Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:26, 11. 3. 2023.

| Politika

Vučić u Vranju obećao veće plate i ulaganja u jug Srbije, pa pozvao građane da se priključe novom pokretu

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Vučić - Vranje Sportska hala
foto: M. D.

Veća ulaganja u Pčinjski, Toplički i Jablanički okrug, veće plate, Centar izvrsnosti za prirodne nauke, stadion, zatvoreni bazen, obećao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred punom Sportskom halom u Vranju, odakle je danas krenuo u obilazak gradova i opština u Srbiji, nakon što je najavio formiranje Narodnog pokreta za državu. Predstavljajući pokret rekao je da je nešto više od političke stranke i da će okupiti sve pametne ljude, a zatim pozvao prisutne da mu se priključe.

Iako je do danas bilo nejasno da li je Vučić u poseti kao predsednik Srbije, lider SNS-a ili lider novog pokreta, kako je sam rekao, “turneju razgovora” o problemima sa kojima se suočavaju građani Pčinjskog okruga započeo je kao predsednik Srbije, a kao jedan od najvećih problema izdvojio male plate.

Nisam zadovoljan brzinom kojom ekonomija napreduje, ali prosečna plata u Srbiji će u naredne 2 godine biti 1.000 evra, prosečna penzija 450 evra. Imamo problem što su nam plate u Beogradu značajno i mnogostruko veće nego u Vranju, Leskovcu i Nišu. Zato ćemo to da promenimo, videćemo kakve zakonske akte moramo po tom pitanju da promenimo. Izdvojićemo tri okruga. Insistirali smo na dolasku investitora u Nišavskom, Pirotskom, Pčinjskom i Topličkom okrugu. Sada ćemo dati posebna olakšanja za dolazak investitora, ali će i država preduzeti veća plaćanja prema tPčinjskom, Jablaničkom i Topličkom okrugu. U svemu će jug imati najveću podršku - obećao je Vučić.

Vučić - Vranje Sportska hala foto:M. D. Rečima “U Vranju moramo još mnogo toga da uradimo” nastavio je niz obećanja, pa izdvojio ulaganje od 5-6 miliona u Osnovnu školu “Dositej Obradović”, više od 9 miliona u Centar izvrsnosti za prirodne nauke, izgradnju više puta najavljivanog modernog stadiona za 8.700 ljudi, po UEFA standardima, obnovu Rekreativnog centra i zatvoreni bazen koji košta oko 30,4 miliona evra.

U celom Pčinjskom okrugu ići ćemo sa obnovom puteva. Moramo bolje da povežemo Trgovište sa Bosilegradom, ali i Trgovište sa Bujanovcem. Mnogo posla je pred nama, ali ćemo mnogo više da ulažemo u regionalne i lokalne puteve. Vi ste ovde čuvari naše teriotrije. Ovde moramo da ulažemo i morate da živite bolje, morate da osetite brigu države i to vam garantujem. Nećemo dati da propadnu “Jumko” i “Simpo” , radićemo i na privatnom sektoru. Jedino što mogu da vam obećam je da ću do kraja svog predsedničkog mandata da se borim za Pčinjski okrug i jug Srbije - rekao je Vučić.

Predsednik je u Vranju najavio i novo povećanje penzija do kraja godine, kako je rekao, “za nove dvocifrene brojeve”, a u svom govoru dotakao se i Kosova i istako da neće biti potpisivanja nezavisnosti.

Znam na šta sam položio zakletvu, na Ustav Srbije i Miroslavljevo jevanđelje. Ja da budem onaj koji će da im potpisuje nezavisnost Kosova neću biti. Sramota me je da idem po Srbiji i da se bilo kome pravdam zato što znam da svaki častan čovek zna i veruje. Dakle nema predaje, nećemo priznati nezavisnost Kosova, ni faktičku, ni de jure - istako je Vučić.


“Narodni pokret za državu više od politčke stranke”

Vučić - Vranje Sportska hala foto: M. D. Nakon niza obećanja, Vučić je u nekoliko rečenica predstavio i Narodni pokret za državu, o kojem se spekuliše već nekoliko meseci, a kako je rekao, on će biti više od političke stranke i nema veze sa gašenjem ili prestankom rada partije.

Ja ču biti deo jednog tima za koji verujem da mora da bude nešto više od političke stranke u narednom periodu. To nema veze sa gašenjem ili prestankom rada stranke, sve one su suština i važne za demokratiju u Srbiji. Ali u uslovima kada smo pritisnuti spolja i imamo rat u Evropi za nas je važno da imamo sve pametne ljude - i one koji su u strankama i nisu. Sve one koji su za normalnu i pristojnu Srbiju. Da se ujedino svi - imamo toliko intelektualaca, zanatlija, poštenih radnika, dobrih seljaka. Da pokušamo da izdržimo u naredne dve godine sve to ide na nas - objasnio je Vučić.

Prema njegovim rečima, u naredna dva meseca radiće se na organizacionoj formi tog pokreta, a definitivno bi trebalo da bude formiran krajem maja - početkom juna.

Okupljenima je poručio da razmisle o tome i da se priključe, kako je zaključio, “Narodnom pokretu za našu jedinu državu Srbiju koju moramo da sačuvamo za našu decu”.

Inače, atmosfera u gradu uoči Vučićevog dolaska bila je uobičajena - kolaps u saobraćaju, autobusi iz Niša i drugih gradova na jugu Srbije, transparenti - ovog puta bez obeležja Srpske napredne stranke, organizovani radnici “Jumka” i drugih preduzeća da dočekaju predsednika.

I pored toga, delovalo je da u prepunoj Sportskoj hali i među ljudima koji nisu uspeli da uđu na miting, ima najmanje Vranjanaca.

Nakon Vranja, predsednik je obišao i Bujanovac, gde u odboru za doček nije bilo predstavnika lokalne vlasti, Trgovište, Vladičin Han, u Bosilegradu mu je uručen ključ opštine, a obilazak okruga završio je na Vlasinskom jezeru, gde je takođe obećao veliko ulaganje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    13:13 // 16. 3. 2023.

    Veca ulaganja u Jug Srbije ?
    Nista lakse ! Da G Vucic obeca da dva ministarstva Srbije budu premestena u Nis.
    Da drzavne direkcije za vode, za sume, za ekologiju . . . budu premestene u Nis
    Danas, kad sve ide preko WEB mreze, to je sasvim moguce.
    Rasteretice pretrpani Beograd

  • Fica

    14:48 // 13. 3. 2023.

    Krece cirkus ,,Kolorado".

  • Miša

    21:11 // 12. 3. 2023.

    Obećanje ludom radovanje...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: