Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 12. 1. 2023.

| Politika

Za Leskovac zajedno: Dežurnu apoteku nemamo, a dnevnu bolnicu otvaramo noću

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Za Leskovac zajedno
Opozicija dala predloge za rešavanja problema u zdravstvu: foto: M. M.

Nakon gašenja Apotekarske ustanove Leskovac, u tom gradu ostale su da rade samo privatne apoteke, a na problem što nijedna od njih ne dežura noću ukazali su iz Grupe građana ”Za Leskovac zajedno”. Da se problemi u zdravstvu nagomilavaju smatra neurolog Nenad Zdravković, koji tvrdi i da se za pacijente koji tokom noći dođu u Opštu bolnicu - otvara dnevna bolnica, jer je to jedini način da se tada uradi skener.

Iz jedine opozicione stranke u Skupštini Grada upozoravaju na problem da Leskovčani, ukoliko im je tokom noći neophodan neki od lekova, moraju da odlaze u obližnje gradove kako bi ih kupili, jer nijedna privatna apoteka ne radi 24 sata. Nenad Zdravković, lider Grupe građana, zbog toga predlaže da se apoteke koje su u vlasništvu države izdaju privatnicama, ali pod uslovom da moraju da rade i tokom noći. Apoteka Leksovac Predlog da se privatniku daju u zakup lokali, a da dežuraju noću; foto: M. M.

Kao državna ustanova Apoteka u Leskovcu više ne postoji i ono što je proizašlo iz toga jeste da mi u Leskovcu nemamo apoteku koja dežura noću. Peti grad u Srbiji, pa ljudi kada im je tokom noći loše moraju da odlaze u druge gradove, a što je katastofalna posledica vršenja vlasti SNS-a. Građani evidentno imaju problem, ja dajem predlog da se lokali koji su u vlasništvu Apotekarske ustanove daju u zakup privatnicima, ali pod uslovom da oni moraju da se obavežu da će dežurati noću. Jedna od takvih apoteka je Hipokrat, a ako se to ne desi i ona će biti prodata, a neki ljudi, bliski vlasti, će doći do lokala - kaže Nenad Zdravković.


Zdravković: brojni problemi u zdravstvu

Neurolog po struci tvrdi i da to nisu jedini problemi u leskovačkom zdravstenom sistemu, te da se on kao lekar suočava sa problemom da tokom noći mora da otvara dnevnu bolnicu, jer je to jedini način da pacijentu tokom noći bude urađen skener.

Tvrdim da je leskovačka Bolnica jedina u Srbiji koja tokom noći otvara dnevnu bolnicu jer, kada dođe pacijent u pola 4 ujutru, to je jedini način da uradimo skener, koji je osnovna dijagnostička metoda u 21. veku. Neko reče da doktori koji to rade čine krivično delo i ja se slažem, ali smo mi, kao lekari neurologije, uputuli zahtev da se to prekine, međutim, odgovor nismo dobili. Svrha dnevne bolnice je da se fakturiše taj bolnički dan prema Zavodu i oni tako ostvaraju veći iznos prilikom pregleda pacijenata, što se radi samo u Srbiji - tvrdi Zdravković.

On zahteva i smenu načelnika radiologije, doktora Miška Jankovića koji je, kako kaže, direktan krivac, jer je na njegovu inicijativu upravo uvedeno pravilo da se tokom noći otvara dnevna bolnica, a sve sa ciljem da se ograniči korišćenje skenera. skener-radiologija-Vranje.jpg Zbog problema sa skenerom tokom noći se otvara dnevna bolnica; Ilustracija foto: JV

Ako ovo neko argumentovano sve ovo demantuje, ja sam i na Skupštini najavio da ću podneti ostavku. E, ako to ne uspeju, kao što nisu, nego priznaju ono što radimo trenutno, mislim da je vreme za smenu načelnika radiologije Miška Jankovića. Mi zbog njega dolazimo u situaciju da on tvrdi da se zloupotrebljava skener. Sad on kao radiolog tvrdi da mi neurolozi radimo skener bez potrebe, što je mešanje u struku. On na taj način vrši pritisak na nas neurologe i da na taj način napravimo kobnu grešku - kaže Zdravković.

Podsetimo, često se dešavalo da u Leskovcu ne bude u funkciji niti jedan skener, ali bi taj problem, po rečima direktora Nebojše Dimitrijevića, trebalo da bude rešen sa nabavkom nove opreme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Filip Ilic

    14:24 // 23. 7. 2023.

    Sta je sa enterijerom objekta Apotekarske ustanove Leskovac u Bulevaru Oslobodjenja ( Apoteka 1.maj ) ?
    Da li su nasi ''strucnjaci'' ostali slepi pored ovako vrednog enterijera i najverovatnije dopustili da se isti demolira i baci?

  • Una

    22:34 // 12. 1. 2023.

    Pojam dnevna podrazumeva dan od 24 casa, a ne doba dana (dnevno/nocno) i nema tu sta da se zatvara/otvara jer bolest ne bira doba dana. Ukoliko ne uradite skener u drzavnoj ustanovi (kada zatvorite "Dnevnu bolnicu"), gde vas upucuju - u privatnu bolnicu, a ko tamo radi - lekar iz drzavne bolnice.

  • Sale

    20:33 // 12. 1. 2023.

    Bitno je da Le ima novi stadion. Ostalo će se srediti. Hleba i igara

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: