Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:32, 8. 8. 2018.

| Politika

Za neke kompromis sa Albancima oko Kosova kapitulacija, za druge spas

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti

Dok Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost tvrdi da Srbija u aktuelnom zahuktalom procesu rešavanja statusa Kosova ne bira između sporazuma i zamrznutog konflikta već bira da li će kapitulirati ili ne, Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava naglašava da je potreban sporazum da bi srpsko i albansko društvo izašlo iz konflikta i da prestane narativ “mi smo dobri, oni su zli”.

Suprostavljajući mišljenja u serijalu "Kosinus", posvećenom “kosovskom čvoru”, nekadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije iz ere Vojislava Koštunice, Dušan Proroković navodi da su stvari u pregovorima postavljene nakaradno i da nema razgovora o kompromisu, već o kapitulaciji.

Ono što zapadni blok i Albanci podrazumevaju pod rešenjem za nas je kapitulacija. Srbija treba da se odredi prema nametnutom rešenju koje nam se servira još od prezentacije Išingerovog plana 2008. godine - navodi Proroković.

Volfgang Išinger je bio diplomata koji je predstavljao Evropsku uniju u pregovorima o statusu Kosova, a čiji je model "dve Nemačke" kao moguće rešenje za problem Kosova odbila Vlada Vojislava Koštunice 2007. godine.

Proroković je i protiv članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama, dok Đurić navodi da bi Kosovo trebalo da pristupi svim međunarodnim organizacijama jer one štite prava građana.

Đurić ističe da je neophodan kompromis sa Albancima i da Srbija "ne može svoj interes tražiti u tuđoj nesreći ili neuspehu".

Moramo da krenemo da rešavamo to breme isključivih narativa gde smo mi dobri, a oni su zli. Mi često kada se govori u našoj javnosti da moramo nešto da dobijemo, da ne možemo sve da izgubimo, mi govorimo u kategorijama kako ćemo da sapletemo, da podmetnemo još jedan klip u točkove kosovskog društva. Da li je naš interes da imamo mir i da budemo ravnopravna članica evropske porodice? - ukazuje Đurić

Ostala podeljena mišljenja Đurić i Prorokovića o budućem statusu Kosova možete pogledati u specijalizovanoj emisiji agencije Fonet o kosovskom problemu "Kosinus", koju prenose Južne vesti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Dimitrijević

    17:32 // 8. 8. 2018.

    Ko je taj Ristić koji se pominje, kad su u razgovoru učestvovali Đurić i Prproković? Možda se to ovaj Đurić odrekao i svog prezimena, kao što je očito spreman da se odrekne sopstvene zemlje?

    • Овца за шишање

      12:24 // 9. 8. 2018.

      А, "најбоље" у свему је то што ће да ИЗДА онај који је био за Велику Србију до Јапана!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: