Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:08, 7. 12. 2018.

| Politika

Vučić, Dačić i Palma se "preselili" u Doljevac, ali samo na liste svojih stranaka

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
glasačka kutija
Za koga glasaju Doljevčani?; Foto: Vanja Keser

Na predstojećim lokalnim izborima u Doljevcu sve stranke koje učestvuju imaju ime svog lidera u nazivu liste, a Srpska napredna stranka nastupa pod imenom predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića. Stručnjaci kažu da stranke ovim poručuju da su odgovorne samo svojoj centrali, a da naprednjaci koriste kult vođe, jer birači više ne veruju SNS kao ranije, posebno na jugu.

Lideri SPS, PUPS, JS, SRS i SNS - Ivica Dačić, Milan Krkobabić, Dragan Marković Palma, Vojislav Šešelj i Aleksandar Vučić učestvuju, na posredan način, na doljevačkim izborima.

Šef diplomatije, predsednik jagodinske Skupštine i predsednik Srbije, kao ni ministar bez portfelja Krkobabić, a ni Šešelj, nisu se preselili u Doljevac, ali jesu u nazivima proglašenih lista svojih lokalnih podružnica na doljevačkom glasanju zakazanom za sledeći vikend.

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju objašnjava da stavljanje imena nacionalnih lidera na liste jeste, pre svega, poruka svim “kandidatima” da su odgovorni samo svojoj centrali, jer su tako i izabrani.

Ovo je osnov klijentelizma koji nastaje u odnosima između centralnih i lokalnih vlasti. Tako dobijamo predsednike opština koji za sve moraju da pitaju Beograd - kaže Jovanović.

Za razliku od ostalih stranaka, naprednjaci su otišli korak dalje, pa dosadašnji predsednik doljevačke Opštine Goran Ljubić Međarac, koji poslednjih godina beleži ubedljive izborne pobede u svom kraju, prvi je na listi koja ipak ne nosi njegovo ime, već se zove - “Aleksandar Vučić - Zato što volimo Doljevac”.

Jovanović iz NKD, organizacije koja se zalaže i za promenu izbornog sistema, napominje da SNS ima jasan cilj da se kompletan politicki dijalog u Srbiji zameni stavovima samo jednog coveka - Aleksandra Vučića, a da je taktika SNS već dugo vremena takva da se diskredituje svako ko drugačije misli u odnosu na “vođu”.

U takvoj situaciji, “vođini” stavovi su jedina sigurna, delotvorna i politički svrsishodna politika. Time se naša politička realnost bukvalno zamenjuje stavovima jednog čoveka. Izbacivanje naziva stranke SNS sa liste i ostavljanje samo Vučicevog imena je posledica toga sto birači više ne veruju SNS kao ranije, posebno na jugu Srbije, ali je poverenje prema “vođi” netaknuto i može se iskoristiti za dobijanje većeg broja glasova, ali i za dalje jačanje kulta “nepobedivog vođe” - kaže Jovanović.

Ovakvi izbori u Doljevcu ne samo što nemaju smisla, tumači Jovanović, već imaju i negativan uticaj na demokratske procese u Srbiji. Najjača opoziciona koalicija Savez za Srbiju ove doljevačke izbore bojkotuje.

Nisam siguran da li bi opozicija drugačije uradila da učestvuje na izborima jer su i oni pokazivali sklonost ka ovako kreiranim listama na prethodnim izborima - zaključuje Jovanović.

Podsetimo, iako je imao stabilnu većinu u lokalnom parlamentu, donedavni predsednik Opštine Goran Ljubić Međarac (SNS) je podneo ostavku na predsedničku funkciju. Ipak, kako je Međarac objasnio, to ne znači da će napustiti politiku, već zbog prozivki jedinog opozicionog odbornika Nenada Stojiljkovića, želi da proveri izbornu volju Doljevčana.

Maja Gojković je izbore raspisala za 16. decembar, a Stojiljković je nastavio tvrdnjama da su izbori nezakoniti i da su traćenje novca.

Opozocija je rešila da ove izbore bojkotuje zbog toga što su, kako kažu u Savezu za Srbiju veštački izazvani i nezakonito raspisani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: