Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:01, 31. 12. 2023.

| Politika

Vučićeva lista pobedila na svih 13 biračkih mesta na jugu, opozicija i dalje traži poništenje

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
glasanje
Lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila najviše glasova na svih 13 biračkih mesta na jugu; foto: Jelena Mišić

Na ponovljenim izborima na 13 biračka mesta na jugu Srbije lista “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” pobedila je na svim biračkim mestima. Opozicione stranke od 18. decembra započele su seriju protesta izražavajući nezadovoljstvo prema izbornom procesu i zahtevajući poništenje izbora zbog neregularnosti.

Nekoliko masovnih protesta održano je, mahom, u Beogradu, od kojih se poslednji dogodio juče, na dan kada su na 35 biračka mesta u Srbiji bili ponovljeni izbori.

Dok opozicija traži poništenje izbora, a njihove prigovore RIK odbija, ali i dalje poručuju da na izbornu krađu neće ćutati, lista SNS osvojila je najviše glasova na ponovljenim izborima za narodne poslanike na jugu Srbije na svih 13 biračkih mesta.

U Bojniku je lista “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” osvojila 429 od ukupno 506 glasova, dok je “Srbiji protiv nasilja” pripalo 28. SPS je osvojio 19, a lista Branimira Nestorovića 12 glasova.

U Opštini Svrljig se glasalo na biračkim mestima 6, 22, 25 i 37 a ukupno je glasalo 168 od ukupno 290 mogućih glasača.

Lista SNS-a osvojila je 139 glasova, SPS je osvojio 10 glasova, izborna lista Dveri i Zavetnika 6, dok je “Srbija protiv nasilja” dobila samo 1 glas.

U Opštini Babušnica glasalo se na izbornim mestima 24 i 28 a od 179 izašlih glasača, listi SNS-a pripalo je 106, SPS-u 35, dok je “Srbija protiv nasilja” dobila 20 glasova.

U Opštini Vlasotince glasalo se na izbornim mestima 2, 24 i 45, međutim zapisnik o radu biračkih odbora sa ponovlenih izbora objavljen je samo za Gornji Dejan, izborno mesto 45.

Tamo je od 52 izašla glasača, listi “Srbija ne sme da stane” pripalo čak 50 glasova, dok je “Ivica Dačić - Premijer Srbije” dobio preostala 2 glasa.

Takođe, nije bilo podataka ni za izborno mesto u Lebanu.

U Nišu je bila slaba izlaznost na ponovljenim izborima na dva biračka mesta svega 20% , najviše glasova pripalo je SNS-u 368 od 751 glasa.

U međuvremenu, na sednici RIK-a doneto je novo rešenje o ponovnom glasanju - na jugu su poništeni izbori na tri biračka mesta u Beloj Palanci, pa će građani ponovo na glasanje 2. januara

Podsetimo, dan nakon vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji počeo je protest ispred Republičke izborne komisije u Beogradu, gde neki poslanici štrajkuju i glađu, uz zahtev da se ponište i ponovo održe izbori u Beogradu, zbog sumnje da je 19. decembra izborna volja Beograđana prekrojena glasovima građana iz Republike Srpske.

Međutim, da je krađe na ovim izborima bilo u svim krajevima Srbije, smatra Koalicija "Srbija protiv nasilja", koja protest održala i u Nišu 21. decembra ispred Skupštine grada u Nikole Pašića, uz poruku "Računajte na nas, branićemo svaki glas".

Protesti na jugu nastavljeni su i u Pirotu, gde opozicija organizuje “Protest protiv krađe izbora” zbog nedostatka 200 glasačkih listića, zbog kojih sumnjaju da se dogodio takozvani “bugarski voz”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MilosNis

    20:52 // 1. 1. 2024.

    Sto se gore zivi to se za vece zlo glasa. I opet ce svi ti da kukaju kako zive u bedi kako je tesko i opet ce da glasaju za iste one koji ih tlace zadnjih 11 godina. Mentalitet stada je cudo.

  • Dragan

    23:42 // 31. 12. 2023.

    Nije za njega pobeda ako ne pobedi na svakom cosku...sta ce biti ako se nekim cudom poniste izbori...a da,NEMA PREDAJE,KM ostaje...samo kradite,doci ce i tome kraj i navala svedoka saradnika...

  • Boban

    16:15 // 31. 12. 2023.

    Ljudi su bojkotovali ponovljene izbore jer su na našem izbornom mestu SNS lopovi u prvom glasanju izgubili.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: