Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 7. 2. 2019.

| Politika

Za demonstrante sa juga Sporazum sa narodom - dobar početak

Autor:M. Z, Lj. M.Izvor:Južne vesti
protest trg
Protesti dobijaju novu notu; Foto: M. Z.

Kao odgovor na pitanje “šta posle Vučića” opozicija je ponudila Sporazum sa narodom u 7 tačaka, a organizatori višestrukih protesta “1 od 5 miliona” sa juga Srbije kažu da je ponuđeni dokument put ka stvaranju jedinstvenog fronta koji treba da porazi predsednika Srbije, a vlast vrati narodu.

Sloboda medija, borba za fer izborne uslove, suprotstavljanje “nasilju vlasti nad neistomišljenicima”, preispitivanje akata koje je režim SNS usvojio, napuštanje skupština, potencijalna zajednička izborna lista i ekspertska vlada oročena na godinu dana, načela su koja je opozicija ponudila organizatorima protesta “1 od 5 miliona”. Oni koji su poveli protestne šetnje kažu - prihvatljivo, ali kao početak.

Nišlijka Nađa Stošić iz “Pokreta mladih - za Niš bez straha”, neformalne organizacije koja je pokrenula demonstracije, kaže da vlast na proteste nema odgovora, osim što građane Niša naziva "šakom jada", a profesore koji su potpisali podršku - "neozbiljnim imenima“ .

Mi Sporazum sa narodom koji je ponuđen vidimo kao stvaranje jedinstvenog fronta. Njegov cilj je da jasno stavi do znanja svima, da politika ne pripada političarima i političkim strankama, da vlast pripada narodu, a da političari treba da sprovode volju naroda i da budu "sluge naroda“. Tako i mi vidimo političare - kaže Stošićeva.

Jedna od organizatorki protesta napominje da ovaj Sporazum sa narodom predstavlja početak realizacije onoga što su protesti započeli, a to je stvaranje jednog širokog fronta.

Taj front čine pored opozicionih stranaka i javne ličnosti, stručnjaci i svi koji žele ne samo promenu lične tiranije takozvanog predsednika Vučića i njegove interesne SNS grupe, već žele da se sistem trajno promeni tako da lična tiranija i diktatura manjine nad većinom više nikada u Srbiji neće biti moguća - naglašava Stošićeva.

Zahtevi niškog protesta sadržani su i u Sporazumu, a Stošićeva kaže da se mogu ostvariti jedino uz promenu sistema.

U narednim danima Pokret mladih „Za Niš bez straha“ će razmotriti na koji način će Sporazum sa narodom biti primenjen na niškim protestima, kako bi naša borba dobila još veću snagu ali pre svega da bi probudila veru građana da su promene moguće - navodi Stošićeva.


Sporazum prihvatljiv i za kuršumlijske “prvoborce”

Kuršumličani su prvi na jugu krenuli u proteste, krajem 2018, a organizatori iz Pokreta mladih Kuršumlija navode da u potpunosti podržavaju svih 7 tačaka uz konstataciju da se ne radi o “svetom pismu“.

Slavko Ilić, jedan od organizatora, kaže da je polazna osnova ovog sporazuma prihvatljiva za građane Kuršumlije.

Ipak, uporedo sa tim mi ne odustajemo od naših zahteva, a pre svega raspuštanje gradske vlasti i formiranje privremene uprave do stvaranja uslova za raspisivanje fer i poštenih izbora - kaže Ilić.

On dodaje da će se ovim sporazumom protesti dodatno omasoviti i da će nakon toga predstavnici političkih stranaka moći aktivno da učestvuju i govore na protestima.

Jedini uslov za sve njih je da se ne radi o “preletačima“, odnosno o ljudima koji od 2000. menjaju stranačke dresove kako bi opstali na vlasti. Takvih je u Kuršumliji mnogo - kaže Ilić.

Podsetimo, Sporazum sa narodom potpisalo je u sredu 15 opozicionih stranaka. Protesti u Nišu traju već mesec dana, a u Kuršumliji nešto duže. U protestu na jugu su i Leskovčani, Vranjanci, Žitorađani, Piroćanci i Vlasotinčani.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Sporazum sa narodom (preuzmi) - 34.43 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    23:48 // 7. 2. 2019.

    Ma, kalo da ne
    Kad nema argumenata, platforme i činjenica - drž mlade!
    I mi smo pre 30god bili mladi
    A šta sada, da se samoubijemo zbog pamfletizma ograničenih umova - koji usled bezidejnosti, hvataju se za populizam - za mlade!
    Podjednako smo važni i mi, manje mladi

  • Ana

    20:10 // 7. 2. 2019.

    Znaci, da Vucic preda vlast, samo kome? Pa, gospodo, lepo izadjite na izbore pa ako dobijete, dobijete, ako ne, molim lepo. A bojkot o kome pricate, tako igraju mala deca.

    • Zlobnik

      00:52 // 8. 2. 2019.

      @Ana : Koliko sam te razumeo ...ako av,av dobije - dobićeš i ti , bez ili sa bojkotom. Dobijaš 100% !

  • Jasmina

    18:29 // 7. 2. 2019.

    Podrska mladima. Vidite kako kad se pomene Bane, SPS i SNS kako udarajy minuse na komentare.To treba da nam je za nauk da je Bane ubaceni trojana STOP

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: