrha najavljuju ponovno raspuštanje Gradskog odbora; foto: JV

Da je doskorašnji lider niških demokrata Miodrag Stanković jedan od osnivača Grupe građana "Niš moj grad" sa Branislavom Jovanovićem i da se zajedno spremaju za izlazak na lokalne izbore, tvrdi potpredsednica DS Dragana Rakić. Najavljuje i da će u toku sledeće nedelje ponovo biti raspušten Gradski odbor DS u Nišu. Stanković pak tvrdi da se ne sprema za izbore, već za sednicu Glavnog odbora DS 31. maja nakon koje će biti jasnije - izbori ili bojkot.

Gradski odbor Demokratske stranke u Nišu jednom je već raspušten početkom marta, jer je Izvršni odbor tvrdio da predsednik Miodrag Stanković nije za bojkot i hoće da izađe na izbore. Statutarna komisija je pre nedelju dana poništila tu odluku, ali vrh stranke od toga ne odustaje.

Lutovac Miodrag Stankovic I dalje neizvesno u niškom DS; foto: Gradski odbor Demokratske stranke Niš Ovog puta kažu da imaju i konkretnija saznanja sa kim i kako Stanković planira da izađe na lokalne izbore u Nišu. Potpredsednica DS Dragana Rakić ističe da to više nije nikakva tajna i da ima više dokaza o tome da se dvojica najpoznatijih opozicionara u Nišu, Stanković i Branislav Jovanović zajedno pripremaju za izbore 21. juna.

Nije nikakva tajna da Miodrag Stanković izlazi na lokalne izbore kao Grupa građana "Niš moj grad", on je i jedan od osnivača te grupe građana. Izlazi sa jednim malim brojem svojih kolega iz DS, ali to nikako ne znači da Gradski odbor Niša izlazi na izbore, nego samo on kao pojedinac. Akta DS važe za sve i naš Statut jasno kaže da član koji nastupa na drugoj političkoj listi kao kandidat da mu po automatizmu prestaje članstvo u DS, tako da je to neki sled poteza - pojašnjava Rakićeva.

Stanković sa druge strane tvrdi da se ne priprema za izbore, već samo za sednicu Glavnog odbora stranke koja će biti održana 31. maja.

Naglašava i da će nakon toga sve biti jasnije, ali da niške demokrate slede politiku Glavnog odbora. Upitan da li to znači i bojkot izbora odgovara:

Pa sve odluke koje će da budu, videćemo 31. kada će odluka da se donese što se tiče toga. Jedine pripreme trenutno su za Glavni odbor sledećeg vikenda i dan nakon toga ću moći da vam kažem šta dalje, ovo sada su glasine, svako priča svoju priču - kaže Stanković.


"Mi smo sigurni da on izlazi na lokalne izbore"

Iako Stanković kaže da je reč o glasinama, potpredsednica DS nema sumnje u to da će njihov član izaći na izbore i to kao drugi na listi odbornika grupe "Niš moj grad" Branislava Jovanovića.

Kaže da je dokaz i to što je Stanković među onima koji su tražili da se sednica GO DS održi pre 31. maja.

Iako tvrde da nisu planirali da izlaze na izbore, već da su želeli da diskutuju o nekim unutarstranačkim stvarima, sada se lepo vidi zašto se njima žurilo. Mi imamo i izjavu Branislava Jovanovića koji je rekao da su Miodrag i on osnivači te grupe građana, priznao je to, tako da su sve to naša saznanja sa terena. Nama se i članovi DS javljaju, jer su mnogi od njih pozivani od strane te grupe građana da daju potpise - dodaje Rakićeva.

Takođe kaže da pored Stankovića na izbore planira da izađe još nekoliko pojedinaca koji su imali člansku kartu DS, ali da većina niških demokrata poštuje odluku o bojkotu i ograđuje se od njih.

Opozicionar Branislav Jovanović u kojeg upiru prstom iz vrha DS-a kaže da je o tome govorio ranije, ali da trenutno ne sarađuje sa Stankovićem. Tvdi i da lider niških demokrata nije na listi i da tek prikupljaju potpise za kandidaturu. Branislav Jovanović Kaže da je Stanković dobrodošao, ali bez članske karte DS; foto: JV

Potvrdio sam ja to, ali vi znate da je on bio isključen i on tad nije bio član nijedne stranke čini mi se. E sad, šta oni rade tamo u DS to je njihov unutarstranački problem. Mi još listu nismo izbacili, trenutno sa nama nastupa samo Dragoslav Ćirković i on je nosilac liste i u gradu i u Opštini Medijana. Stanković još uvek ne - kaže Jovanović.

Takođe kaže da će prihvatiti Stankovića ukoliko želi da izađe na izbore, ali samo bez članske karte DS, jer kaže da im stranački kadrovi nisu potrebni.

Oni imaju 31. neki Glavni odbor, ali nas to uopšte ne interesuje, mi smo od tih diktata i pobegli iz Saveza za Srbiju i nas ne interesuje rasplet u DS, nas Niš interesuje i ne interesuje me visoka politika, Vučić i ostalo, mene interesuje Bulatović - zaključuje Jovanović.


Novo-staro raspuštanje niškog DS-a?

I dok Stanković čeka sednicu Gradskog odbora u vrhu stranke su potpuno sigurni u to da je on jedan od kandidata za odbornike niškog Parlamenta i zato ne odustaju od raspuštanja Gradskog odbora.

Za koji dan će to postati vrlo očigledno, videće se da se nalaze na listi drugih partija. Oni će svoju političku karijeru nastaviti u nekom drugom dresu i ja im želim puno uspeha u daljoj političkoj utakmici, ali više ne mogu da nose dres DS - napominje Rakićeva.

Miodrag Stankovic Stanković ne veruje da će Gradski odbor ponovo biti raspušten; foto: Demokratska stranka Stanković pak ponavlja da ne zna zašto je Gradski odbor i prvi put raspušten, a ne očekuje ni da se to ponovo desi naredne nedelje, posebno nakon odluke Statutarne komisije koja je poništila raniju odluku Izvršnog odbora stranke.

Odluka Statutarne komisije je obavezujuća i podleže disciplinskoj odgovornosti ko je ne poštuje, tako da samim tim što je komisija donela odluku da poništi odluku Izvršnog odbora. Ta komisija je kao Ustavni sud i vodi računa o poštovanju Statuta. Odluke su konačne i obavezujuće, tako da ja ne očekujem da se to desi, ne znam ni zašto su ga prvi put raspustili - pojašnjava Stanković.

Izvršni odbor ipak ne odustaje od ponovnog raspuštanja Gradskog odbora u Nišu, kaže potpredsednica Rakić, a jedan od formalnih razloga je i to što je Stankoviću odavno istekao 4-godišnji mandat, a unutarstranački izbori nisu održani.

Podsetimo, u Demokratskoj stranci u toku je rat 2 struje - jedne koja je uz aktuelnog predsednika Zorana Lutovca i druge koju najglasnije zastupa Radoslav Milojičić Kena koji je i tražio hitnu sednicu Glavnog odbora gde je trebalo da se diskutuje i o povreneju Lutovcu.

Aktuelni predsednik tvrdi da Kenina strana radi za Vučića i protiv DS i da oni žele na izbore, a zbog sumnje da su falsifikovali potpise za sazivanje sednice GO podneta je i krivična prijava protiv poslanice DS Aleksandre Jerkov.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dvostruki agent

    01:40 // 25. 5. 2020.

    Vodio sam se mišlju da možda treba podržati ovu grupu, ali kako kada je Stanković sramota da prizna svoju skrivenu podršku za malo lagodnosti na poslu.

  • Zivorad

    12:44 // 23. 5. 2020.

    Puna podrška predsedniku Stankoviću na radu i trudu da se održi i ojača DS, a samim tim i opozicija u Nisu.Narod bi molio da ne naseda na priče pojedinih persona u stranci, koje žele da je razore.

  • DS BOTE

    11:11 // 23. 5. 2020.

    Stankovic je stavio na nekada ozbiljnu stranku u Nisu, DS. Nikada nepismenijeg celnika nisu imali i svi pravi demokrate su se povukli, pred ovim novim niskim, Belim Preletacevicem". Zalostan kraj DS u Nisu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: