Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:28, 27. 6. 2019.

| Politika

Vučić o diplomatskom statusu za Ruski centar u Nišu: Između kritika evrofila i rusofila

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
vućić park kej
Šta će biti s Ruskim centrom?; Foto: M.Z/JV

Pitanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu nikada nije konačno rešeno, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne odgovara kada će se to desiti. Ukoliko potpiše diplomatski status za niške Ruse, Vučić kaže da bi ga kritikovale pristalice EU, a ukoliko ne potpiše - kritikovali bi ga rusofili. Predsednik navodi da brine o interesima Srbije i da će javnost biti obaveštena kada bude bilo promena po ovom srpsko-rusko-niškom pitanju.

Završnica akcije "Srbija 2019" održana je u centru Niša, spasioci Srpsko-ruskog humanitarnog centra učestvovali su u ovoj trodnevnoj međunarodnoj vežbi, ali bez davno traženog diplomatskog statusa.

Na pitanje kada će to pitanje biti rešeno, Vučić kaže da neki uvek traže politički razlog da nekoga kritikuju, pa vraća konrta-pitanjem - “Je li vama potrebno da spasavamo ljude, da radimo najbolje stvari za naše stanovništvo ili da se bavimo politikom?”.

Ukoliko bismo to potpisali, onda bi ste nam rekli - okrenuli ste leđa Evropskoj uniji i mi više nismo na evropskom putu. A ukoliko ne bismo to potpisali ili rekli nešto protiv potpisivanja, onda bi ste nam rekli - odrekli ste se naše braće Rusa i svega drugog. Država ima svoju ozbiljnu politiku i ne rukovodi se time šta se nekome sviđa ili šta se nekome ne sviđa, već onim šta su njeni interesi - rekao je Vučić.

Ipak, to otvoreno pitanje nikada niko nije konačno zatvorio. Ni srpska, ni ruska strana.

Ovog meseca sa funkcije ambasadora Ruske federacije otišao je Aleksandar Čepurin, a ovaj diplomata tražio je još oktobra 2017. godine “da se stvar ubrza”.

Međutim, zahtev i status Ruskog centra nisu rešeni. Predsednik to ne bi nazvao prolongiranjem odluke, uz napomenu - da mu se ne prevode izjave, a na pitanje kada će ruski zahtev konačno biti rešen, odgovara - “Ne znam o čemu govorite”.

Sa mnom se kao predsednikom Republike razgovara zna se na koji način i zna se kako ja razgovaram sa njima. Dakle, vodim računa o interesima države Srbije, kada bude bilo kakvih promena o bilo kakvom statusu, bićete obavešteni - rekao je Vučić.

Podsetimo, Niš je zahvaljujući Centru, smeštenom na nekoliko stotina metara od niškog aerodroma i skoro istoj udaljenosti od auto-puta, postao poprište geopolitičkog “obaranja ruku” Istoka i Zapada.

Srbija se godinama nalazi u (ne)diplomatskoj “unakrsnoj vatri” SAD i Rusije, ali je, bar po reakcijama zvaničnika u skorije vreme, ta tema je utihnula.

Ranije su "pljuštale" optužbe sa Zapada da je spasilački Ruski centar samo paravan, na šta su Rusi uzvraćali da je to apsurdno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Comsheeya

    12:49 // 29. 6. 2019.

    Bio vam preCednik, na ulici ga docekalo 100 ljudi, vi umesto da ga docekate i da mašete zastavicama, uz internet portale i pišete komentare. Nije ok..

  • Krasnodar

    14:08 // 28. 6. 2019.

    Evropljanima se prvo pripise otkrice necega ali Rusi uvek usavrse uredjaj posle svakog otkrica. Ko je tu sad zasluzniji i ima bolji status u svetu nauke? Bolje se kotira?

  • 23,44°

    13:56 // 28. 6. 2019.

    Diplomatski status je trebalo da bude razmatran i resen 1.jula u Parizu ali je odlozen zato sto predsednik ne moze bez lavljeg ogrtaca iniciranih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: