Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:41, 8. 8. 2017.

| Politika

“Vučić treba Vladu Srbije da pita kada ćemo ući u Evropsku uniju, a ne evropske zvaničnike”

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti

Tačan datum ulaska u Evropsku uniju predsednik Vučić treba da zatraži od premijerke Ane Brnabić, jer mi treba da ispunimo standarde i onda samo zatražimo od EU da to potvrdi, kaže izvršni direktor Beogradske otvorene škole Milorad Bjeletić. Vlast ne informiše građane da približavanjem EU menjaju na bolje svoju državu i svoje živote, dodaje Bjeletić.

I pored toga što su srpski mediji prepuni vesti o "pregovorima" o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Bjeletić kaže da je to iluzija. On kaže da se Briselu se samo isporučuje rezultat, ističe Bjeletić.

Nema tu šta da se pregovara, to je više ispit u kom roku mi možemo da ostvarimo te standarde. Da li ćemo se gušiti u korupciji naš je problem, a ne nekog u Berlinu. Da li će naše reke biti zagađene, opet je pitanje važno za nas, a ne za nekog drugog - kaže Bjeletić.

Milorad Bjeletić Beogradska otvorena škola BOŠ "O Evropi se ne pregovara"; Foto: JV / B. RajkovićEvropska unija je najuređeniji, najrazvijeniji pravni, politički, kulturni deo čovečanstva, smatra Bjeletić i dodaje da ako mi želimo da uđemo u taj klub, moramo da igramo po istim pravilima kao i svi.

On naglašava da pristupanje EU nije sam po sebi cilj, već samo način da se život ljudi učini kvalitetnijim.

To nisu uslovi, već prilika da se naše društvo duboko promeni i da se unaprede uslovi života građana Srbije. Način na koji posluje, na koji živi, na koji komunicira sa vlastima, na koji uređuje životnu sredinu, školstvo, zdravstvo, pravosuđe - objašnjava Bjeletić.

Bjeletić Milorad Beogradska otvorena škola BOŠ Milorad Bjeletić; Foto: JV / B. RajkovićOd toga da je, po anketama, samo 49% građana Srbije za ulazak u Evropsku uniju, za Bjeletića je važniji podatak koliko je građana za pozitivne promene, da se “ naša država popravi”, a njih je 90%, navodi Bjeletić.

Na kraju će građani doneti odluku na referendumu, ali bitnije je šta se pre toga dešava sa našim pravosuđem ili kako smanjujemo korupciju. Vlast ne radi dovoljno na približavanju procesa pridruživanja EU građanima i zato oni ne znaju šta sve dobro donosi taj put - navodi Bjeletić.

Vlast mora da “spusti jezik parola i deklaracija” na nivo običnog građanina, zaklučio je Bjeletić, a propisi ne treba samo da se donose već i da budu primenjeni kako bi se poboljšao život građana.

O tome kako je važniji put ka EU, a ne sam ulazak u Uniju, izvršni direktor Beogradske otvorene škole Milorad Bjeletić, govorio je u emisiji “15 minuta”.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Меда

    02:39 // 9. 8. 2017.

    "i dodaje da ako mi želimo da uđemo u taj klub, moramo da igramo po istim pravilima kao i svi."

    да, "истим" правилима.

    Нпр Северни Ток може да се гради јер је то безбедност чланица које су "једнакије" од осталих, Јужни Ток не може из разлога који не важе за Северни.

    Чланство или придруженост некој економској заједници свакако носи сијасет предности али ито толико и мана на које многи жмуре.

  • Meda

    02:32 // 9. 8. 2017.

    "Evropska unija je najuređeniji, najrazvijeniji pravni, politički, kulturni deo čovečanstva, smatra Bjeletić"

    Шта Бјелетић "сматра" и шта је потковано чињеницама су две опречне ствари.
    Кад би нам дао извор података за ову тврдњу, можда и да поверујемо да није потковано само флоскулама из неолибералне кухиње које редовно врте на ТВ са покрићем целе државе.

  • Nislija

    14:11 // 8. 8. 2017.

    AV treba da pita "svoj" narod da li narod zeli da udje u EU pa da tek onda razgovara sa vladom a kasnije i sa zvanicnicima EU oko pristupanja. U ovoj drzavi sve ide naopako i izopaceno, nije ni cudo da za 30 godina nismo makli ni pedalj

    • Baki

      20:20 // 15. 8. 2017.

      Sporazum o pridruživanju nije potpisao AV, nego BORIS TADIĆ. Pitaj njega šta je on uradio da se približimo (a ne da uđemo u EU).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: