Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:02, 7. 11. 2022.

| Politika

Za Leskovac zajedno: Toplana nije uključena u proces gasifikacije, građani neće moći da se priključe

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Gasifikacija Le
Iz Opozicije tvrde da građani neće moći da se prikluče na gas; foto: M. M.

Odbornici leskovačkog parlamenta septembra prošle godine usvojili su projekat gasifikacije Leskovca koji finansira preduzeće Srbijagas sa 53,9 miliona dinara, međutim, da od tog projekta koristi neće imati građani tvrdi odbornica Grupe građana za Leskovac zajedno Mirjana Perišić. Ona ističe da je mali broj Leskovčana i zgrada priključeno na daljinsko grejanje, ali da to proces gasifikacije neće popraviti, jer tvrdi da Toplana nije uključena u sam projekat.

Iskopane ulice i trotoari poslednjih godinu dana problem su sa kojim su se Leskovčani redovno suočavali, a sve to zbog najavljene gasifikacije grada koja bi omogućila građanima, pre svega u stambenim zgradama, da budu priključeni na centralno grejanje.

O problemu i malom broju domaćinstava koji su priključeni na Toplanu često priča i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a upravo nedostatak grejanja u zgradama, kako kaže odbornica Perišić, razlog je zašto se mnoge od njih u samom centru grada urušuvaju.

Kada nemate grejanje, onda vam se pojavljuje vlaga i zgrade se urušavaju. To je problem sa zgradama u samom centru, ali i u svim naseljima, pa onda zbog te vlage koja im se pojavljuje, ljudi napuštaju te stanove. Džabe onda radimo spoljašnost tih zgrada i uređujemo ih da one lepo izgledaju, kada iznutra propadaju - kaže Perišić.

Za Leskovac zajedno Odbornica Perišić zabrinuta zbof urušavanja stambenih zgrada; foto: M. M.Ona tvrdi i da ne postoji način da se započet projekat gasifikacije realizuje, jer njime rukovodi samo preduzeće Srbijagas, kao i da leskovačka Toplana nije uključena u sam projekat.

Gasifikacija je odlična stvar i to je ono što svim srcem svako podržava. Dakle, te cevi su prošle kroz centar grada, ja sam zvala Toplanu kako da dođemo do gasa kao energenta koji je potpuno bezopasan. Oni nemaju nikakve dodirne tačke sa gasovodom, Srbijagas je završio projekat, a građani nemaju ništa od te kapitalne investicije. Nikome ne možete da se obratite, jer je nadležan samo Srbijagas, što znači da su nam džabe cevi, kada vi nemate krajnji produkt, a to je da Leskovčani dobiju grejanje - ističe odbornica.

Perišić podseća i na reči tadašnjeg gradskog većnika, a sada direktora Toplane Miloša Ilića, da će građane priključak na gas koštati 600 evra.

Ta izjava me posebno iziritirala, jer je paušalna. On tada kaže da će građani imati benificije od 150 evra i da će moći da se priključe na gas za ”samo” 600 evra. I to je samo da se zgrada zakači na sistem, a sve one instalacije opet padaju na naš račun. On ne bi smeo da prikaže profit, to je javno dobro i Leskovčani moraju besplatno da dobiju gas, po cenu manjka u budžetu - rekla je Perišić.

Podsećamo, na sednici kada su odbornici doneli odluku da gasifikaciju Leskovca radi Srbijagas po ceni od skoro 54 miliona evra, odbornik Grupe građana Za Leskovac zajedno Nebojša Cakić zatražio je da Tužilaštvo za organizovani kriminal ispita ugovor.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: