Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:49, 25. 2. 2022.

| Politika

Vučić: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji, ali poštujemo teritorijalni suverinitet Ukrajine

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
vucic
Dva dana bez oglašavanja; foto: A. K.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija poštuje norme međunarodnog prava kojim se garantuje pravo na nepovredivost granica Ukrajine, ali i da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji vodeći se, kako je rekao, nacionalnim interesima.

Na konferenciji za novinare predsednik je pročitao 15 tačaka koje se nalaze u zaključku Saveta za nacionalnu bezbednost koji se dva puta sastajao u prethodna dva dana.

Vučić je, čitajući zaključak, naveo da Srbija za sada neće uvoditi sankcije Rusiji, jer se "rukovodi svojim vitalnim ekonomskim i političkim interesima".

Srbija poštuje norme međunarodnog prava, ali Srbija isto tako dobro razume svoje potrebe i bez obzira na to šta bi neko želeo, Srbija ima svoje vitalne nacionalne i državne interese, poštuje tradicionalna prijateljstva - rekao je on.

Evropska unija je pri donošenju prvog paketa sankcija, 22. februara, saopštila da od Srbije očekuje da se pridruži sankcijama Rusiji.

Srbija neće uvoditi sankcije, a pored Belorusije, Srbija je druga zemlje u Evropi koja ruske operacije nije nazvala invazijom na Ukrajinu, što je stav evropskih država.

Za nas u Srbiji posebno teški dani, a pred nama nisu ništa lakši. Jedinstven stav smo zauzeli po pitanju krize, našeg delovanja i naše reakcije. Bilo smo suočeni sa brojnim kontradiktornostima, brojnim pritiscima, gotovo neskrivenim. Odluku smo doneli trezveno, hladne glave i u najboljem interesu Srbije - rekao je Vučić.

U zaključku stoji da Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i da smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Na početku dokumenta koji je pročitao Vučić navodi se da Srbija najiskrenije žali zbog dešavanja na istoku Evrope i dodao je da su Rusija i Ukrajina prijateljske države Srbije i da ih srpski narod smatra bratskim narodima.

Jedna od tačaka zaključka je i da Srbija prekida vojne vežbe sa svim stranim partnerima do daljnjeg.

Takođe, država će sprečiti učešće građana Srbije u sukobima u Ukrajini, kao i da će svi dobrovoljci koji se uključe u taj konflikt, biti sankcionisani.

Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost pred Vladom će se naći u narednih 48 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    08:25 // 2. 3. 2022.

    Naravno da se treba držati po strani...mali smo mi da bi se mešali u rat divova...i naravno da je ispravno podržati teritorijalni integritet svake suverene zemlje...bolje od toga ne može

  • PreCednik be like:

    19:43 // 26. 2. 2022.

    Kazi mi da se plasis Putina bez da mi kazes da se plasis Putina

  • Toplicanin

    12:41 // 26. 2. 2022.

    Rado vas citam, jer ste jedini glas razuma sa juznog htedoh reci 'tuznog' juga, ali vam ovaj doatak sa BBC vestima uopste nije potreban, jer jos nismo zaboravili strahote njihove propagande.Ne bih da verujem da primate apanazu od njih, pa zato samo napred opziciono I posteno,a BBC, ostavite onima koji govore engleski I misle americki.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: