Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 25. 7. 2023.

| Politika

Vučić u sredu u Merošini - otvara 5,5 kilometara, rađenih godinu i po dana

Autor:Lj.M.Izvor:Južne vesti
auto-put
Završena prva deonica od 5,5 kilometara auto-puta; Foto: Lj. M.

Prvu deonicu Auto-puta mira koji će, kada se završi, povezati Niš i Merdare, u dužini od 5,5 kilometara zvanično će u sredu od 9 sati otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Radi se o deonici od naplatne stanice do petlje kod Merošine.

Kako je najavljeno u Kabinetu predsednika, planirana je prezentacija projekta auto-puta E80 Niš-Merdare, a zatim i obilazak nove donice koji će moći da se obiđe samo organizovanim prevozom.

Na ceremoniji otvaranja auto-puta svoje turističke potencijale prezentovaće turističke organizacije Nišavskog i Topličkog okruga, a obraćanje predsednika Vučića i Emanuela Žofrea, šefa delegacije Evropske unije u Srbiji planirano je u 9:45 sati.


Izgradnja auto-put prvi put najavljena još 2015. godine, radovi počeli 6 godina kasnije

Još 2015. godine tada premijer Srbije Aleksadar Vučić koji je boravio u zvaničnoj poseti Albaniji sa premijerom ove zemlje Edijem Ramom razgovarao je o auto-putu Niš-Priština-Prizren-Drač i načinima finansiranja izgradnje.

Da je priča o izgradnji auto-puta od Niša do Albanije ozbiljna tvrdila je tokom 2016. godine tada srpska ministarke Zorana Mihajlović i ambasador Albanije u Srbiji Iljir Boćka, najavljujući da će se do kraja naredne godine znati tačna trasa puta.

Dve godine kasnije tender za izradu Prostornog plana za auto-put Niš-Merdare, dobija niški Zavod za urbanizam koji je otpočeo izradu tog plana.

Vučić, ovoga puta kao predsednik Srbije 2021. godine ponovo najavljuje gradnja “auto-puta mira” koji počinje u Nišu, a potom preko Prištine i Tirane, pa sve do Drača.

Krajem decembra 2021. kreću radovi na prvoj deonici tog puta od Niša do Pločnika koji će koštati 226 miliona evra, od čega je 40 miliona poklon od EU, ostatak od 185 miliona obezbeđen je iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, a 30 miliona je obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Tada je početak radova obeležen ceremonijom kod Merošine uz kamione i mašine i prisustvo predsednika Srbije Vučića, ministara, direktora Koridora i Puteva Srbije, kao i šefa delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea.

Najavljeno je i da će prva deonica biti duga 32 kilometra do Pločnika, odnosno Beloljina, a kako je rekao Vučić 2021., deo auto-puta do Prokuplja trebalo je da bude gotov za oko dve i po godine.

Umesto toga, skoro dve godine kasnije završeno je tek oko 5,5 kilometara koji će se sutra svečano otvoriti.

Izgradnja cele dužine auto-puta koštaće oko 650 miliona evra.

*tekst je izmenjen jer deo puta Merošina-Prokuplje nije u planu otvaranja predsednika Aleksandra Vučića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    14:34 // 26. 7. 2023.

    Ovaj je izgubio kriterijume...nek pita Drobnjaka kako izgleda auto put...koliko traka ima,sta ce naplatna rampa za nesto sto je polovina od necega...bitno je samo slikanje i rejting,nadam se u padu...naprdnjaci,krenuli ste unazad...

  • Nis

    10:27 // 26. 7. 2023.

    Ahahaahhaha Boze da li te ima da vidis ovu bruku.Doso mi je drug iz Kine kaze Kinezi za jednu noc puste 50 km novog auto puta.Cega se pametan stidi,time se b***la ponosi.

  • Johny

    10:13 // 26. 7. 2023.

    Ss ce iz drzavnih firmi ucene

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: